Assistansbedrägeri igen, jordansk familj har lurat till sig 18 miljoner

BROTTSLIGHET & INVANDRING. Under lång tid ska den misstänkte invandraren, boende i Sigtuna kommun ha överdrivet att han var svårt sjuk. Men myndigheter fattade misstankar om assistansfusk och nu väcks åtal mot mannen och flera av hans assistenter, skriver polisen.

I februari 2017 köpte mannen en Volvo V70. I februari 2018 anmälde familjen bilen som stulen i Märsta. I maj samma år togs foton i Jordanien där mannen poserade i samma svarta Volvo. Till Jordanien reste den förlamade araben utan assistenter. Foto: Polisen

I detta fall har det misstänkta bedrägeriet skett under många år och flera personer omfattas i åtalet, säger Per Wedsmark, vid bedrägerisektionen hos polisen i region Stockholm.

Den misstänkte mannen från Mellanöstern har i perioder haft assistentbehov 20 timmar om dygnet. Men enligt åtalet var han inte lika sjuk som intygen visade, något som styrks av bilder och filmer polisen funnit i beslagtagna mobiltelefoner.

Assistentbolaget som arbetat åt den misstänkte mannen har ägts av nära anhöriga och flera av assistenterna har också varit familjemedlemmar. Mellan åren 2011 till 2020 ska bolaget på felaktigt grunder fått 18 miljoner kronor utbetalade från svenska myndigheter.

Två söner i familjen startade assistensbolag och anställde ytterligare tre bröder, två systrar och även modern som “personliga assistenter” åt pappan.

Vid husrannsakan mot mannens bostad hittades en svart portfölj i vilken mannens jordanska pass förvarades. Med hjälp av passtämplar kunde ett stort antal vistelser i arablandet bekräftas, från 2015 till 2019. Det rörde sig ofta om upprepade resor under samma år samt vistelser som varade i flera månader.

I portföljen fanns även mannens jordanska körkort, kontouppgifter till två bankkonton i Jordanien, 250.000 svenska kronor i femhundralappar, 2.400 jordanska dinarer, samt ett juridiskt dokument som reglerar annulleringen av en restaurangförsäljning i Jordanien – där mannen står registrerad som säljare.

Enligt åtalet har han under längre perioder befunnit sig utomlands, trots det ska assistentersättning tagits ut fastän assistenterna befann sig i Sverige. Vid andra tillfällen ska assistenter uppgett att de utfört assistentuppgifter även fast de jobbat på andra ställen eller ägnat sig åt andra dokumenterade aktiviteter.

Brottet rubriceras som grovt bidragsbrott, medhjälp till grovt bidragsbrott, grovt bedrägeri och grovt penningtvättbrott. Rättegången i Attunda tingsrätt inleds den 9 november.

-Pettersson säger att det är inte bara invandrare som begår assistansbedrägerier i stor skala men det är nästan bara invandrare från Mena-länderna och Balkan som åker fast.

De ansvariga läkare och andra myndigheter borde också åtalas för medhjälp. Med nuvarande lagstiftning går det inte att utvisa herrskapet eftersom de blivit svenska medborgare. Det är dags att ändra den lagen.

Om assistansbedrägeri på bloggen…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

7 thoughts on “Assistansbedrägeri igen, jordansk familj har lurat till sig 18 miljoner

 1. I Jordanien pågår inga konflikter och anledningen till att man söker till ett land vid vid polcirkeln är för kunna leva på svenska skattebetalares pengar. Skulle personen ha skyddsbehov så finns det gott om säkra länder man kan sök skydd i innan man kommer hit. Om personen även är jordansk medborgare så kunde han även sitta i Jordanien och vänta tills ärendet preskiberas. De här 18 miljoner som mannen lurat till sig kan nog svenska staten glömma. Kan man återfå en bara en del av summan så får svenska staten vara glad

 2. Detta är en del av mångkulturens pris som Skattebetalarna får stå för tack vare Fredrik o Stefan och Miljöpartiet.….

  26
 3. 2018 var assistansfusket mellan 2,5–4,2 miljarder kronor. De felaktiga utbetalningarna i flertalet välfärdsområden uppskattades totalt till cirka 18 miljarder kronor årligen, år 2018.

  Hårdingen Gudrun “100 000 kr brännaren” Schymann? Annie Rööv? Märta Stendöd? Pelle Byfåne? Tuffingen Greta Tokberg med lika tuffa föräldrarna? Ni borde en för alla, alla för en, solidariskt ersätta staten (dvs. oss skattebetalare) för den här sortens felaktiga utbetalningar. I stället för att stillatigande åse fattigpensionärer leta pantburkar i stadens papperskorgar och äta dagens lyxmiddag hos Stadsmissionen.

  Nu ger vi regeringen sparken 2022!

  35

Kommentera