Stäng

Unga somalier dömda för brutalt överfall på lärarassistent i Vollsmose

BROTTSLIGHET & INVANDRING. Fem unga män boende i Vollsmose som är en stadsdel till Odense på Fyn i Danmark, dömdes på tisdagen för överfall på en lärarassistent som vittnade mot en av männen. Åtal ger en fördubbling av det normala straffet och fyra av männen kommer att utvisas till Somalia. Slutlig dom faller på måndag.

Fem unga män från Vollsmose var alla del av ett grovt överfall mot en nu 27-årig man som slogs, sparkades, trampades i huvudet och knivhöggs med en kniv två gånger i somras.

Domen kom i tisdags i Odense tingsrätt, där de sex jurymedlemmarna och de tre domarna de senaste veckorna har kunnat höra mycket olika versioner av vad som hände i samband med attacken på en parkeringsplats i Fyrreparken runt klockan 21 den 19 Juli 2020.

Den då 26-årige mannen, som också är från Vollsmose, hade anmält en av de fem männen för ett överfall med pepparspray där han arbetade som pedagogisk assistent. Men kort innan han skulle vittna mot den unge mannen i rätten, blev han omhändertagen och överfallen när han skulle lämna över sin fyraåriga dotter.

I samband med sitt vittnesmål påpekade pedagogassistenten hur alla deltog i överfallet och att de var som en flock hyenor på ett byte. Den förklaringen var mycket viktig för domstolen, sa domare Kirsten Mathiesen, när hon läste upp den enhälliga domen.

  • Domstolen finner offrets vittnesmål mycket trovärdigt. Det har varit detaljerad och utan överdrift står det i domen.
  • Den tilltalades förklaring om att han ville prata med offret på grund av en episod mellan detta och den tilltalades storebror, och att han blev rädd för offret, även om flera av hans vänner var närvarande, ignoreras som otroligt.

Även om alla fem männen dömdes för att ha varit inblandade i överfallet, är det stor skillnad på hur långa fängelsestraff de kommer att få när den slutliga domen faller på måndag.

Den mest betydande skärpningen som kan leda till en fördubbling av den normala strafframen handlar dock om något helt annat. Attacken ägde rum bara tre veckor efter att Abdinur Mohamed Ismail sköts och dödades i Vollsmose. Fyns polis hade därför utnyttjat möjligheten att upprätta en strängare straffzon, där straffet för bland annat grovt våld därmed kan fördubblas.

Åklagare Daniel Dokkedahl menade därför att straffet för 22-åringen som bar kniven borde fördubblas från två och ett halvt års fängelse till fem års fängelse, medan domarna för de andra dömda bör fördubblas, så att man bör ha ett års fängelse medan tre andra ska ha mellan två och ett halvt år och inte under tre års fängelse.

Fyra av de fem männen riskerar dock inte bara ett långt fängelsestraff. De riskerar också att deporteras till Somalia, där de är medborgare, trots att de antingen är födda eller har bott i Danmark i många år.

Det är också viktigt här att flera av männen tidigare har dömts i ett antal fall, bland annat rån, våld och ett mycket omtalat fall från 2015, där flera patrullbilar från Fyns polis blev anfallna med stenar och molotovcocktails i Vollsmose.

Fyens.dk

Om Vollsmose på bloggen…

Alla invandrare begår inte brott, bara 62 % av unga somalier är dömda

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

5 reaktioner på “Unga somalier dömda för brutalt överfall på lärarassistent i Vollsmose

  1. Det är inte svårt att utvisa till Somalia från Danmark. Det går väl semesterflyg från Sverige som kan göra en mellanlandning i Köpenhamn och ta med dom som ska hem därifrån. Men jag undrar varför det inte går att utvisa från Sverige.

  2. Mållgan vilar sig i form, men kan kanske tillsätta en grupp under nästa mandatperiod som ska titta på olika alternativ kring direktiv till en utredning vars syfte är att ge input till en större genomgång av möjligheter på kriminalitetsområdet. Nya förslag till lagstiftning kan finnas på plats nästan omgående, dvs inför valet 2042.

    15
    1

Kommentera

%d bloggare gillar detta: