Fler har jobb i utsatta områden

INVANDRING. Utvecklingen i landets mest utsatta förortsområden är inte bara nattsvart. Allt fler har jobb och allt färre lever på bidrag, stick i stäv med den bild som ofta utmålas. I flera av de så kallade utanförskapsområdena är andelen förvärvsarbetande nu den högsta som uppmätts sedan SCB började sina mätningar för knappt 20 år sedan. 

Till exempel har andelen som hade jobb i Rinkeby ökat från 33 till 50 procent mellan 1997 och 2015.
– Det är tydligt att andelen förvärvsarbetande ökar i de flesta områden. Utvecklingen är positiv. Sedan är det svårt att säga vad det beror på. Det krävs mer analyser, säger Linus Garp, utredare på SCB, till DN.

De 15 stadsdelar som brukar klassas som särskilt utsatta har granskats utifrån faktorer som arbete, försörjningsstöd, unga som varken jobbar eller pluggar, hälsa och brott.

Många fall av grov brottslighet har rapporterats i de 15 områdena på senare tid, men det totala antalet anmälda brott har minskat med 12 procent mellan 2011 och 2015, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet (Brå). Det är oklart om det beror på färre brott eller att färre anmäler.

Andelen som får försörjningsstöd minskat tydligt i sju av de 13 områden där det finns jämförbar statistik.
– Jag är förvånad över att utvecklingen har varit så stark i flera områden. Samtidigt ser jag inget som är uppenbart konstigt med hur siffrorna är framtagna. En förklaring är troligtvis att det har varit en allmän uppgång av sysselsättningsgraden bland utrikesfödda, kraftigare än bland inrikesfödda, säger Lars Calmfors, professor i internationell ekonomi vid Stockholms universitet.

Dagens Nyheter skriver mer men det är betallänk…

-Pettersson väntar med kommentarer tills vi ser att socialbidragen minskar i kronor och ören, och jag får reda på om det är riktiga jobb eller fejkade med en massa bidrag…kombinationen DN och BRÅ, litar inte jag på…

15 thoughts on “Fler har jobb i utsatta områden

  1. Ett tydligare exempel på vilseledande desinformation och multikulturalistisk propaganda får man ta mig bövelen söka efter! Är det månne no-go-zonerna som rafistulerats? Det verkliga förhållandet är ju det rakt motsatta mot vad som målas upp. Det här bär en distinkt prägel av clownkriminolog Sarneckis folkförförande och nationsfientliga manifestationer och saknar all trovärdighet.
    Andreas 🙁

  2. Det räcker ju numer med en timmes sysselsättning för att inte räknas till arbetslös så det är väl inte så konstigt. Tror snarare det är tvärtom men man döljer det.

  3. Kan inte låta bli att förundra mig över uttrycket ”utsatta områden”. Vad är de utsatta för?

  4. Poliser, åklagare, brandmän, skadereglerare, glasmästare, skadedjurssanerare, byggjobbare med flera är väl de yrkeskategorier som har de bästa förutsättningarna att öka tack vare den huvudlösa politiken?

Kommentera