Minst 60 döda efter dåd i Kabul, amerikanska soldater bland offren

AFGHANISTAN. Två explosioner har inträffat utanför flygplatsen i Afghanistans huvudstad Kabul i vad som tycks vara en självmordsattack. Explosionerna bekräftas av en talesperson för Pentagon, som skriver att en explosion inträffat vid en av ingångarna till flygplatsen och en annan vid ett närliggande hotell.

I Islamska statens flagga står ”Det finns ingen gud utom Allah” och i den vita cirkeln ”Gud”, ”Profet” och ”Muhammed” som påstås vara en kopia av den stämpel som profeten Muhammed använde sig av sin korrespondens med sina anhängare.

Minst 60 afghaner har bekräftats döda och att många fler kämpar för sina liv, enligt en afghansk tjänsteman. Flera av offren var kvinnor och barn, enligt BBC. Enligt uppgifter ska tolv amerikanska soldater ha dödats och 15 skadats.

Den första explosionen ska ha inträffat strax före klockan 16 svensk tid, samtidigt som många tagit sig till flygplatsen i hopp om att evakueras efter att talibanerna tagit makten i landet.

USA och Storbritannien har tidigare avrått medborgare från att vistas vid flygplatsen på grund av hot om terrorattacker. Försvarsmakten uppger att all svensk personal på plats i Kabul är oskadd.

IS-grupp misstänks, de är fiender till talibanerna. IS-grenen Khorasan, som ofta benämns som ISIS-K, ligger bakom några av de värsta attackerna som skakat Afghanistan de senaste åren. Det skriver Sky News utrikesredaktör Deborah Haynes om en grupp som hamnat i ropet efter varningarna om terror vid Kabuls flygplats och efter att två explosioner inträffat under torsdagen.

ISIS-K tros ligga bakom torsdagens attacker och gruppen formades 2015 samtidigt som IS stod för en våldsam offensiv i Syrien och Irak, skriver hon, och konstaterar att terrorgruppen är motståndare till talibanerna. Detta då IS bland annat ställt sig emot hur talibanerna förhandlat med USA.

Sunnimuslimska ISIS-K har särskilt riktat sina attacker mot andra muslimer som de anser vara ”otrogna”. IS har kallat talibanerna, även de sunnimuslimer, för ”avfällingar” och talibanernas seger i Afghanistan har inte tagits emot väl av IS.

”Efter talibanernas övertagande i Afghanistan har ett antal jihadistgrupper runt om i världen gratulerat dem – men inte Islamiska Staten.”

Sky News skriver att ISIS-K tros bestå av 2 200 personer, medan dess styrka uppskattas från 500 till ”flera tusen” i en FN-rapport.

-Pettersson säger att inga är så farliga för muslimer som andra muslimer…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

6 thoughts on “Minst 60 döda efter dåd i Kabul, amerikanska soldater bland offren

 1. Mer än 50 civila afghaner, 38 talibansoldater och 13 USA-soldater dödades i terroristattacken. Det är inte de retirerande ockupationsstyrkorna det är mest synd om.

  • ja talibanerna har ju skickar ju ett meddelanden. det konstiga är att det verkar inte som om usa eller Sverige inte förstår medelandet ..
   usa tycks fatta (ni har fått usami bin ladin så dra härifrån) det är konstigt afganistannhar haft krig i över 40 år varav dom senaste 10 med usa. skulle dess människor ge upp bara för jänkarna med en alians kommer och svamlar dyga detta är ju ett krig mot islam och usa som bil lade sa. det finns inget som tyder på att tempelriddarna kommit någonstans . vänta och se när iran får fart på sina jätte smällare då får vi hålla i hatten.

 2. Kom ihåg en sak ! Det finns stor risk att det som händer i Kabul mycket
  väl kan hända i Sverige också.
  Vi har alla ingredienser i Sverige redan idag.
  Muslimska islamister har vi tillåtit komma in i Sverige i många år.
  Men många av våra makthavare fattar inte faran i detta.
  Det finns till och med avarter som vill släppa in fler terrorister i Sverige.
  Ni som tänker rösta på Vänsterpartiet och Miljöpartiet ni medverkar till bygget
  av ett i framtiden ännu farligare land att leva i.
  Men som alla vet är Sverige redan idag ett land i inbördeskrig mellan dessa
  invandrargrupper.
  Den som säger mot detta saknar helt verklighetsuppfattning och bör betraktas
  som terrorist.

  24
 3. Jag funderar på en sak. Det här med alla flygplan som smugglar ut människor ur Afghanistan, är det bra för “klimatet”?

  36
  1
  • Menar du samhällsklimatet? Det beror vilket samhälle vi vill ha framöver. Allt är inte cementerat i betong.

Kommentera