Sitter i riksdagen, läser samtidigt till lärare på heltid

KORRUPTION. Riksdagsledamöterna är inte anställda av riksdagen utan har ett uppdrag av sina väljare att sitta i riksdagen. Därför får de ett arvode och inte en lön. Här beskrivs de regler som gäller för ledamöternas arvoden.

Ledamöterna har ett grundarvode på 69 900 kronor i månaden som de betalar skatt för. Många ledamöter har också andra uppdrag i riksdagen, och de får då ett tillägg för det på arvodet. En ledamot som är ordförande i ett utskott eller i EU-nämnden har till exempel ett tillägg på 20 procent och vice ordföranden har ett tillägg på 15 procent.

En skillnad jämfört med en arbetstagare är att en Riksdagsledamot anses utföra sitt uppdrag under alla dagar i veckan, medan en arbetstagare normalt har fem dagars arbetsvecka. Därför beräknas avdraget annorlunda för en ledamot jämfört med en arbetstagare.

Joar Forssell, riksdagsledamot för Liberalerna. Foto Riksdagen

Joar Forsell (L), född 1993, har suttit i riksdagen sedan valet 2018 och är ledamot i utrikesutskottet. Trots uppdraget studerar han på heltid till gymnasielärare vid Karlstads universitet.

Joar Forssell har varken tagit studielån eller fått studiebidrag för utbildningen, enligt CSN han har inga studielån alls.

Aftonbladet

-Pettersson antar att det är skattebetalarna som finansierar Joars utbildning och undrar hur herr Forsell motiverar det för väljarna, för jag antar att han inte under valrörelsen berättade för väljarna att han skulle studera på heltid?

Är det ”värdegrunden” och vad har de väljare som röstade på Joar för att han skulle förändra för nytta av att han pluggar på heltid.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

15 thoughts on “Sitter i riksdagen, läser samtidigt till lärare på heltid

 1. Bra att Pettersson förtydligar !

  Jag behövde visst också bli ”skedmatad”. Artikeln handlar ju om en riksdagsledamot.

  Jag kände en person som fick ”arvode” ett år i slutet av 1970 – talet.
  Det var inte ett politiskt uppdrag.
  Som jag minns var det arvodet inte pensionsgrundande och gav inte sjukpenningsplacering.

  F.ö. var personen LASad. Det vill säga tillsvidareanställd enligt Lagen om Anställnings Skydd. Vederbörande avskedades då hon fick ett barn.

  Hon ringde sitt fackförbund, CF.

  Fackombudsmannen sade: ”Va , ha, ha, ha! Kan en civilingenjör bli gravid? Ha, ha, det har vi aldrig hört talas om ! Ha, ha!
  Det var den hjälp medlemmen fick.

  Vid den tiden var konjunkturen dålig. Det blev populärt bland företagen att marknadsföra sig med platsannonser. Folk ansträngde sig och ansökte om jobb som inte fanns. Ofta fick de sökande varken svar eller sina handlingar i retur.

  Några år senare så behövde företagen personal. De fick inga sökande.
  Civilingenjörer var då en ganska liten grupp som hade lärt sig vilka företag som bluffade med platsannonser. Men detta är ju utanför ämnet i artikeln.

  F.Ö. tycker jag att riksdagens arvode skall återkrävas.

  Det anses ju att lärarutbildning är på heltid. Då har ju riksdagsmannen skolkat från sitt uppdrag.

  Jag tycker att det är bedrägeri som är brott enligt Brottsbalken. Åtal tycker jag.

  Följaktligen skall arvode och tillhörande förmåner krävas tillbaka. Vederbörande har varit bedräglig och bör för all framtid vara blockerad för anställning i offentlig tjänst.
  Med vänlig hälsning. / Tomas.

 2. Då förstår jag varför ungarna inte lär sig något av vikt i skolan. Om utbildningen till lärare är något som man kan genomföra, samtidigt som man har ett avlönat uppdrag 24/7, kan det inte bli mycket substans i den.
  Har alltid hävdat att lärare är en yrkesgrupp, som inte lärt sig något riktigt om någonting. Inte konstigt att Pisa-resultatet är i botten.

 3. Orkar någon kolla?
  Var det inte en Lena Ek från peddolisterna som blev kommunalråd i en ort på Ostkusten. Västervik eller så.

  Med kommunalrådslön doktorerade hon inom ”juridik”.

  Det var på 1990 – talet vill jag minnas.
  Jönsson.

  • För Er som vill bli skedmatade:

   Wiki: Som kommunalråd i Valdemarsviks kommun 1994–1998. Där anges hennes ”yrke” som ”Folkrättsjurist”. Jönsson vet att hon stöder brott mot ”De Mänskliga rättigheterna” som är en del av ”Folkrätten”.

 4. Hur är detta möjligt? Vad säger talmannen? Har han en ersättare? Om alla ledamöter gör likadant? Någonting är fel.

  53
 5. Det vet man väl sen tidigare att det är bara att ta Time Out med full lön. Inga krav på närvaro. Ingen är någonsin sjukskriven. Dom har ordnat det fint för sig inga löneavdrag där inte.

  60

Kommentera