Regeringen spelar rysk roulette med elförsörjningen. Svensk kommun nobbar 2000 jobb p.g.a. elbrist

ARBETSMARKNAD & EKONOMI. Ett utländskt bolag ville etablera sig i en svensk kommun, som tvingades säga nej på grund av elbrist och gick miste om uppemot 2000 jobb.

Steget Efter

Robertsfors i Västerbotten nobbade i somras ett utländskt företag att etablera sig i kommunen och gick därför miste om uppemot 2000 arbetstillfällen.

Olof Norberg, näringslivschef i Robertsfors kommun, beskriver det som ”oerhört bittert” i en intervju med Dagens Industri, bakom betalvägg.

”2000 nya jobb i vår lilla kommun skulle sannolikt motsvara 400000 nya jobb i Stockholm”, säger han till tidningen.

Han vill inte avslöja vilket utländskt bolag det handlar om, bara att det är internationellt.

Bolaget hade planerat att etablera en ”storskalig industriell verksamhet” i Robertsfors, enligt näringslivschefen.

Den statliga energijätten Vattenfall riktar stark kritik mot regeringens besked kring kärnavfallet, skriver DN och DI, båda bakom betalvägg.

Som jag ser det spelar regeringen ett slags rysk roulette med Sveriges elförsörjning, säger elproduktionschefen Torbjörn Wahlborg till DI.

Kärnan i kritiken handlar om att regeringen har beslutat att separera ansökan om utökad mellanlagring från frågan om slutförvaring. Något som riskerar att skapa stora förseningar i den tillståndsprocess som nu väntar i mark- och miljödomstolen, enligt Wahlborg.

Han varnar för att konsekvensen kan bli att reaktor två i Forsmarks kärnkraftverk inte kan återstartas år 2024, med elbrist och stigande priser som följd.

Det kostar oerhörda summor att öka befolkningen i ett land, eftersom all infrastruktur måste byggas ut. Har man inte kapacitet ledig finns det inga fördelar med att bli fler, en större befolkning behöver fler bostäder, fler kraftverk, mer elnät, mer vägar, mer kollektivtrafik, mer dricksvatten och avlopp, mer sjukhus, fler poliser, fler skolor, mer telekommunikation och fler energislukande arbetsplatser.

Kan inte en stor del av den ökande befolkningen betala detta så…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

13 thoughts on “Regeringen spelar rysk roulette med elförsörjningen. Svensk kommun nobbar 2000 jobb p.g.a. elbrist

 1. Enligt sosseregimen är det viktigare att förse plattformarna till dom stora mediabolagen från USA med gratis ström, men som inte genererar några jobb, än att se till att viktig industri kan anställa ett antal tusen personer. Det är viktigare att kunna tysta folkets kritiska röster än att se till att få folk i arbete.

  10
 2. Äsch da. Det är bara Sverige det handlar om . Inget den här regeringen är intresserade av .

  18
 3. Byt ut oduglingen, som ansvarar över förfallet i energicirkusen. Det enda regeringen klarat är att salta elräkningarna med nya skatter till kunderna. Nyval är nog sista chansen.

  16
  • I så fall omvänt Endast ett skott borta Annars skulle det ta aldeles för lång tid och det skulle bli ooolidligt

   16
 4. Med miljötalibanerna vid rodret är svensk energipolitik ett skämt. Med det sagt så undrar jag vilket internationellt företag som skulle starta verksamhet med 2000 anställda i en kommun som har 3 invånare per kvadratkilometer, knappt 2000 invånare i tätorten och inte fullt 7000 invånare i kommunen. Det låter som ett nigeriabrev.

  29
  3
  • I den kommunen finns ett privatägt teknikföretag vars teknologi efterfrågas globalt , E4 samt kommande järnvägsspår i princip vid kanten av industriområdet och bra och stabila markförutsättningar för att bygga industrihus .
   Troligen ville man bygga där kompetensen finns och råvarorna ligger nära .

   17
   • Kommunens största privata arbetsgivare har 75 anställda (Ekonomifakta).

    Sedan kan man undra vilka råvaror och vilken kompetens som kan utgöra underlag för 2000 arbetsplatser och elförbrukning utöver det vanliga.

    Regeringens energipolitik saknar all vett och sans men man kan undra varför en sossestyrd glesbygdskommun gör ett utspel som synbarligen saknar lika mycket vett och sans som regeringens politik.

    8
    1
  • En gissning, men jag skulle kunna tänka mig Volvo Cars som har sagt att de ska bygga en egen batterifabrik.

   I södra eller västra Sverige finns inte tillräckligt med el. Inte i Mälardalen och knappast i Europa eftersom Volvo sagt att elen ska vara miljövänlig. Alltså vatten eller kärnkraft.

   Volvo samarbetar med Northvolt och batterifabriken i Skellefteå som inte ligger så långt från Robertfors. Men Northvolts kapacitet räcker inte till.

   https://www.di.se/nyheter/volvo-cars-och-northvolt-ska-bygga-ny-jattelik-batterifabrik-for-30-miljarder/

   13
   • Hmmm… Två batterifabriker och 5000 nyanställda i två kommuner med inte fullt 80000 invånare som redan rymmer Sveriges enda smältverk som bara det förbrukar 1 TWh om året. Jag får vibbar av NJA och Stålverk 80. https://sv.wikipedia.org/wiki/St%C3%A5lverk_80 Ska sossarna i Skellefteå och Robertsfors bygga nya miljonprogram som sossarna i Luleå, Botkyrka och Södertälje gjorde? Är också Västerbotten rökt nu?

    Två batterifabriker, Hybrit, SSAB och LKAB, det lär bli elbrist även i elområde 1. Vilka området tänkte Bolund och Tokskvatt stänga ner? Danderyd, Lidingö och Staffanstorp? För gör man det i Botkyrka, Hammarkullen och Rosengård tar det hus i helvete. För vindmöllorna lär inte räcka till.

    11

Kommentera