Sverige valde önsketänkande – i stället för kunskap

PANDEMI. Orsakerna till ett av den svenska historiens största medicinska misslyckanden är tämligen uppenbara. Utvärderingarna av ländernas arbete med Covid-19 blir allt fler. Nyligen kom det brittiska parlamentets vidräkning med regeringen Johnsons missgrepp. I Norge har biträdande hälsodirektören Espen Nakstad i en nyutkommen bok om de norska erfarenheterna luftat skarp kritik mot de svenska myndigheterna.

En byggde upp och en rev ned. Bilder från Wikipedia

”Orsakerna till ett av den svenska historiens största medicinska misslyckanden är tämligen uppenbara. Vi talar inte om ett systemfel utan om bristande förtjänst och skicklighet i regeringskansliet och på den ansvariga myndigheten”, skriver Olof Ehrenkrona på Svenska Dagbladet, tyvärr bakom betalvägg.

-Pettersson säger att sett till kompetensen tillhör nog den sittande regeringen Socialdemokraternas svagaste under alla deras decennier vid makten, parallellt med partiets kris har den gamla maktapparaten vittrat sönder och S saknar helt idéer om Sveriges framtid. Makten är allt.

Tyvärr är det inte bara det medicinska misslyckandet som är monumentalt, det gäller område efter område.

Sverige behöver en omstart och en ny Axel Oxenstierna

Oxenstierna renodlade funktioner och ansvar, så att var och en hade ansvar för sin del av styrelsen av riket – och kunde ställas till svars om något gick fel.

Rikskanslern upptäckte att adeln, som på den tiden bestod av c:a 500 män, inte räckte till för att bemanna kollegierna. Adelsynglingarna var för få, för lata och för dumma. Begåvade bondsöner och driftiga drängar fick chansen att utbilda sig och bli statliga tjänstemän.

Då kom han vår tid vår tid ganska nära. Oxenstierna ord om tjänstetillsättningar 1634 borde gälla än idag: Man måste se på vars och ens kapacitet och varken på vänskap eller släktskap.

Nåväl, det var kort om historiens viktigaste svensk – Axel Oxenstierna.

En annan känd svensk – Olof Palme – förstörde på några år det Oxenstierna och hans efterträdare byggt upp under 400 år. Då inleddes en period med ständiga skattehöjningar och 1974 gjorde socialdemokratin grundlagen meningslös. Man införde det så kallade uppenbarhetsrekvisitet. Det innebär att domstolar kan ogiltigförklara lagar och förordningar, som strider mot grundlagen, bara om felet är uppenbart. Det är lätt att inse att något som några hundra riksdagsledamöter och ett dussin ministrar anser vara riktigt, inte kan vara uppenbart fel. Det har givit regeringarna fritt fram att bryta mot grundlagen, vilket de också gör oberoende av färg.

Dödsstöten för Oxienstiernas Sverige var när Palme tog bort tjänstemannaansvaret för att skydda sina kamrater som tillsattes efter partibok och inte efter var och ens kapacitet och förmåga. Det har i praktiken gjort politiker och tjänstemän immuna vid missbruk av sina åligganden. Alliansen har haft många tillfällen att återinföra det Palme förstörde men uppenbart tycker de det är bra att slippa ansvar.

En annan koppling mellan de två är att Axel Oxienstjierna grundade Postverket 1636 och Olof Palmes statssekreterare blev chef för Posten som bolagiserades 1994 med miljonlön och fallskärm som det anstår en VD…så kan det gå, en socialist rev ned det en adelsman byggt upp…

Vår tids adel borde tänka på Oxenstiernas ord i stället för att tillsätta chefer efter partibok och låta vilka tabbar som helst passera utan att ställa någon till ansvar.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

***

Steget Efter

6 thoughts on “Sverige valde önsketänkande – i stället för kunskap

 1. Palme, var väl en perverterad adelsman, ungefär som Rasputin, som var i två regimer, efter varann.

  Man kan jämföra Palme med ”pilbågemannen”, som konverterade till islam. Palme, var en konverterad adelsman, som konverterade till socialismen, och blev lika destruktiv. Fast Palme sköt pilar mot vårt samhälle, som han dödade långsamt in i framtiden till idag.

  Vad gäller covid-19, har socialdemokraterna lyckats med vad de förutsatte, att ta kål på så många äldre de någonsin kunnat, för att bereda mer plats för inkommande, och därmed utöka socialismens dominans.

  Äldre med ”förlegade” värderingar, BORT! Invandrare med ”rätta” människofientliga socialistvärderingar, IN!

  SÅ VAR SOCIALDEMOKRATERNAS POLITIK!!! Inkompetens? NEJ!!! MEDVETEN DESTRUKTIONSPOLITIK!!!

  28
  1
 2. Palme var knappast svensk. Snarare tillhör släkten bolshevikiska infiltratörer! Avsikten var att FÖRSTÖRA!

  39
  1
  • När det gäller Olof Palme är det väldigt mycket utländskt påbrå. Det är mycket Finland på fädernet och mödernet är det livländskt (balttyskt i Lettland).

   ”Släkten Palme är inte heller den svensk från första början utan kom till landet i början av 1600-talet genom handelsmannen och skeppsredaren Palme Lyder i Ystad som var ombud för Lübeck. Hans förnamn kom sedan att användas som släktnamn, antagligen för att det lät mer svenskt. Varifrån Palme Lyder kom är osäkert men Nederländerna är ett sannolikt ursprungsland.” (https://blogg.slaktingar.se/olof-palmes-internationella-slakt/)

   Så ointresset för Sverige hittar vi här en trolig förklaring till.

   • https://www.svd.se/reinfeldts-anfader-var-cirkusdirektor

    Utlänning som Palme! De två som förstört Sverige mest, var alltså utlänningar! Den som instiftade mångkulturalitet som dogm, och den som genomförde det mesta av den i praktiken. Två uslingar, som var utlänningar, och som endast tjänade sina utländska intressen. Det var alltså därför de gjorde som de gjorde. För att det låg i deras intressen, genom sin historia att massimportera människor utifrån. För de var mer lika dem, än vi här. DE VILLE HELT ENKELT FÖRSTÖRA OCH UTROTA VÅRT FOLK, eftersom vi betydde noll för dem som folk, då alla utlänningar var mer som dem.

    Och sen fick vi den som hade nazistiska föräldrar, innan han blev bortadopterad, som statsminister. D v s som också ville förinta och förstöra vårt land och folk. Fast mer medvetet konkret. Ja, vi har inte haft det lätt. 🤕

Kommentera