Jehovas vittnen får 8,5 miljoner i skadestånd av staten. Fick vänta 10 år på domstolsbeslut

INRIKES. Staten ska betala 8,5 miljoner i skadestånd till Jehovas vittnen. Skälet är enligt Justitiekanslern att den rättsliga process där Jehovas vittnen överklagade att deras ansökan om statsbidrag avslagits, dragit ut på tiden, rapporterar Dagens Juridik.

Rikets sal i Vårgårda. Bild: Public Domain

I augusti 2007 ansökte Jehovas vittnen om att bli berättigade till statsbidrag. Ansökan remitterades i oktober samma år till nämnden för statligt stöd till trossamfund, som ansåg det tveksamt om Jehovas Vittnen uppfyllde kraven. Den 17 juni 2009 avslog regeringen ansökan med motiveringen att man vid en samlad bedömning fann att Jehovas Vittnen inte till fullo uppfyller de krav som ställs på att trossamfund ska bidra till att upprätthålla och stärka de grundläggande värderingar som samhället vilar på.

Efter detta vände sig Jehovas Vittnen till Justitiekanslern och begärde skadestånd med 23 miljoner kronor för förmögenhetsskada och ideell skada. Det handlar om förlorade organisationsbidrag och projektbidrag samt ersättning för uppstådda ombudskostnader. Enligt Jehovas Vittnen har regeringen överträtt deras rättigheter enligt Europakonventionen när det gäller rätten till rättvis rättegång, religionsfriheten, diskrimineringsförbudet, rätten till ett effektivt rättsmedel samt egendomsskyddet.

Nu står det klart att Justitiekanslern tillerkänner Jehovas vittnen ersättning med 8 510 000 kronor, varav 8 450 000 kronor för ren förmögenhetsskada och 60 000 för ideell skada.

-Pettersson ser att lagen inte gäller lika för allaJehovas Vittnen inte till fullo uppfyller de krav som ställs på att trossamfund ska bidra till att upprätthålla och stärka de grundläggande värderingar som samhället vilar på men muslimska församlingar får miljoner utan tjafs varje år så de bidrar tydligen till att upprätthålla och stärka de grundläggande värderingar som samhället vilar på.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

11 thoughts on “Jehovas vittnen får 8,5 miljoner i skadestånd av staten. Fick vänta 10 år på domstolsbeslut

 1. Den enkla lösningen är att avskaffa alla former av trossamfundsbidrag. De får väl betala för sina lekar ur egen ficka precis som alla oss andra som har andra intressen och hobbys.

 2. Har inte mycket till övers för Jehovas Vittnens teologi, men rätt ska vara rätt och likhet inför lagen ska gälla alla, inte endast de som Partiet anser är lika.

  15
 3. Ja det är skillnad på Religion och Religiohn, hade det gällt en annann religion, som ingen anser vi behöver bry oss om hade det gått i expressfart, vi ser hur snabbt det går att hämta hem Terroristkvinnor som heller ingen frågat efter mer än Svenska regeringen?

  16
  • En rättelse Tony ”Ja det är skillnad på Religion och Ideologi, tror jag att du menar. För Islam är ingen riktig religion

 4. Har arbetat med många, som varit Jehovas vittnen och enligt mina erfarenheter fungerade de utmärkt, som arbetskolleger. De var rättvisa och plikttrogna och en tillgång i samhället. Jag har även jobbat med både ateister, agnostiker och ickereligiösa och såna jag inte haft blekaste aning om var de stått i tro eller otro men ändå uppfattat dem, som bra arbetskollegor. Jehovas vittnen är i högsta grad berättigade till samhällsbidrag enligt min uppfattning om man är ute efter någon rättvisa.

  19
  1
 5. Bidrag hit och dit. Förr fanns endast medlemmars pengar att lita till och de trogna bidrog, nu är de vi utan att bli tillfrågade som står för fiolerna.
  Ett bidragssamhälle blir till sist så sjukt att de står bortom all räddning, Sverige världsledare i bidrag.
  Vad bidrar bidrag till? Ökad kriminalitet!

  16
  1
 6. Dom skulle inte ha en krona. All religion förvränger sinnet på folk. Det finns viktigare saker att lägga pengarna på.

  15
  5
 7. Jehovas är en knepig sekt. Har en bekant som gått med i vuxen ålder. Unikt då flertalet är infödda. Han tror fullt och fast att denna lilla promillesekt ska ta över världsordningen. Har skrattat hjärtligt år honom. detta kan ju ingen som har alla håstar hemma på allvar tro på, men han gör det,

  16
  2
 8. Ja, men bra då har det ju skapats ett lagligt prejudikat, vid bedömning om bidrag ska utgå eller ej vid framtida ansökningar.

  Inga bidrag till muslimska församlingar hädanefter.

  26

Kommentera