Den bortglömda arabiska slavhandeln

ISLAM & SLAVHANDEL. Under de senaste åren har det varit fokus på historien om västerländskt slaveri, men inte så mycket på slaveriet av afrikaner som följde med den arabiska islamiseringen av Mellanöstern och Nordafrika, skriver danska Kristeligt Dagblad.

Svarta slavar vandrar i kedjor på en gravyr från östafrikanska Zanzibar medan de vaktas av en arab med ett gevär. – Foto: The Granger Collection/Ritzau Photo

År 652 införde den arabiska generalen Abdallah ibn Saad det nubiska riket i dagens Sudan ett så kallat bakht, ett avtal som tvingade det kristna riket att leverera 360 slavar om året. Det var början på den arabiska slavhandeln, som skulle pågå i många århundraden.

Under de följande århundraden transporterades miljontals svarta slavar genom Sahara med karavaner till exempelvis Timbuktu och vidare till de nordafrikanska kungadömen eller seglade från Zanzibar på Afrikas östkust till Mellanöstern.

De manliga slavarna arbetade i stenbrott eller i oaserna, i bomullsfälten eller i sockerodlingarna, där de till exempel grävde bevattningskanaler. Eller så tömde de träskarna runt Basra i södra Irak och gjorde dem till bördig jordbruksmark. Kvinnorna blev pigor eller konkubiner i sultanernas harem.

”Det smärtsamma kapitlet i deportationen av afrikaner till den islamiska världen kan jämföras med ett folkmord. Under det arabiska framsteget fångades, massakrerades, kastrerades och deporterades miljoner afrikaner till den arab-muslimska världen. Detta var verkligheten bakom arabernas islamisering av de afrikanska folken ”, skriver den fransk-senegalesiska antropologen Tidiane N’Diaye i boken ”Det tilslørede folkedrab” (Det gömda folkmordet).

Hur många afrikaner som hamnade på de arabiska slavmarknaderna är oklart. Den amerikanske professorn Robert O. Collins från University of California har uppskattat att över 12 miljoner afrikaner fångades och såldes som slavar till de muslimska besittningarna eller lika många som den europeiska slavhandeln över Atlanten. Andra, däribland den franske historikern Olivier Pétré-Grenouilleau vid Institutet för statsvetenskap i Paris, talar om 17 miljoner offer för den arabiska slavhandeln.

”Det finns väldigt få skriftliga källor för den arabiska slavhandeln från Afrika, särskilt för att den började så tidigt och det inte finns någon forskning som kan dokumentera en korrekt siffra. Men det finns åtskilliga miljoner”, säger Salah Trabelsi, chef för Institutionen för medelhavs- och mellanösternforskning vid universitetet i Lyon i Frankrike och specialist på arabisk slavhandel.

Slaveri fanns i förislamiska samhällen och fortsatte efter införandet av islam, vilket inte förbjuder slaveri utan rekommenderar släpp av slavar som konverterar till islam. Kalif Omar förbjöd slaveri av muslimer på 800-talet, och även om förbudet i stor utsträckning kringgicks skapade det ett behov av att förslava icke-muslimska folk.

”Redan under den första muslimska expansionen mot Nordafrika började behovet av slavar växa, och efter stabiliseringen av Nordafrika började en ny expansionsfas på 900- och 1000 -talen, vilket öppnade upp handeln med Afrika. Slavar blev en av varorna tillsammans med till exempel guld, som såldes i utbyte mot spannmål och arabernas bomullstyg, som var mycket efterfrågade i Afrika ”, förklarar Salah Trabelsi.

En särskilt eftertraktad vara var eunucherna. De muslimska slavägarna ville se till att slavarna inte kunde bilda familj eller skaffa barn. Resultatet är att det, till skillnad från USA, inte finns någon svart minoritet av ättlingar till slavar i Mellanöstern. Detta är en av förklaringarna till att den arabiska slavhandeln till stor del är ett förbisett kapitel i historisk forskning.

”Forskningen har nästan uteslutande fokuserat på den transatlantiska slavhandeln, som var kopplad till den antikoloniala kampen, och den har skapat en blind fläck i historisk forskning. Arabländerna har också haft ett postulat om att islam införde en mycket mindre brutal behandling av slavarna. Men idag växer intresset bland unga forskare, bland annat i Tunisien, som har börjat möta detta förflutna efter den arabiska våren”, säger Salah Trabelsi.

Slaveri utövades i hela den muslimska världen från Bagdad till Arabiska halvön och vidare längs Medelhavet till muslimskdominerade Andalusien. Från 1400-talet och framåt fortsatte det av turkarna i det ottomanska riket, och det var inte förrän västländerna började förbjuda slavhandeln och kolonisera den nordafrikanska Medelhavskusten som slaveriet långsamt förbjöds.

Stormuftin i Tunis stängde slavmarknaden 1846 i hopp om att få goodwill i Storbritannien mot de franska ambitionerna att kolonisera landet. Och 1890 undertecknade det ottomanska riket och sultanatet Zanzibar Brysselkonventionen om förbud mot slavhandel.

Men slaveriet överlevde i ett antal muslimska länder och förbjöds först i Saudiarabien 1968. Mauretanien var det sista landet som förbjöd slaveri 1980, men fenomenet finns fortfarande, enligt människorättsorganisationer.

Unescokonferensen om arabiskt slaveri av afrikaner i Johannesburg, Sydafrika 2003 avslutades med: ”Den arabiska slavhandeln med afrikaner började 1000 år före den transatlantiska och representerar den största och längsta påtvingade folkmordet i historien.” 

-Pettersson mejlade för några år sedan till SVT och tipsade om att göra en TV-serie om Svenska slavar i Nordafrika eller om Slavräden på Island år 1627, men fick inte ens ett nonsens svar.

 1. Den muslimska slavhandeln har pågått under 14 århundraden och fortsätter ännu i denna dag på platser som Mauretanien, Saudiarabien och Sudan.
 2. Över 17 miljoner slavar blev transporterade ut ur Afrika av islamska slavhandlare. Ytterligare 85 miljoner tros ha dött under transporten.
 3. Profeten Muhammed praktiserade och gjorde slaveriet tillåtet, samt gav sina män direktiv till att göra detsamma.
 4. Koranen ägnar fler verser att informera muslimska män om deras rätt att hålla kvinnor som sexslavar, än vad den gör för att tala om för dem att de ska be fem gånger om dagen.
 5. Det arabiska ordet för ”svart” (Abd) är synonymt med ordet för ”slav”.
 6. Muhammeds svärfar, Umar klargjorde att araber inte kunde göras till slavar, och befriade alla arabiska slavar. Detta ledde till den utbredda islamiska kampanjen att tillfångata slavar i Afrika, Europa och Asien.
 7. Västs slavhandel utnyttjade afrikaner i första hand som arbetskraft inom jordbruk. Den arabiska slavhandeln å andra sidan, har oftare använt män som soldater, och kvinnor för sex och för att utnyttja deras livmödrar, för att producera barn som skulle bli muslimer.
 8. Många muslimska ledare efter Muhammed har haft harem med hundratals (ja till och med tusentals) av ickemuslimska unga flickor och kvinnor för att betjäna deras begär.
 9. Att omvända sig till islam är inte någon automatisk garanti för att ge slaven sin frihet, trots att detta påstås för att öka slavägarens himmelska belöning.
 10. Enligt islamsk rättsuppfattning, får slavägare behandla sina slavar precis som de vill utan någon fruktan för bestraffning.

Eftersom Abd betyder slav på arabiska, så är alla namn som börjar på Abd gamla slavnamn, exempelvis Abdullah och Abdel.

Källa Radical Islam org.

Mona Walter, Sveriges kanske modigaste kvinna i Rinkeby och nedan en inte fullt lika modig man.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

7 thoughts on “Den bortglömda arabiska slavhandeln

 1. I en text för ett år sedan skrev Pettersson att muslimer verkar vara fridlysta och undrade om svenskar och andra vita ska bli slavar igen, som när muslimernas förfäder förslavade miljoner kristna européer, däribland tusentals svenskar och hundratals islänningar. Muslimsk slavhandel hade redan förekommit under 800 år innan européerna började och kan inte jämföras med muslimernas, som vittnar om en oerhörd grymhet. Pettersson sktiver, citat: ”Dessutom, glöm aldrig att det var vita, kristna män som kämpade mot och så småningom avskaffade slaveriet”.
  https://petterssonsblogg.se/2020/08/15/ska-svenskar-och-andra-vita-bli-slavar-igen/

  Mohamed Omar: ”Räknas inte vita liv?”
  Kortfattat, fritt ur texten:
  ”Svenskar saknar kunskap om vår roll i slavhandeln: vår roll som slavar. För faktum är att araberna handlade med svenska slavar. Hur många känner till det? Vänsterextrema, progressiva, ”antirasister” med flera politiskt korrekta aktivister vill skriva om vår historia för att passa Det Nya Sverige som de håller på att bygga. För att bygga detta samhälle måste de först riva Det Gamla Sverige. De skattefinansierade ”antirasistiska” kampanjerna tycks alltid gå ut på att informera om vita människors ondska.

  2015 proklamerade Feministiskt Initiativ att man vill göra den 9 oktober till en ”nationell minnesdag till minnet av offren för den transatlantiska slavhandeln”, (dvs det datum år 1847 som Sverige avskaffade slaveriet på kolonin Saint Barthélemy). FI publicerade även en affisch med texten: ”Glöm inte Sveriges roll i slavhandeln!”

  ”Det finns ingen dag för att minnas européerna som var slavar hos muslimer. Räknas inte vita liv?”
  Läs vidare:
  https://detgodasamhallet.com/2020/06/12/mohamed-omar-raknas-inte-vita-liv/

 2. Men de politiskt korrekta har ju förklarat för oss att svenskarna måste gottgöra den forntida slavhandeln genom att ta emot araber…

  20
  • Vilket bara bevisar att socialister är, per definition, idioter.
   Då de insisterar på att vi ska ta emot muslimska araber och svarta muslimer från Afrika, som alla tog, köpte och sålde slavar i Afrika och resten av den kända världen, för att gottgöra för den europeiska slavhandeln med svarta slavar.

   10
   1
   • Niklas R:
    Socialisterna tycker att alla ”vita” (särskilt de som är ljushåriga, har blå ögon och är svenskar) har en stor kollektiv skuld bara för att det fanns vita som förslavade andra, medans för ”icke vita” får man inte beskylla någon enskild person för vad deras släktingar eller förfäder gjort.
    Det här med socialism är lite svårt att förstå sig på.

 3. Alla folk, mer eller mindre har haft slavar. Alla folk har begått hemskheter.
  Så var är poängen?

  3
  14
  • Poängen här på denna blogg är väl att upplysa de som inte vet eller vill tro på att det finns en parallell sanning som inte kommer att belysas, vilket gör att blir en missvisande bild som medierna idag sprider. Som sen skall ses som den enda sanningen och den vi skall förhålla oss till, så att vi kan skuldbeläggas och vår regering på alla möjliga sätt kan plocka skattemedel från oss oskyldiga medborgare i tid och otid.

Kommentera