Låt skatt på mjölk och kött minska utsläppen

KLIMAT & MILJÖ. Gunnar Wetterberg är historiker och författare, han har bland annat varit samhällspolitisk chef i den fackliga organisationen SACO och ledamot av Sveriges Radios styrelse. Nu har Gunnar Wetterberg skrivit en ledarkrönika i Expressen där han talar om hur andra ska leva för att rädda klimatet.

Metan är en gas som större inverkan på den globala uppvärmningen än koldioxid enligt Wetterberg och nu vill Gunnar införa metanavgift för att minska metanutsläppen från köttproduktionen. Metanavgiften skulle betyda att man inför en kött- och mjölkskatt. Den måste vara tillräckligt stor för att påverka våra konsumtionsvanor.

-Pettersson undrar om det inte finns effektivare sätt att minska utsläppen. Gunnar och hans fru bor i en lägenhet på 130 kvadrat, värd tio miljoner, det borde räcka med en liten tvåa på 60 kvadrat för att minska utsläppen. Sedan har Gunnar en Toyota RAV4, en 4-hjulsdriven diesel och kör i snitt 2.300 mil om året, skäms på dig Gunnar, du bor i Vasastan, centrala Stockholm, där duger det med kollektivtrafik eller cykel sluta med dina utsläpp. Wetterberg kör även omkring med en bensindriven Honda TRX 450, 4-hjuling i markerna. Gunnar skärpning, du har väl inte en stuga som står någonstans i markerna och drar el och grundvärme där du använder din 4-hjuling. I skogen ska man gå eller åka skidor. Inte släppa ut koldioxid.

Gunnar Wetterberg är historiker så han borde känna till att jordens klimat alltid har varierat. Under vissa perioder har det varit tropiskt varmt, under andra har stora delar av jorden varit täckta av is. Istider avbryts av varmare perioder, som den vi befinner oss i nu. Den började för 11 500 år sedan.

När det blev varmare så smälte isen som täckte Sverige och människor kunde börja leva här. Landskapet var från början kargt men så småningom växte lövskog upp. Temperaturen i Sverige steg långsamt och för mellan 5000 och 8000 år sedan nåddes den högsta medeltemperaturen. Då var det så varmt att det fanns pelikaner i det som nu är södra Sverige. Efter hand sjönk temperaturen igen. För cirka 3000 år sedan var det fortfarande varmare än det är idag.

För 600 år sedan inträffade något som kallas för ”den lilla istiden”, när det blev kallare. Det var ofta missväxtår, folk frös och svalt och haven frös till is så långt söderut som i Skåne och Danmark. Kylan höll i sig fram till slutet av 1800-talet. Under 1900-talet har temperaturen ökat igen och det är ingen nackdel om vi jämför med det svinkalla 1800-talet.

Trots att vi blivit så många fler så har skördarna ökat mångdubbelt så maten räcker till alla i vårt land.

Det finns ingen klimatkris, vi är på väg mellan två istider…

Vi är på väg mellan två istider, när nästa kommer kan media börja varna.

Kan den underbara Värmetiden komma tillbaka?

Holocen, senaste istiden längst till vänster. Nutid till höger

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

15 thoughts on “Låt skatt på mjölk och kött minska utsläppen

 1. Wetterberg har alltid haft konstiga ideer, men han har en välsmord käft som glappar ofta och gärna, det kommer mer onyttiga saker ur käften på politiker o kändisar än där gör ur baken på kreatur? Har denne babblare funderat på hur vi ska göra med älgar andra vilddjur
  och ren näringen, ska vi utrota dessa med??

 2. De flesta verkar ha en rätt så svag uppfattning om varifrån maten kommer, verkar tro att den växer fram på snabbköpets hyllor och frysdiskar.

  13
 3. Givetvis påverkar inte förslaget de, som har råd ändå. Nej, som vanligt aktivist-propaganda utan omtanke. V och MP accepterar inte vårt samhälle förrän demokratin är död och vi sänkt oss till medeltida primitivitet och blivit fullständigt beroende av staten. Ett samhälle i mörker ser jag om det fortsätter åt detta hysteriska håll.

  18
 4. Som historiker borde han veta att den mänskliga utvecklingen började med övergången från jägarsamhället till jordbrukssamhället. Förklaringen är enkel, jordbrukssamhället krävde specialisering och samarbete samt att de uppväxande barnen fick en tillförlitlig tillgång till näringsämnen. Det bästa konserveringsmedlet är levande djur. Du får mjölk vilket är ett allsidigt födoämne och när du slaktar dem får du färskt kött. Detta vill alltså Gunnar Wetterberg avskaffa? Det låter mer som MP än S?

  30
  1
 5. Märkligt att media deltar i att hitta på nya skatter, de har länge tjatat om sockerskatt.
  Vore mer klädsamt att försöka minska skatterna. Nu består svenska produkter av över 60% skatt, vi har EUs näst högsta pris på bröd. Vem vill köpa svenskt bröd när det finns Finskt och Tyskt surdegsbröd? Bönderna kan inte få ihop pengar till foder till kossorna, samtidigt som Arla sänker ersättningen på mjölk, men butikspriset höjs. Vem vill vara lantbrukare gratis? Wetterberg dricker inte mjölk han dricker vin. Om han nu vill ha mindre kött så kan han väl börja med att avstå?

  36
  • Om nu media vill ha mindre socker i läsken, är det väl enkelt att minska andelen socker i läsken, utan att för den delen staten skall ha ännu större del av priset i skatt.

 6. Och jag som trodde han var en vanlig historiker som parades ihop med någon radiokändis (med stabila musikkunskaper) för ”På Spåret”. Men givetvis en fackpamp och styrelseledamot i statens radio, kan man gissa på sosse? Sosse är ju synonymt med mygel förövrigt

  54
  1
 7. Skatter som om det skulle rädda klimatet, nu när vi sakta men säkert kommer närmare en kall period.

  Denne s.k. historiker borde veta vad som händer om inte barn får mjölk och protein, de växer upp och blir historiker och författare och sådana figurer ger sällan en god exportförtjänst på sina produkter.

  Nu är det ju så ingen bryr sig vad som skrivs i Ex pressen, så hans lilla möda var förgäves.

  44
 8. ”För att rädda mänskligheten måste vi utrota människorna”. En mindre drastiskt metod kan ju vara att förse menafolken med ett rejält lager kondomer, för människorna är, som alltid, värst ! Fast egentligen är det ju, som påpekats så många gånger förr, solen som sköter om klimat-variationerna. Fast den sanningen passar inte in i globalisternas agenda.

  49
 9. Som vanligt är det lätt att tala om hur andra ska leva. Själv gör han tvärtom. Ännu en självgod HYCKLARE 👎👎👊👊

  58
 10. Gröna extremister växer upp som svampar ur jorden.Dessa dårar tycks gärna få hjälpa skribenterna,att fylla spalterna i PK-pressen med sina fantasier.
  Det som bekymrar Stenbock är,att dagens styrande idioter tillåter,att man bebygger den lilla del av bästa åkerjorden,som finns kvar. Dessa tycks tro att födan i framtiden faller som manna från himmeln !

  56

Kommentera