Stäng

Kommunen tvingas säga nej till tusentals jobb – ”Omöjligt utan mer el”

ELKRISEN. Regeringen spelar rysk roulette med elförsörjningen. Svensk kommun nobbar 2000 jobb p.g.a. elbrist, skrev vi på bloggen för några dagar sedan, då var det Robertfors i Västerbotten. Nu är det Laholms kommun i Halland som på kort tid tvingats säga nej till två stora företagsetableringar. Över 2.000 direkta jobb har gått förlorade, enligt näringslivschefen Peter Severin Larsson. ”Vi kan lova hur mycket som helst, men utan mer el är det omöjligt”, säger han till Tidningen Näringslivet.

Ringhals kärnkraftverk hade 4 reaktorer. 2:an är stängd, 1:an är stängd. 3:an och 4:an ska drivas i många år. Ringhals ligger 10 mil från Laholm. Pressbild Vattenfall.

Det var i somras som kommunen tvingades säga nej till 2 000 direkta jobb på grund av osäker framtida elförsörjning. Bakom investeringen låg Northvolt och Volvo som skickade förfrågan till flera kommuner i Sverige.

Jobbeffekten av en sådan satsning går inte att underskatta. Förutom de direkta jobben så skapas troligen dubbelt så många jobb indirekt genom underleverantörer, servicebolag, och konsulter. Dessutom får kommunen stora jobbeffekter under tiden verksamheten byggs upp.

Laholms kommun går precis som många andra regioner ut med rekryteringslöften och att de har plats för etableringar. Men löftena kan ibland kännas ihåliga, menar Peter Severin Larsson. Stora investeringar är ofta helt beroende av överföring av el från andra regioner, konstaterar han.

Elkrisen blir väldigt konkret när kommuner tvingas refusera företagsetableringar. Det är mycket snack från politiker på nationell nivå om vad som ska hända framöver utan att något faktiskt sker.

-Pettersson säger att så går det när socialdemokraterna låter ett litet extremistparti bestämma.

Steget Efter

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

7 reaktioner på “Kommunen tvingas säga nej till tusentals jobb – ”Omöjligt utan mer el”

 1. Enklaste att förbjuda alla invandrare att rösta då skulle sosseriet ligga på ca 8 – 9 %.då skulle vi Svenskar kunna bygga upp landet igen. och börja sända hem alla pensionsräddare……..

 2. Det tragiska är vad detta hade kunnat gjort för landsbygden. Alla nya jobb, framtidshopp för människor, ett Sverige som lever även utanför storstäderna. Även fler jobbtillfällen för invandrare på orten så att sociala problem skulle minska och integrationen (som politiker talar så varmt om) åtminstone får en chans att bli verklighet.

  Men nej, så j-kla långt har Sveriges sämsta regering sänkt Sverige att allt detta uteblir. Och de bryr sig inte ens..

 3. MP, miljöpoliserna gör ingripande utan att ha häktningsorder.
  De är det absolut värsta som kunnat hända vårt land och det är sossarna som givit ett litet skitparti makt.
  Alltså inga röster till S eller MP samt C.
  Sentios senaste augusti 2021, V 10,8 S 23,6 MP 5,0 C 6,8 =47 L 4,1 M 18,9 KD 6,1 SD 23,9 = 53%
  Det skulle vara ännu bättre att L försvann med MP och att högersidan ändå hade över 50% som valresultat 2022.

 4. Enligt MP så är det inga problem, fanns överskott av el förra sommaren.
  Enda lösningen är att starta upp reaktorerna igen samt bygga nya kärnkraftverk så vi kan avveckla de gamla när de har gjort sitt.

  23
 5. Eftersom (mp) är en av garanterna för att såssarna ska kunna hålla sig kvar vid makten, så får dom fortsätta att förstöra för oss med sin lekstuga. Några nya vindmöllor kan det ju inte bli tal om nu när det blir betong-brist. Såvida inte tältpinne-alternativet blir godkänt. Men egentligen spelar det ju ingen roll om det nu skulle bli en eller annan ny mölla. När reglereffekten saknas i form av stabil kärnkraft, så blir ju vindkraften ändå bara till ett sänke.

  21

Kommentera

%d bloggare gillar detta: