SD var den enda avvikande rösten och hade rätt igen

PANDEMI. I fråga efter fråga föreslår Sverigedemokraterna något och blir kallade rasist/fascist/nazister av de andra politikerna och många journalister. Lika ofte visar det sig efter en tid att de andra partierna lägger fram SD:s förslag som de tidigare röstat ned som sina egna.

Sverige klarade sig bättre ur pandemin än Lars Calmfors befarade. Erkännandet hindrar inte ekonomiprofessorn från att rikta avgångskrav mot Folkhälsomyndighetens generaldirektör och såga den politiska oppositionen.

SD och Jimmie Åkesson var den enda avvikande rösten, ingen annan politiker vågade lyfta tuffare åtgärder i realtid. Istället fördes debatten av forskare och journalister. Jag ser det som ett misslyckande för det politiska systemet, säger Calmfors, som är aktuell med boken ”Mellan forskning och politik”, skriver Expressen.

Samma dag som Folkhälsomyndigheten höjde risknivån för samhällsspridning till mycket hög – den högsta nivån – publicerade Lars Calmfors sin första debattartikel om pandemin i Dagens Nyheter. Det var den 10 mars 2020, dagen före det första svenska dödsfallet.

Rubriken löd: ”Politiker – inte Folkhälsomyndigheten – behöver ta täten i coronabekämpningen”. Nationalekonomen tycker att bristen på insyn i beslutsprocesserna har försvårat möjligheten till ansvarsutkrävanden.

Eftersom det var så riskfyllt att hantera frågan var det bekvämt för politikerna att någon annan fattade besluten, säger Lars Calmfors.

I sin nya bok ”Mellan forskning och politik – 50 år av samhällsdebatt” avslöjar Lars Calmfors att han liksom Jimmie Åkesson ville byta ut Folkhälsomyndighetens ledning. Han skriver att frågan är ”elefanten i rummet” i debatten om den svenska strategin.

Den enda som argumenterade för det offentligt var Jimmie Åkesson och han fick väldig kritik för att vara oseriös. Men jag tror att det hade fattats bättre beslut om man hade bytt ut generaldirektören Johan Carlson tidigt. Då hade regeringen inte varit lika låst vid myndighetens positioner. Det hade kunnat ses som en omstart.

Läs vidare på Expressen…

På bloggen om Lars Calmfors…

Johan Carlsson, generaldirektör på Folkhälsoinstitutet och Anders Tegnells chef den 7 februari 2020

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

4 thoughts on “SD var den enda avvikande rösten och hade rätt igen

 1. Kopieringsminister Morgan Johansson förstår inte att ärlighet varar längst. Hans bligande och lismande är motbjudande och äckligt. Men det har förmodligen ett pris, förr eller senare.

  19
 2. Tur att jag fick Corona innan media börjat skriva hur farlig och dödlig denna förkylning var. Annas hade nog jag också dött

  35
 3. Att få kritik av dom ryggradslösa journalistkåren kan väl närmast betraktas som positivt,
  dom har många år nu med sitt svassande för maktens herrar o damer, gå gärna in och hör
  intervjun som Mikael Willgert från Swebbtv gör med Stefan Thorssell om bedrägerierna i samband med Estonias förlisning, redan då var våra så kallade journalister ynkliga!

  25
 4. Märkligt………Ju längre tid såssarna har suttit vid makten och haft ansvaret för rådande kaos, desto mera skit blir kastat på syndabocken SD. Detta trots att SD är det enda partiet som är utan skuld till nämnda kaos. Och ändå är såssarna fräcka nog att kopiera flera av SD´s ”rasistiska” förslag och utge dom som sina egna. Undrar om inte det värsta kriminella gänget ändå har sitt säte på Rosenbad.

  45

Kommentera