Radio Nord, alternativet till PK

Radio Luxembourg sände 1933–1939 och 1946–1992, stationen spelade det senaste inom pop- och rockmusik och var under lång tid det enda alternativet för ungdomar i Sverige som ville lyssna på modern musik.

Radio Mercur var en dansk radiostation som blev först i norden med start den 2 augusti 1958 att sända från ett mindre fartyg i Östersund. Det var den 32-årige köpenhamnsbon Peer Jansen som sett en lucka i lagstiftningen som gjorde det möjligt att kringgå den monopolsituation som rådde inom rundradioverksamhet i de flesta Europeiska länder. Monopolsituationen innebar att det var olagligt för andra än de av staten godkända företagen att sända. Lagstiftningen gällde dock bara inom det egna landets gränser. Det gjorde det möjligt att sända från internationellt vatten.

Från december 1958 användes Radio Mercur sändare även till sändningar mot Sverige och det blev senare Radio Syd.

Radio Nord blev och är ännu Sveriges största och mest uppmärksammade reklamradio genom tiderna. Under stationens 16 månader korta existens blev dess sändningar så uppskattade att en majoritet av radiolyssnarna i stationens täckningsområde hellre valde “en station i det våta”, Radio Nord, istället för “två torra”, Sveriges Radios då två kanaler P1 och P2.

Stationerna i söder hade fått verka mer eller mindre ostörda i provinsen Skåne med omnejd men Radio Nord sågs som nådde Stockholm och hela Mellansverige sågs som en provokation av den socialdemokratiska regeringen.

En rad olika åtgärder vidtogs för att försöka stoppa projektet. Presumtiva annonsörer skrämdes bort med hot om repressalier av olika slag. Sveriges Radio tilldelades skyndsamt extra anslag för att omedelbart kunna börja med vad man kallade Melodiradio, där en musikunderhållning som tidigare ansetts otänkbar plötsligt tilläts breda ut sig över programtablåerna. Tillkomsten av dagens Sveriges Radio P3 påskyndades genom konkurrensen från Radio Nord, som också kom att inspirera Sveriges Radio till tätare nyhetssändningar och fler sportnyheter.

Sveriges riksdag fattade beslut om den så kallade Lex Radio Nord (piratradiolagen) valde ägaren Kotschack att släcka ner Radio Nord i förtid – en månad innan lagen trädde i kraft.

Med Olof Palme som nytillträdd kommunikationsminister 1965 skedde omskrivning av piratradiolagen (1966) som kraftigt stärkte och utvidgade befogenheterna och gjorde det även möjligt att beslagta hus och hem och andra ägodelar från ägare till så kallade piratradiostationer.

Låten från båten – Radio Nord

Från sändningar i Radio Nord 29 juni 1962

Du Gamla Du Fria Du Radio Nord – Det artistiska Sverige protesterade så här mot den nya piratradiolagen. Den Dödskallemärkta “Du Gamla Du fria Du Radio Nord”. Inte ens Radio Syd vågade spela den. Vila i frid Radio Nord från sista dagen den 30 juni 1962.

18 thoughts on “Radio Nord, alternativet till PK

 1. Radio 88 i Sävedalen utanför Göteborg är ett bra alternativ för oldies-fans.
  88MHz i Göteborg, radio88.se på nätet.
  Jag kör In the mood på tisdagar kl 18
  Med 50-60 talsmusik.
  Gunnar Bergquist

 2. Ahhh…… vilka tider! Men sista natten… vi lyssnade och grät när sista biten från fartyget spelades. “Stick iväg Jack”. Sen blev det tyst i etern. Men då fick myndigheterna raggarupploppen på halsen i stället. Kvitterat och betalt!

 3. jag lyssnade på Radio Nord då,
  idag lyssnar jag på Radio Viking,
  man orkar inte ta ställning hela tiden,
  då är Radio Viking bra,
  inget snack, bara musik för gamla öron :))

  • Tack Jan för ditt tips om Radio Viking…Nu har jag ju en station i Sverige som man kan lyssna på ! Trodde denna typ av musik i etern var ett minne blott… 😉

 4. Ack ja det var tider det,,radio Nord med “Black Jack” och radio syd med Britt Wadner….Broddmans reklam kunde man utantill…Senare i livet var man inte helt oskyldig till Radio 88 i Stockholm, man använde stuprör som sändarantenner och flyttade sig hela tiden, då pejlarna var duktiga. Sen fick vi Närradion, och då var det bara kul ett tag till….Minns när vi direktsände från nattklubben Alexandras…

 5. Inte ens jag som på den tiden följde allt i musik från Radio Syd,Radio Luxemburg,AFN,RIAS-Tyskland m.fl.,kan minnas att dagens Discolåtar fanns redan då i typ “Du gamla du fria Radio Nord” ! Det betyder ju att dagens “Rap” är 50 år gammat.
  Absurdistan har ju annars alltid,kommit “likt svansen på katten”….

 6. Intressant. Det enda jag lyssnar på är radio framåt. Allt annat får man ju högt blodtryck av

Kommentera