Överklagandenämnd: Studie om våldtäktsmän saknade tillstånd

FORSKNING OM BROTTSLIGHET. Forskarnas fynd om dömda våldtäktsmäns bakgrund fick stor uppmärksamhet. Men enligt Överklagandenämnden för etikprövning (ÖNEP) saknade forskningen etiktillstånd. Nu har ÖNEP begärt överprövning av åklagarens beslut att inte inleda förundersökning, skriver Läkartidningen.

Studien, som publicerades i våras, visade bland annat att närmare 60 procent av alla som dömts för våldtäkt i Sverige under åren 2000 till 2015 hade utländsk bakgrund – vilket fick mycket uppmärksamhet i medier.

Men enligt ÖNEP saknade alltså forskningen etikprövningstillstånd, vilket är i strid med etikprövningslagen.

– Vi anser att de visserligen haft ett etikprövningstillstånd, men det omfattar inte de känsliga personuppgifter som de använder i publikationen som vi har slagit ned på, säger Jörgen Svidén, kanslichef på ÖNEP. Han är kritisk till åklagarens beslut att inte inleda förundersökning.

-Pettersson säger att domar är offentliga, även på våldtäktsmän, och att sammanställa detta borde inte vara olagligt. Dessutom publicerades inga namn.

Det verkar som etikprövningsnämnden har för lite att göra…

***

TIDIGARE 2021-02-24. Ingen nyhet – en majoritet av våldtäktsmännen har utländsk bakgrund

VÅLDSVÅGEN. Första och andra generationens invandrare är i majoritet bland dömda våldtäktsmän. Det visar en ny studie av forskare från Lunds universitet, skriver Nyheter Idag. Forskarna har studerat data om 3 039 dömda våldtäktsmän. Det handlar om alla individer som dömts för våldtäkt, grov våldtäkt samt försök till dessa brott mellan åren 2000 och 2015, och som var mellan 15 och 60 år. Man har också begränsat sig till våldtäktsbrott mot vuxna kvinnor.

Linda Snecker, rättspolitisk talesperson för Vänsterpartiet

Resultaten visar bland annat att en majoritet av våldtäktsmännen var första eller andra generationens invandrare (59,3 procent). 40,7 procent av våldtäktsmännen var alltså födda i Sverige med svenskfödda föräldrar.

47,8 procent av gärningsmännen föddes utomlands. Bland dessa invandrare var Mellanöstern/Nordafrika den vanligaste födelseregionen (34,5 procent) följd av resten av Afrika (19,1 procent) och Östeuropa (15 procent).

Rapporten ”Swedish rape offenders – a latent class analysis” i tidskriften Forensic Sciences Research.

Ovanstående undersökning tar upp tiden 2000-2015.

-Pettersson vill påminna om Joakim P Jonasson som publicerade en så kallad medborgarstudie över sexualbrotten i Sverige mellan åren 2012-2017. Undersökningen var ett svar på regeringens vägran att ge BRÅ i uppdrag att ta fram officiell aktuell statistik över invandrares brottslighet.

”Det är ofattbara 541 gånger större risk att en algerisk man begår överfallsvåldtäkt än att en svensk man gör det”, hävdar rapporten – Sexualbrottslighet_bland_man_födda_i_Sverige_och_i_utlandet.

Några exempel:

– 95,6 % av alla överfallsvåldtäkter begås av män med utländsk härkomst.
– Män med utomeuropeisk härkomst begår 84% av alla grova våldtäkter. Svenskar kommer först på fjärde plats – efter afghaner, irakier och somalier.
– Två av tre grova våldtäkter begås av asylsökande eller män som fått uppehållstillstånd.
– 90 % av gruppvåldtäkter begås av män med utomeuropeisk härkomst. Var fjärde våldtäktsman som agerat i grupp är afghan.
– 85 % av de som dömts för gruppvåldtäkt mot män är afghaner.
– Andelen dömda svenskar, i proportion till andra grupper, har minskat sedan 2013 och sjunkit kraftigt de senaste två åren.

90,1 procent av Sverige manliga befolkning är födda inom Europa och 9,9 procent utanför Europa. Tänk på det när ni ser siffrorna ovan.

Nu vet vi varför regeringen, journalister, Brå, regimtrogna kriminologer och andra fortsätter att mörka fakta för svenska folket.

Ni minns #metoo-dreven, där säkert en del var befogade och några inte men samma människor som jagade kändisar är helt tysta om invandrarnas våldtäkter och brott…

-Pettersson säger att Joakim P Jonassons undersökning är inte fördomar eller gissningar, det är fakta, domar.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

18 thoughts on “Överklagandenämnd: Studie om våldtäktsmän saknade tillstånd

 1. detta är forsknings förfalskning det har blivit vanligt i Sverige och med den man har vetenskap som inte passar förbjudd helt enkelt oxh det då på konstiga grunder samtidigt som man kopplar n falsk vetenska i det det rapoteras om flertalet falsk vetenskapliga påstående som att chifrön botsr canser och så får man ett dlplom sama sakmed köpt vetenskap då man måste kopla en studie av lax yngel till genusvetenskap. det farliga med detta är att med fel grund så blir resultatet fel den gamla slogan fel in fel ut skit in skit ut och detta blir i slutändan katastrof indagligt tal kallas det religion

 2. Gud gjorde ett stort misstag genom att inte sätta vassa tänder i den ”fuktiga ängsmarken”. 🙂

 3. Eftersom polisens förmåga att klara upp våldtäktsutredningar är allt annat än bra, kan man förmoda att majoriteten av de dömda våldtäktsmännen hade någon form av bekantskap med offren. Och samtidigt kan man också förmoda att en ytterst liten del av överfalls våldtäkterna klaras upp, där gärningsmännen i en mycket stor utsträckning förmodligen är av utomeuropeisk härstamning.
  Och det är väl det som vår regering vill dölja.

  3
  1
 4. Att tillåta våldtäktsmän röra sig fritt ute på gator och torg behövs tydligen inga etiska tillstånd för.

  13
 5. Det gäller bara de uppklarade som är bara några % av alla
  Bevis på att en av många hundra onödiga myndigheter ska läggas ner

  11
 6. ”ÖNEP – som har ansvar för tillsyn av etikprövningslagen sedan i januari 2020 – hoppas att åklagare ska fatta beslut om att inleda förundersökning i ärendet.”

  Marschen genom institutionerna fortsätter. Jörgen Svinet, kanslichef på ÖNEP, f’låt, Jörgen Svidén, kanslichef på ÖNEP, är han möjligen sosse?

  18
 7. Forskningsresultatet av den typ regeringen är överkänslig mot, tveksamt om man vill låta någon göra det ostraffat.

  15
 8. Tja då kom det svart på vitt,att deras importerade Beduiner och kannibaler,är de skyldiga i uppåt 90 % av fallen !
  Naturligtvis en rälig Groda,att svälja för de ”goda” skyldiga,i Röd/Gröna styret….

  12
 9. ”Studie om våldtäktsmän saknade tillstånd” heter det!
  Vem bryr sig!?
  På tal om tillstånd, -Har våldtäktsmän tillstånd för att våldta?
  Svar: -Nej!
  Så vad är problemet?
  Häng ut dom med namn, bild och etnicitet!

  26
 10. Det är många konstruerade myndigheter som är slutstation för dem som inte klarat att vara kvar ens i de vänstra partierna och som ska strykas vid maktskifte. Det vet man. Därför är man desperat.

  19
  1
 11. Hon kan inte se vilka som är våldtäktsmäm,Men är hon möjligtvis läskunnig??? Man ska ju
  givetvis inte begära för mycket av en Kommunist, men den statistik som, säger att en majoritet av alla väldtäkter är utförda av utrikes födda eller andra generationens invandrare? Man kan heller inte påstå att alla kommunister är dumma i huvudet, det finns säkert en och annan som är skapligt inteligent, Linda Snecker tillhör nog inte dom inteligenta!

  21
  1
 12. Det här försöket att stoppa undersökningen ser ut som kanslichefen är en asylaktivist som greppar desperat greppar efter halmstrån. Vet han inte vad ”personuppgifter” är?

  23
 13. Hade studien kommit fram till att majoriteten av våldtäktsmännen under denna period var etniska svenskar hade ÖNEP inte sagt ett enda pip.

  30
 14. Vill man inte ens identifiera våldtäkterna, dess ursprung, orsaker eller gärningsmännens bakgrund – så bidrar man nedvetet till mörkläggningen. Ett oerhört svek mot de drabbade som fått sina liv förstörda. Men om man sopar allt för mycket under mattan, är det risk för att man till slut snubblar på kanten…

  32

Kommentera