Var tredje rysk diplomat spionerar

SPIONERI. Enligt Säkerhetspolisen har spioneri från främmande makt ökat och vidgats, och det rör sig om övervakning både av myndigheter och företag, rapporterar Sveriges Radio Ekot. För första gången på 18 år åtalas en person för spioneri i Sverige.

Pressbild Säpo


– Vi vet att var tredje rysk diplomat jobbar under det vi kallar diplomatisk täckmantel och egentligen arbetar åt någon av Rysslands underrättelsetjänster, säger Daniel Stenling, chef för Säkerhetspolisens kontraspionage.

På torsdag inleds rättegången mot en man som misstänks för spioneri. Han tros under flera års tid ha överlämnat uppgifter som han kommit åt under sitt arbete för Volvo Cars och Scania till en rysk diplomat. Det är första gången sedan 2003 som en person i Sverige åtalas för spioneri.

Enligt Säpo blir den här typen av spionage vanligare.

– Det vi ser är att främmande makt vidgar sitt intresse och tittar mer på våra civila sektorer i Sverige. Det vill säga vår exportindustri eller vår forskning eller vår innovationssektor, säger Daniel Stenling.

-Pettersson säger att Rysslands spioneri är välkänt, Kina är troligen inte bättre men vad hände med att USA spionerade på Sverige från Danmark. Jag har inte hört något om rättegång eller diplomatiska protester.

Spionen Stig Wennerström och hans straff 

Från Världen Idag – Vart är Ryssland på väg?

Hur ser ryssen på sig själv? Hur står det till med den ryska ekonomin? Och hur är det med Rysslands stormaktsambitioner? Det är frågor som vi pratar om i veckans Hotspot.

Gäst i programmet är Sven Hirdman, före detta ambassadör i Moskva och tidigare statssekreterare.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

11 thoughts on “Var tredje rysk diplomat spionerar

 1. Kommunister har alltid infiltrerat och försökt stjäla från andra Själv är de ganska oförmögna att skapa något själv.
  Alla nya partibildningar t.ex. näslar de sig in för att vrida över det till deras idéer MP är ett typexeplar.

  1
  2
 2. USA spionerar via alla amerikanska sociala medier, och NSA, CIA med flera amerikanska underrättelseorganisationer har tillgång till allt i alla USA-ägda servrar oberoende av var i världen de befinner sig. Många svenska myndigheter lagrar sina filer i amerikanska molnservrar så USA har full tillgång.
  USA behöver alltså inga spioner i Sverige, de har full tillgång till svenska data ändå.

  7
  1
 3. Det är ju löjligt! Självklart spionerar ALLA ambassaders anställda på det land där de finns. ÄVEN SVENSKA! Det vore tjänstefel annars.

  Sverige är f ö en av världens största spioncentraler. Fråga er varför S/MP omhuldar alla dessa ”datacentraler”. Perfekta ingångar för att spionera på svenskar, svenska företag och de nordiska grannländerna. Alla USA:s und.tjänster har direkt access till alla servrar för sociala media inkl Amazon. Und.tjänsterna ordnade dessutom finansieringen av deras uppstart via federala fonder för spioneri mm.

  Att svenska myndigheter ständigt varnar för RYSK spioneri, när den verkliga faran kommer från några få västländer, bl a UK och USA, är obegripligt. Men vi gräsrötter är klokare än så och låter oss inte bedras.

  I hela den här sörjan av desinformationer glider sedan kinesisk und.tjänst omkring utan att uppmärksammas.

  6
  1
 4. När jag gjorde värnplikten på 50-talet så kom Fi alltid från öst. Vid ett tillfälle frågade jag, ”vilka förberedelser har vi om Fi kommer från väst?”
  Den föreläsande kaptenen blev dödstyst, ”det soldaten får vi ta vid ett senare tillfälle.”

  Detta med att tänka utanför boxen har aldrig varit populärt i vårt vackra men ack nu så misskötta land.

  11
  2
  • Det var väl ett ganska logiskt konstaterande att Sovjet var den mest sannolika fienden. Sovjets ageranden i Baltländerna, Ungern, Tjekoslovakien, DDR och Polen samt dess utpressningspolitik mot Finland, hade säkerligen en stor och förklarande inverkan på svenska försvaret. Det mest osannolika är att vi skulle ha anfallits av något av Nato-länderna. Sovjetunionens aggresiva uppträdande mot länder i vårt närområde har väl ingen glömt. Atombombs proven i Novaja Zemelja inte att förglömma.

   1
   3
 5. nä det är troligen alla diplomater och spm är spioner och domtitulerar sig själva som jornalister..om man frågar sånarbetar dom på någon konstig tining dom man aldrig hört talas om..

  men i stället för att fundera på ryssarnas underätesektänst så kan man kolla den svenska…sverige har presis förorat ett hemligt krig tillsamans med EU och en del öbor som inte gillar eu samt usa ..

  målet var uppenbart en man med namnet usami bi ladin . en typ som ogilade usa och som stälde till stora problem han rev mammons torn förutom lite annat satyg i Kenya.. och för att komma åt honnom ..
  men men underätesektänst mässigt så har afganistan som varit målet för agritionen där talibanerna gotagit en betald utbildning som att göra honör och exisera och känat på det . nu har jänkarna tröttnat på att betala . och då måste alla dessa tiggar stater dom kommer efter och plundrar . dom måste ju också dra det är ju dyrt att lriga och jänkarna har nåt sit mål dom fick skott på bin ladin..så det är ju klart att dom drar..
  men sen har vi Sverige som med konstigheter gör allt för att mörda och plundra lite i afganistan och använder svenska fnask för att snärja Assange en beömd spion som norra halvklotet genomskådar
  det intressanta är att man har massor av soldater i Afghanistan man inga direkt döda . dom stupade är dom som kommer hem och jobbar som polis dåstupar dom i biskopsgården sjuen av något muslimskt elände . det som nu sker är att femtekollonarna åker hem till sin i Afghanistan altså talibanerna..samtidigt kommer nya flyktingarna dom talibanerna sjuter på . bara såna saker missar sverige unerärelsetjänst det har ju i te kommit några kvinnor som flyktingar pm dom kommer då borde dom komma nu…istälet för dessa toy boys som bara glädjer försvarsministerns fnask som ersättning för assang och arbetsuppgifter att få hjärnan att gå på lunch

  8
  3

Kommentera