Högre vindkraftverk kräver starkare fundament och mer cement

ELFÖRSÖRJNING. De närmaste åren planeras för att byggas tusentals nya vindkraftsverk i Sverige. Tornen blir högre och högre och därmed effektivare. Till varje vindkraftspark behövs enorma ytor och till parken i Piteå byggs en 15 mil lång med backar och kurvor som ska klara de 75 meter långa ekipagen med delar.

300 vindkraftverk stora som Eiffeltornet planeras till havs i Bohuslän

– Vindkraftverkens höjd kräver även rejäla fundament. I varje fundamentsgrop gjuts det med omkring 550 kubikmeter betong, det är 1300 ton. Till detta kommer c:a 12400 ton krossgrusballast per fundament, enligt officiella uppgifter från Cementa. Plus armeringsjärn, plus virke till formen, plus diesel för transporter plus 5000 kvadratmeter verkstadsyta vid varje vindkraftverk, plus…

-Pettersson antar att Per Bolund njuter över dessa projekt som inte påverkar klimat och miljö…

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

16 thoughts on “Högre vindkraftverk kräver starkare fundament och mer cement

 1. Något som dom inte har tänkt på är att ju fler verk som kommer upp är att det
  kommer att blåsa mindre och mindre för dom förbrukar ju blåsten,så är det.
  Så snart är det vindstilla,då kan dom stå där med sina verk.HAHa.

 2. Enl. filmen skall dessa 1101 verk ge 11 TeraWatt-timmar per år. Men i sådana här sammanhang brukar det ofta handla om glädjekalkyler för att blidka opinionen. Skulle vara intressant att få veta om den sammanlagda effekten grundar sig på INSTALLERAD MÄRKEFFEKT eller ett års-medelvärde grundat på den uppskattade VERKLIGA / UTGÅENDE driften. Erfarenhetsmässigt levererar sådana möllor endast ett höggradigt effektutnyttjande under c:a 25% av den totala tiden. Resten är minskad effekt pga. vädrets nyckfullhet eller underhåll. Kan även handla om totalt stillestånd pga. Olönsamhet !!! Har försökt finna en mer detaljerad specifikation på effekt-datan men tyvärr gått bet på detta.

 3. Ju större och högre man bygger dom, desto fler fåglar kan dom döda, men det skiter naturligtvis miljöpartiet i.

  11
 4. Vad som kräver mest cement är cementen som går åt till att cementera fast sosse-kommunist-feminist-miljö-mupparna i regeringen. Tyvärr är deras plasthjärnor undantagna från den höga plastskatten och bensin och diesel bilar kör dom samtidigt som dom predikar för dig och mig att köra eldrivna skitbilar. Flyga? No problem, med rätt partibok i fickan. Så evigt trött på dom självgoda bidragsfjäskarna.

  17
 5. När man uppfann bilen tyckte man det blev så rent för det fanns ingen hästgödsel på gatorna längre. Nu får vi se hur länge man tycker vindkraftverk är miljövänliga, vattenkraften har man redan begränsat enligt ett EU-direktiv.
  Undrar förresten hur cement till vindkraft kvoteras? Kvoteras till MP:s förtret eller belönar man MP-politiken?

  10
 6. Än en gång.

  Miljöpartiet klarar inte av att hantera verklighetens målkonflikter. Detta är svart påå vitt att detta parti aldrig skall sitta i regeringsställning.

  15
 7. Före detta VD:n och koncernchefen för det kanadensiska energibolaget Alberta Energy Company, Gwyn Morgan med 30 års erfarenhet inom energibranschen, skriver att för att producera 100 megawatt krävs det 20 st. 170 meter höga vindkraftverk på en yta av 26 kvadratkilometer. För att bygga vindkraftsparken krävs det 30 000 ton järnmalm, 50 000 ton betong och 900 ton plastmaterial (i jättebladen), – som inte går att återvinna. Men vindkraftsparken kan bara producera el om det blåser tillräckligt mycket och för att elproduktionen ska bli tillförlitlig krävs därför en lagringskapacitet motsvarande 10 000 ton Tesla-batterier. För att bryta mineralerna till dem erfordras tung utrustning som konsumerar enorma mängder fossilt bränsle, – utöver den miljöpåverkan som gruvdriften medför. Att istället bygga ett naturgasdrivet kraftverket med motsvarande kapacitet kräver mindre än 10 procent av vindkraftsparkens råvaror, och upptar bara ett par tunnland mark.
  ”Facing the inconvenient truth about wind and solar power”
  https://www.timescolonist.com/opinion/op-ed/comment-facing-the-inconvenient-truth-about-wind-and-solar-power-1.24360279

  ”Ställ om till mer energigas”, skriver organisationen Energigas Sverige, som för att visa hur omställningen ska gå till lanserar , ”Gas för framtiden – Klimatfärdplan för energigaserna i Sverige”. Naturgas och gasol ger lägre växthusgasutsläpp än olja och kol, men för att energigaserna ska kunna bidra till att Sverige når klimatmålen, måste även regering och riksdag fatta beslut som skapar rätt förutsättningar.
  https://www.energigas.se/om-oss/nyheter-och-press/debattartiklar/stall-om-till-mer-energigas/

  16
 8. Oxhultsparken, Laholms kommun. 2MW verk med en tornhöjd om 105 meter. Där användes tydligen 58 ton armering i varje fundament. Som sagt.
  Betong och armering skulle göra sig bättre i kärnkraftens tjänst och till att börja med så återstarta Ringhals 1

  19
 9. Vi skulle få mer nytta av den betongen om den användes till att bygga kärnkraftverk istället.

  27
 10. ja nu har miljömupparna stoppat cement produktion så det blir inte så mycket vindkraft där.. men vi kan räkna med en massiv arbetslöshet alla byggnationer kommer att stoppas . det är ju inte bara vindkraftverk broar och fastigheter bryggor med mera byggs i cement och dessa arbetare vill nu ha arbetslöshet ersättning alltså man förväntar sig att få pengar som redan delats ut redan under cov19 epedemin sen har vi den energi krävande industn..
  det finns inga pengar kvar ett land med den typ av finasigering var hamnar det i kreditskalan?

  13
 11. I min stad har de demonterat det ”progressiva” vindkraftverket vid åns utlopp i sjön, som stått där sedan länge.

  Platsen råkar nämligen ligga intill ett fågelskyddsområde.

  Man kan tänka sig att det kändes fel med alla döda fåglar.

  Förr odlade de ”energiskog” på stora arealer till ingen nytta, nu står solpaneler där istället.

  Förmodligen också detta till ingen nytta.

  23

Kommentera