Moderat islamistrektor åtalad. Misstänks ha skickat miljoner till Somalia

BROTTSLIGHET. Åklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Göteborg har i dag väckt åtal mot två personer i en förening som har nära kopplingar till ökända Römosseskolan, rapporterar Åklagarmyndigheten. En av de åtalade är islamisten, förre moderate riksdagsledamoten och skolledaren Abdirizak Waberi.

Abdirizak Waberi var tidigare moderat riksdagsledamot och rektor på Römosseskolan. Foto: Riksdagen

Åtalet gäller grova bokföringsbrott. Trots ett stort antal affärshändelser så har föreningen helt saknat bokföring. De misstänkta brotten har skett under perioden 2016 – 2018.

– Det handlar om ett stort antal inbetalningar till föreningen om sammanlagt knappt 4,5 miljoner kronor och utbetalningar om ungefär samma belopp som inte är bokförda, säger Henric Fagher, förundersökningsledare och chefsåklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Göteborg.

Parallellt pågår förundersökning om misstänkta ekobrott i Römosseskolan.

– Jag räknar med att kunna fatta åtalsbeslut i den delen senare i höst. Eftersom det är en pågående förundersökning kan jag inte kommentera dessa brottsmisstankar ytterligare, säger Henric Fagher.

Målnummer vid Göteborgs tingsrätt: B 11357-21.

TIDIGARE 2021-06-03. Moderat islamistrektor har fått sparken

BROTTSLIGHET. Den tidigare moderate riksdagsledamoten som även satt i Försvarsutskottet, islamisten Abdirizak Waberi, rektor på Römosseskolan som också är partiledare för ett islamistiskt parti i Somalia med kopplingar till Muslimska brödraskapet, har fått sparken, uppger Göteborgs-Posten, bakom betalvägg. Waberi har också polisanmälts av skolans styrelse som menar att han förskingrat pengar.

Sveriges dåvarande försvarsminister Karin Enström (m) och riksdagsledamot Abdirizak Waberi (m)
Foto: Hans Wessberg AB CC BY

Abdirizak Waberi är före detta moderat riksdagsledamot och satt 2010-2014 i riksdagen. I dag driver han den kritiserade Römosseskolan som mellan 2012-2019 har fått 370 miljoner kronor i framför allt skolpeng från svenska staten och Göteborgs kommun.

Parallellt med arbetet på skolan driver Waberi ett politiskt islamistparti i Somalia, med kopplingar till islamistiska Milli Göruz och Muslimska Brödraskapet.

Nu rapporterar GP att Abdirizak Waberi fått sparken från sitt arbete som rektor och att han polisanmälts. En anonym styrelsemedlem citeras i artikeln: – Vi har tyckt att han fungerat bra som rektor. Men när vi började misstänka att han försökte dölja ekonomiska avvikelser så gjorde vi en intern granskning. Nu har vi gjort så gott vi kan som huvudman och resten är upp till myndigheterna.

Polisens utredning har rubriceringen grovt bedrägeri och grov förskingring, i samband med att händelsen polisanmäldes i förra veckan fick Waberi sparken av skolans styrelse.

Enligt uppgifter till GP så har Abdirizak Waberi inte lämnat tillbaka vare sig nycklar eller bankomatkort och fortsätter att arbeta på skolan.

Waberi säger att han fortfarande är rektor och att han har förtroende av elever och personal och inte accepterar att styrelsen försöker säga upp honom.

Själva polisanmälan vill han inte kommentera. – Jag vill inte kommentera någonting om polisanmälan tills jag ser själva anmälan och kan ta ställning till det som står där. Men det jag kan säga är att det finns en grupp som tillhör den före detta styrelsen som vill ta över makten på Römosseskolan. De har inte blivit omvalda men accepterar inte det beslutet. Det här är deras sätt att smutskasta mig, det är ett personangrepp, säger han till GP.

-Pettersson säger att herr Waberi har varit en följetong på bloggen. För c:a tio år sedan mejlade jag honom och moderaternas kansli flera gånger och frågade två saker.

 1. Vilket eller vilka medborgarskap har Abdirizak Waberi?
 2. Var har Abdirizak Waberi sin lojalitet? Sverige, Somalia eller islam?

Anledning till den andra frågan var att Sverige hade soldater i Somalia och jag tyckte inte det var lämpligt med en somalisk islamist i Försvarsutskottet. Jag fick dock aldrig något svar från någon, trots påstötning.

Om Abdirizak Waberi på bloggen…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

8 thoughts on “Moderat islamistrektor åtalad. Misstänks ha skickat miljoner till Somalia

 1. Lägg ingen energi på att söka efter Logiska slutsatser när mussar är inblandade. Du blir bara besviken.

  13
 2. Lita aldrig på en moderat..öppna era hjärtan sa en..en annan har väll lite att säga om Estonia..Och skallerormen slickar med

  23
 3. En somalier är alltid en somalier……..även utklädd i M kostym. Vad fn hade negern här att göra från första början?

  31
 4. Tja, pengarna gick nog till ett par goda saker. Han och hans klans kassakistor i Somalia samt ett bidrag på några hundratusen till islamiska terrorister aka jihadister.

  36
 5. Ja det är sköna juveler som landsförrädaren importerade till landet? Skicka hem Waberi och även dåren som tog hit honom.

  44

Kommentera