Socialdemokraterna har inget lärt, nu vill de ha Netflixskatt

MEDIA & SKATTER. För 60 år sedan försökte socialdemokraterna förbjuda alternativmedia i form av radio som spelade musik som Radio Mercur, Radio Syd och Radio Nord. Det gick inte så bra. Därefter försökte S förbjuda privat TV genom parabol-förbud eftersom Jan Stenbeck var så fräck att han sände TV3 med reklam från London. Det gick inte så bra.

Lawen Redar är född i Sverige med kurdiska rötter och tänker göra samma misstag som Olof Palme och Maj Britt Theorin. Foto: Socialdemokraterna

Nu är det dags igen, socialdemokraternas kulturpolitiske talesperson Lawen Redar, kulturpolitisk talesperson (S) kräver Netflix-skatt för att streamingjättarna tjänar pengar på bekostnad av svensk kultur, skriver Aftonbladet.

-Pettersson tycker det är konstigt, nu vill socialdemokraterna rädda något som nyligen inte fanns. Exempelvis Mona Sahlin: ”Jag tror att det är lite det som gör många svenskar så avundsjuka på invandrargrupper. Ni har en kultur, en identitet, en historia, någonting som binder ihop er. Och vad har vi? Vi har midsommarafton och sådana töntiga saker.” I intervju med det turkiska bolaget Ekoturk 2002.

Givetvis ska bolag som Netflix, HBO med flera betala skatt i Sverige, men inte för att de tjänar pengar på bekostnad av svensk kultur utan de ska betala skatt precis som alla andra bolag i Sverige.

Streamingtjänsterna är för övrigt ett utmärkt komplement till vanlig TV. Du väljer själv när du ska titta och på vad. Det ska inte socialdemokraterna bestämma.

***

TIDIGARE 2021-03-08. För 60 år sedan, den 8 mars 1961 föddes alternativmedia trots socialdemokraternas hårda motstånd

DEMOKRATI OCH YTTRANDEFRIHET. För exakt 60 år sedan, den 8 mars 1961 började Sverige förändras och det rör sig inte om Internationella kvinnodagen som också infaller idag, den 8 mars. Nej, det handlar om något mycket viktigare, yttrandefrihet och demokrati, det alternativmedia som Petterssons idag är en del av, föddes på allvar i Sverige den dagen. Socialdemokraterna och den övriga vänstern var emot det fria ordet då och är så än idag.

Klockan 10:00, den 8 mars 1961 var det 60 år sedan Radio Nord inledde sina sändningar från fartyget M/S Bon Jour som låg uppankrat på internationellt vatten i Stockholms södra skärgård.

Den socialdemokratiska regeringen med statsminister Tage Erlander i spetsen var minst sagt griniga över det brutna monopolet. S-regeringen övervägde en rad med åtgärder innan de hann få nya lagar på plats. Bland annat bordning av M/S Bon Jour på internationellt vatten samt att sätta in störsändare, något som inte ens sattes in mot de nazistiska propagandasändningarna tidigare.

Radio Nord startades och drevs av den finlandssvenske affärsmannen Jack S. Kotschack med amerikanskt kapital och mötte hårt politiskt motstånd från första stund. Kotschacks ambition med projektet var att bryta det svenska radiomonopolet, en trend som var spridd i hela Europa vid den tiden.

Radio Nord hade släktingar i Skånes Radio Mercur, Danmarks Commercielle Radio samt bland annat det brittiska Radio Atlanta och det israeliska Radio Peace. Gemensamt för dessa var att de alla utmanade de statliga radiomonopolen och sände från ombyggda lastfartyg uppankrade på internationellt vatten.

Minns ni hur det var? Sedan 1955 två kanaler i radio och en i tv. Ingen underhållningsmusik i radio och ett par timmar tv per dag. Socialdemokraterna tyckte det räckte.

Riktig fart blev det med Radio Mercur, sedan Radio Syd i söder och Radio Nord, privata radiostationer som gjorde Olof Palme (S) galen.

Med Olof Palme som nytillträdd kommunikationsminister 1965 skedde omskrivning av piratradiolagen (1966) som kraftigt stärkte och utvidgade befogenheterna och gjorde det även möjligt att beslagta hus och hem och andra ägodelar från ägare till så kallade piratradiostationer.

Men piratradion tvingade fram melodiradion och sportradion. 

Sverige hade länge enbart två TV-kanaler som båda kom från Sveriges Radio/Sveriges Television. Det räckte för svenska folket tyckte socialdemokraterna men 1987 lanserade Stenbeck TV3 som sände via satellit från London för att kringgå lagstiftningen.

Sossarna var nu riktigt upprörda över att kommersiell TV var ett faktum, den socialdemokratiska politikern Maj Britt Theorin förespråkade förbud mot privat innehav av parabolantenner under mitten av 1980-talet, på förslag från det Socialdemokratiska Kvinnoförbundet, och fortsatte att argumentera för det under många år.

TV4 startade sina sändningar den 15 september 1990, sedan har det rullat på.

– Pettersson noterar att en sak är densamma – socialdemokraterna och vänster är för censur, de vill förbjuda yttrandefrihet, kontrollera nätet, Facebook, YouTube, Twitter och Alternativa medier. De försöker med hot och lagar, de ger bidrag och skattestöd till dem de gillar.

Några fegisar viker naturligtvis ned sig men flera kämpar på och de vänsterblivna kommer att förlora.

Det som är annorlunda är att förr stod artisterna och kultureliten på det fria ordet och folkets sida. Nu har de bytt sida…

Det här lyckades socialdemokraterna stoppa. Det var farligt för svenska folket…

Naturligtvis finns det mycket mer att berätta om Sensuren på Radio/TV där vänstern marscherade in 1968 och inte hittat ut ännu, eller fackets förtryck av oliktänkande osv. i all oändlighet men jag tänker inte skriva en bok.

Låten från båten – Radio Nord

Från sändningar i Radio Nord 29 juni 1962

Du Gamla Du Fria Du Radio Nord – Det artistiska Sverige protesterade så här mot den nya piratradiolagen. Den Dödskallemärkta ”Du Gamla Du fria Du Radio Nord”. Inte ens Radio Syd vågade spela den. Vila i frid Radio Nord från sista dagen den 30 juni 1962.

Om Radio Nord på bloggen…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

9 thoughts on “Socialdemokraterna har inget lärt, nu vill de ha Netflixskatt

 1. Det vore bättre med extra skatt för alla sossar. Vi kan kalla den DUMSKATTEN. 😄😄👍👍

 2. Sossarna hade planer på att införa den nya p2-radiokanalen på 50-talet som trådradio istället för att nyttja fm-bandet. Samma tanke som i totalitära länder där det var förbjudet att ta in andra kanaler än den statliga. Vi hade som bekant bara p1 i en knastrig mellanvågskanal på den tiden.

 3. Vänsterblivna ska beskatta andra vänsterblivna. Det blir att poppa popcorn.

  Det verkar som om hela media- och underhållningssektorn är kidnappad av vänsterblivna förutom några få undantag. Fördelen med [reklamfri] strömmande media är att du väljer om du vill bli indoktrinerad. Reklambranschen verkar lika korrupt som ovan nämnda och det har blivit dyrt för vissa kunder. Gillette ändrade ”The Best a Man Can Get” till ”The Best Men Can Be” 2019 vilket resulterade i en förlust för Procter & Gamble på 5,24 BnUS$ och en nedskrivning av värdet på Gillette på 8 BnUS$.

  12
 4. ”Socialdemokraterna har inget lärt, nu vill de ha Netflixskatt”
  Socialister är, per definition, idioter.

  26
 5. Skatt för att förhindra vidgade vyer för svenska folket? Det är inte bara underhållning man kan streama utan också dokumentärer som bygger på fakta.

  Netflix har f.ö. många filmer och serier gjorda i samarbete mellan olika länder. Ska (den kulturella) globaliseringen verkligen beskattas?

  18
 6. Sozzar är per definition fåntrattar och idioter,ränderna går aldrig ur dom.
  Hur mycket djävulskap har dom inte ställt till med,får dom aldrig nog.

  29
 7. Ränderna går tydligen aldrig ur det socialistiska byket.. Kurdiska som är bekymrad över svensk kultur, lustigt!

  52

Kommentera