Stäng

Regeringen klarar inte försvaret

FÖRSVARSMAKTEN. Arbetet med att stärka den svenska arméns operativa förmåga går långsammare än planerat. Brister finns inom planering, analys, styrning och genomförande. Missbedömning av utgångsläget och underfinansiering har försenat och försvårat arbetet, visar Riksrevisionens granskning.

Bild från Försvarsmakten

Riksrevisor Helena Lindberg säger att arméns utgångsläge var sämre än vad både regeringen och Försvarsmakten antog.

Vår bedömning är att försvarsinriktningsbeslutet 2015 var underfinansierat i förhållande till vad Försvarsmakten skulle åstadkomma. Armén har i realiteten inte haft möjlighet att uppnå det riksdag och regering beslutat om, säger Lindberg i ett pressmeddelande.

Riksdagsbeslutet 2015 innebar en helomvändning tillbaka till att Försvarsmakten återigen skulle kunna försvara Sverige mot ett väpnat angrepp. Riksrevisionens granskning visar att det arbetet har varit svårare än förväntat, bland annat beroende på att den tidigare inriktningen ledde till kompetenstapp samt eftersatta inköp och bristfälligt underhåll av materiel.

Ta del av rapporten här

-Pettersson säger att det är för mycket tjafs om allas lika värde, genustrams och pride inom försvaret. Försvaret är för viktigt för att skötas av en vapenvägrare och en pridelajvare…

***

Sedan dess har skatterna höjts gång på gång och ni vet vad som hänt, nu räcker pengarna inte ens till underhåll av vägar och byggnader, det finns inga poliser på gatorna, inga skolor i byarna, vårdköer som räcker längre än en tubkikare ser och överallt byråkrater och regler.

Har det gått bra för dig så du har fått råd med en sommarstuga som du vill skaffa ett dass till måste du göra en konsekvensanalys, en miljöutredning och skaffa tillstånd för din och familjens skit.

Är du däremot politiker går det bra att ta emot hundratusentals människor från fjärran land som också skiter, använder el och behöver bostäder och jobb. Detta utan tillstånd, miljöutredning och konsekvensanalys.

Tänk om alla dessa som arbetar i migrationsindustrin och dess biverkningar kunde ägna sig åt något annat, tänk om alla dessa skattekronor som plöjs ner på asylboenden, SFI-utbildning, socialbidrag osv skulle kunna användas till något vettigt?

Tänk om alla dessa, ja ni är inte dumma, mina vänner, många av er är födda en tid när det var livsfarligt att leva och ändå gör ni det. Grattis!

-Pettersson skrev detta som en insändare i lokaltidningen för nästan 15 år sedan, hade det på bloggen 2010 och några gånger till och som ni vet är inget nytt under solen.

15 reaktioner på “Regeringen klarar inte försvaret

 1. Efter 8 år med hjärtöppnaren och därefter 7 år med svetsaren.. cementkris, kärnkraftkris och allt vad det är..
  Hade någon förväntat sig att försvaret skulle funka??

 2. ”Riksdagsbeslutet 2015 innebar en helomvändning tillbaka till att Försvarsmakten återigen skulle kunna försvara Sverige”.
  Någon som minns en ÖB som gick ut och berättade att försvaret på sin höjd kunde försvara Stockholm i en vecka. Han förblev inte så länge till ÖB. Undrar om det är bättre idag eller klarar man bara att försvara Södermalm?

  Pettersson skrev om utedass och konsekvensbeskrivningar mm. Under de senaste åren har kommunerna börjat gå hårt åt de stugägare som har enskilda avlopp, vilket även jag har drabbats av såsom fritidshusägare i Sörmland. För egen del drabbades jag av dels kostnaderna för den besiktning som kommunen gjorde samt att man sen utfärdade ett brukandeförbud på duschen !!. Toan går till en sluten tank och övrigt avlopp via filtreringsbädd ut i marken. Men då jag frågade om det var ok att bygga en utedusch fick jag svaret att det var ok. Någon som ser någon skillnad?
  Ibland undrar man vad myndigheterna sysslar med.

  7
  1
   1. Finns det någon politruk som har stake att ge de behövliga orderna, dvs ”håll gränsen”, alternativt ”återta förstäderna”. Jag tvivlar och utan någon sådan politruk är det egalt ifall det finns någon handfull kompetenta soldater ….

   2. Det är naturligtvis politiskt omöjligt i dagens läge men du frågade om försvaret skulle kunna återta förstäderna och det skulle dom kunna, garanterat.

    Hur många riktiga soldater det finns i Sverige vet jag inte, men skulle gissa på 10.000, de flesta skulle aldrig drömma om att gå i ett pridetåg.

    Sedan har vi SOG, som är lika bra som dom bästa från andra länder. Jag skulle gissa att de är några hundra. Betydligt fler än en handfull i varje fall.

    2
    1
   3. De skulle inte fungera de skulle kunna bli åtalade för att inte lyda order, så länge som nuvarande ledning i försvaret har en annan uppfattning.

 3. Varken försvarsmakten eller regeringen visste hur dåligt det var. Försvarsmakten antog, ingen verkar ha kontroll över något i landet längre.

  Det enda de säger sig veta är att, det har aldrig varit säkrare i Sverige någonsin förr.

  Det vet också att vi gamla som säger hon, han och benämner både zigenare, negrer och lappar med deras rätta namn är rasister.

  De vet också att barn 7-8 år gamla kan få byta kön och att det är synd om alla vilka söker asyl.

  De vet också att nu skall 7,5 miljoner människor få högre bidragslöner utom de som har burit landet på sina axlar i över 60 år, de blir som vanligt utan.

  Jag bor i ett mycket sjukt land, där de som har betalt – ursäkta arvoden, för att styra och ställa fullständigt skiter i hur det går bara de själva mår bra.

 4. Socialismen är en handlingsförlamad dåres dröm. Gör inget, bestämmer mycket, begraver beslut, slår sig för bröstet och beskyller SD, för allt de själva inte lyckats genomföra. Det enda man lyckats med, är att fortsätta föra landet mot klippstupet.
  Naturligtvis kan inte regnbågsfärgad vapenvägrare, fungera för försvarets bästa. Han har bara fått jobbet, för att dj-las med militären. Efter det letade man frenetiskt efter någon högre officer som lider av ”enkelspårig sossedyrkan”, och utsåg vederbörande till ÖB.
  Droppen var pridedeltagandet. Vi som gjort 13 obetalda månader i rikets tjänst, är spyfärdiga, när vi ser hur utvecklingen blivit.

  18
 5. Är det verkligen någon som blir förvånad.
  Inte ett enda område där sossarna ”satsar” har blivit bra
  Så sorgligt

  16
 6. Socialister är per definition idioter.
  Vad får er att tro att idioter kan styra ett land?!?
  Det kan bara gå käpprätt åt helvete.

  23

Kommentera

%d bloggare gillar detta: