Den stökiga familjedagen på Parken zoo i Eskilstuna

KULTURBELASTNING. Föräldrar som tryckte in sina barn före in i kön, barn som skrek, kastade sten, jagade djuren, klättrade över staket och stressade djur som inte mådde bra. Tina Pärlfjärd såg fram emot en mysig familjedag på Parken zoo. Men besöket slutade i ilska. ”Jag tycker så synd om dessa barn som inte får möjligheten att lära sig rätt och fel från början.”, skriver hon på Facebook.

Parken Zoo är en djurpark, lekpark och nöjespark i Eskilstuna som invigdes 1898. Pettersson var där som barn och har varit där med barn men jag och troligen ingen annan har under de drygt hundra åren som Parken Zoo funnits upplevt liknande problem som nu blivit vanliga över hela landet.

Bild Parken Zoo

I söndags hade det kommunala bolagen Eskilstuna Energi och miljö, Eskilstuna kommunfastigheter och Eskilstuna logistik hyrt Parken zoo och bjöd på en gratis familjedag i både djurparken och nöjesparken.

”Ta chansen att uppleva en rolig dag på Parken Zoo! Den 26 september bjuder vi, tillsammans med Eskilstuna Kommunfastigheter AB och Eskilstuna Logistik på en dag i parken med fri entré och kostnadsfritt åkande i parkens attraktioner. Antalet biljetter är begränsade så skynda dig att boka.”

En som lyckades få tag på biljetter och besökte Parken zoo var Eskilstunabon Tina Pärlfjärd som var där med sin man och sina två yngsta barn. Men dagen blev allt annat än rolig.

Efter några timmar på Parken zoo, något som vi alla sett fram emot, så var jag bara arg. Arg på respektlösa föräldrar. Jag blev chockad över att vuxna människor, föräldrar, tryckte in sina barn långt fram i varenda kö till karusellerna. Jag såg det här så mycket. Vissa barn blev till och med ledsna när deras föräldrar tryckte in dem där men de blev typ tvingade att stå kvar.

I ett inlägg på sin Facebook beskriver Tina Pärlfjärd situationen: ”Jag har sett föräldrar som skrattar när deras barn kastar saker på djur, jag har sett föräldrar som filmar och skrattar när deras barn skriker och springer fram och skrämmer djur i barnens zoo, lamor och getter. Vissa av djuren mådde inte bra, började springa mot folk, sparka och spotta.”

Eskilstuna-Kurirens Facebooksida står det en hel del kommentarer men tidningen har varit tvungna att lägga sina regler överst, det görs inte på andra inlägg.

Eskilstuna-Kuriren. Här är våra regler för kommentarer. Inlägg som bryter mot dessa punkter kommer att tas bort. Följare som bryter mot reglerna kan komma att blockeras.• Argumentera gärna, men var saklig. Inga påhopp på personer.• Håll god ton mot varandra. Grovt språk tillåts inte.• Stötande, kränkande, osakliga eller rasistiska kommentarer accepteras inte.• Kommentera bara ämnet som artikeln handlar om.• Tänk på vad du delar för länkar. Länkar som inte har koppling till ämnet eller länkar till nyhetssidor som inte följer de pressetiska reglerna kommer att tas bort.• Namn på personer som tidningen valt att anonymisera är inte tillåtet. Den användare som bryter mot regeln kommer omedelbart att bli blockerad.• Kommentera bara på svenska.

Några exempel på kommentarer:

Kasta ut ungarna med med dem de kom med. Ingen respekt, inget zoobesök. Förjävligt att man inte kan respektera djuren. Jag har sagt till ett flertal gånger till barn som jagar djur. Ingen empati varesig från barn eller föräldrar. Men när jag höjer rösten då tydligen fattar dom och går iväg. Säger att i Sverige respekterar vi alla djur.

När jag var till parken zoo så sprang det ungar och hoppade över staketet vid flamingosarna och sa att man fick det, det va därför staketet va så lågt. Föräldrarna sa inget till dem då heller

Vi har olika syn på rätt å fel och djurhållning i olika delar världen

Barnet och djuret på bilden har absolut inget med händelserna ovan att göra. Parken Zoo Bild: Visit Eskilstuna
Steget Efter

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

15 thoughts on “Den stökiga familjedagen på Parken zoo i Eskilstuna

 1. Människor som inte respekterar djur, respekterar inte heller andra människor. Slår man ett djur så kan man nog slå en medmänniska lika enkelt

 2. Så här har det varit precis överallt länge. Vad gör svensken? Jo, den stannar hemma och slutar att besöka biografer, badhus, stränder, parker osv unt so weiter.

  23
 3. “Att tortera djur anses vara en rolig lek i Mellanöstern”, skrev för två år sedan fritidspolitikern Naima Bahnam Johansson, och kunde läsas här på Petterssons blogg. I inlägget framhåller hon att det bland barn och ungdomar i Mellanöstern är vanligt att tortera och skada djur. Det anses vara både tufft, spännande och roligt. Hon berättar hur synen på djur är i Mellanöstern, där hon själv kommer ifrån, och varnar för att denna snedvridna syn på djur, nu är på väg att etableras även här i Sverige!
  https://petterssonsblogg.se/2019/09/13/fritidspolitiker-att-tortera-djur-anses-vara-en-rolig-lek-i-mellanostern/

  Katerina Janouch kommenterar inlägget i Katerina Magasin:
  ”Att ge sig på djur är ett beteende vars gränslöshet tyder på empatistörningar och respektlöshet mot levande varelser. Det är också allmänt känt att aggressioner av det här slaget även kan vidareutvecklas till även brutalitet mot människor.”
  https://katerinamagasin.se/politiker-angaende-det-nya-djurplageriet-att-tortera-djur-anses-vara-en-rolig-lek-mellanostern/

  Apropå djurplågeri:
  I Helsingborgs grönområde Jordbodalen, fanns det tidigare getter under minst 40 års tid och barn kunde med förtjusning klappa bockarna, getterna och de små gulliga killingarna, dock inte numera. Helsingborgs Dagblad, citat: ”Men vissa besökare har varit för närgångna och inte brytt sig om att djuren då och då vill vara i fred. De lider och vi ser nu ingen annan möjlighet än att ta bort getterna, säger ordförande i tekniska nämnden”. På Helsingborgs friluftsmuseum Fredriksdal har man också upplevt flera fall av djurplågeri, ett får hittades t.ex. med stickskador och ett annat får tvingades man avliva på grund av att stenar kastats mot huvudet, även museets grisar har angripits och skadats. Man har därför tvingats att öka bevakningen av området och man låter inte längre djuren gå ute nattetid.

  29
 4. Kulturblandningen är så spännande och berikande. Ett färskt pikant exempel från Spanien:

  ”Nationella polisen har gripit en 45-årig kenyansk kvinna i Sevilla anklagad för att ha slitit av och ätit två fingrar på sin rumskamrat, och även försökt öppna buken för att ta ut hennes inälvor, i ett fall som verkar vara relaterat till utövning av kannibalism och häxeri”.

  https://www.ultimahora.es/sucesos/ultimas/2021/09/27/1304361/mujer-arranca-dos-dedos-companera-piso-come.html

  22
 5. Varningarna för djurplågeri har duggat tätt de sista åren. Igelkottar, div fåglar, hundar, katter osv, har plågats och dödats, på det mest bestialiska sätt. De invasiva primitiva människoliknande avarter, som kommit in i landet, behöver en massiv tillrättavisning, innan de åker ut. Är fruktansvärt trött på dessa”low lives”.

  58
 6. Fast felet ligger hos Svenska myndigheter, ställer man noll krav blir man belönade med noll respekt Dessa människor är ju vana vid att inte visa respekt mot vare sig medmänniskor eller djur!

  56
 7. Vi borde göra en alternativ familjedag, ta med en svensk man och/eller kvinna och gå på zoo, Vi kunde spatsera omkring med barn samt fredliga husdjur i en trygg vit miljö. Bakom låsta stängslen kunde vi titta på invasiva arter i bur. Vi kunde visa bidragsnegrer, ljugande afghaner och våldsbenägna syrier i olika burar. Efter en trevlig dag på zoo kunde vi äta glass med barnen och lugnt berätta, det är ingen fara, djuren kan inte rymma.

  51
 8. I de allra flesta länder använder folk barnaga för att hålla disciplin för sina barn. När de kommer till Sverige som invandrare få de nästan omedelbart efter ankomsten höra att Sverige var det första landet i världen där barnaga förbjöds och att barnaga absolut inte tillåts här.

  Följden av detta blir alltsom oftast det att barnen kapar makten i familjerna. I hemlandet var olydiga barn rädda för sina föräldrar, men i Sverige omkullkastas balansen och föräldrar känner sig rädda för sina olydiga barn och för myndigheterna. Upplevelsen är den att disciplin ses av myndigheterna som ett i första hand negativt fenomen som hotar barnens rättigheter.

  25
 9. Respekt är ett ord som SFI-böckerna glömt ta med. Vem förvånas över att det ser ut som det gör i vissa delar av världen. Vill inte klandra alla från Afrika, Mellanöstern och andra områden i tredje världen då många tycker lika illa om detta som vi, men nog f*n är det dags att sätta ned foten nu.

  60
 10. Ut med dessa människor ur Sverige. Bara ut. Och släpp inte in fler. Svårare är det inte.
  Det får räcka nu.

  102
  • Kan inte visa annat, har bara fula trynen
   Därför ska de lämna lander snarast möjligt, helst igår

   53

Kommentera