Sedan miljöbalken infördes 1999 har inga nya gruvprojekt tagit sig igenom tillståndsprocessen

INDUSTRI & MILJÖ. Svensk berggrund är full av sällsynta metaller som är nödvändiga för den gröna omställningen, ändå lyckas ingen få tillstånd att bryta dem. Sedan miljöbalken infördes 1999 har inga nya gruvprojekt klarat sig igenom alla delar av tillståndsprocessen. Smedjans Adam Danieli undersöker en uppseendeväckande snårig miljöprocess.

LKAB. Pressbild Fredric Alm.

”Under en guldrush, sälj spadar.” 

Upphovsmannen till talesättet, som förevigats i mängder av västernfilmer, är sedan länge bortglömd, men sensmoralen är tydlig: De riktiga möjligheterna finns för den som sitter på det alla behöver.

I dag är det få som ger sig in i guldgrävarbranschen. Dagens guldfeber finns inom elektrifiering, med mängder av nya aktörer som utvecklar batterier, solceller, halvledare och annan mikroelektronik. Alla som tävlar om att utveckla nya elektriska lösningar har en sak gemensamt: de behöver metaller. Framför allt gäller den nya boomen så kallade sällsynta jordartsmetaller, med namn som yttrium och cerium. Även kobolt och litium, som inte räknas till de sällsynta jordartsmetallerna, är ämnen som efterfrågas.

Alla som tävlar om att utveckla nya elektriska lösningar har en sak gemensamt: de behöver metaller.

Sedan 1980 och de första digitala kliven har marknaden för sällsynta jordartsmetaller, kobolt och litium fullkomligt exploderat. Kina är i dag den dominerande exportören av dessa nyckelmetaller, följt av konfliktdrabbade Kongo. Europa är i sin tur en stor importör av metallerna, och kontinentens behov av sällsynta jordartsmetaller spås tredubblas till 2030.

Även Sverige har betydande fyndigheter av dessa metaller. Många av dem är till och med namngivna efter de orter där svenska kemister och bergsingenjörer för första gången identifierade dem i rika fyndigheter, såsom ytterbium och skandium som båda upptäcktes i Ytterby utanför Stockholm — den plats i världen där allra flest nya grundämnen har upptäckts. Ändå finns inte en enda gruva som utvinner sällsynta jordartsmetaller i Sverige.

Läs vidare…

-Pettersson säger att Sverige med dagens politiker är på väg med cykel mot medeltiden…

Steget Efter

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

6 thoughts on “Sedan miljöbalken infördes 1999 har inga nya gruvprojekt tagit sig igenom tillståndsprocessen

 1. det är bara ta bort miljöbalken! det till samans med övig ptoduktions hämande idiotier dom miljömupparna ni fört . det gäller att återställa produktionrn i landet. det gäller ju all industri . enklast är ju faktiskt att dra in alla bidrag . om man tar bort den arbetsfria inkomstan då tvingar man fram en produktions ökning. b

 2. Undra var de ska få jordmetallerna från när de gamla slagghögarna från malmbrytningen är slut där uppe i Norrland?

  7
  1
 3. Man ser till att dessa metaller får grävas fram av slavar ofta barnarbete i Afrika. Väldigt humant och miljövänligt.

  25
 4. Det finns alltid något som sätter käppar i hjulen. Med nuvarande lagstiftning hade aldrig vattenkraften kunnat byggas ut, varken de gigantiska malmfyndigheterna i Lappland eller i Bergslagen hade kunnat brytas. Som tur är tror Miljöpartiet att det som inte syns (från Södermalm) heller inte finns. Man kan inte se gruvslaveriet i Kongo och Kina eller de polska kolkraftverken som håller ljusen tända när det inte blåser, vi ska istället leva på turism.

  22

Kommentera