Spionen Stig Wennerström och hans straff


HISTORIA. Stig Wennerström var överste i flygvapnet och spionerade för Tyskland, USA och framförallt Sovjetunionen fram till gripandet den 25 juni 1963. Wennerström, som gick under kodnamnet Örnen, arbetade under den här tiden bland annat som chef vid Försvarets kommandoexpedition.

Han lämnade ut uppgifter om det svenska försvaret till den sovjetiska underrättelsetjänsten GRU, som rekryterade honom när han var stationerad som flygattaché i Moskva före och efter andra världskriget.

Det handlade om information om flygvapnets strategi, om hemliga militärbaser, om radarförsvaret och mobiliseringsplaner. Hade Sverige under denna tid blivit angripet och besegrat av Sovjetunionen hade skulden för detta vilat tung på Wennerströms axlar.

Och kriget var nära, speciellt vid Kubakrisen, hade det blivit krig då och Sverige blivit indraget hade Wennerströms spioneri kostat många tusen svenskar livet.

Pettersson tittade på TV4 och en utmärkt dokumentär om Stig Wennerström i tre delar. Det jag är förvånad över är Wennerströms löjliga straff.

 • Wennerströms föddes 1906
 • Han greps 1963 efter 20 års grovt spioneri för tre länder, men det pratades bara om spioneriet för Sovjetunionen
 • Dömdes 1964 för grovt spioneri till livstids straffarbete vilket senare omvandlades till 20 års straffarbete
 • Den 6 oktober 1973 beslutade regeringen Palme att tidsbestämma livstidsstraffet för Wennerström till 20 års fängelse. Den 6 september 1974 beslutade riksdagen att Wennerström skulle få villkorlig frigivning och han släpptes fri
 • Wennerström dog 2006 vid en ålder av 99 år

Den störste svenske spionen genom tiderna satt alltså ”bara” tio år i fängelse och något straffarbete verkar det inte ha varit fråga om. Wennerström levde 32 år efter sitt livstidsstraff, hela tiden med med hustrun Ulla-Greta vid sin sida.

Tio år mina vänner, för att totalt ha sålt ut sitt land. Skumt…men lagarna var väl annorlunda…

Stöd bloggen…


8 responses to “Spionen Stig Wennerström och hans straff

 • thundernest500hotmailcom

  Ännu ett av PALMES förödande beslut. Varför fick Sveriges värsta spion bara sitta inne 11 år som livstidsdömd? Palme beslöt 1974 att ta bort lag för ”Riksrätt” samt ”Tjänstemannaansvar”. Förrödande beslut för landets rättsmedvetande , Har lett till svenska statens förfall. Palme understödde kommunistiska diktaturer som mördade det ena folket som i Uganda, Tanzania mfl läder. Vem är ”landsförrädare”?

  Gilla

 • age

  Sök på ”socialdemokraterna kontrakt 1999”!

  Läs om kontraktet, som bestämmer att muslimerna ska ha platser i alla syrande organ i Sverige, bl.a. i regeringen!

  Hur står sig ett sådant landsförräderi mot Wennerströms?

  Gilla

 • centurion

  Löfvén har, genom sitt agerande och sin avsaknad av både agerande och ryggrad, sölat ner sina klövar med andras blod. Och det spelar ingen roll hur många andra busar man jämför med, så överskuggar denna råttas förräderi vad som helst av djävulskaper. Är det någon som begriper syftet med hans destruktiva betéende ?

  Gilla

 • ossie

  Ja många av våra nuvarande politiker är värre landsförrädare än Wennerström. + en del f.d. som Reinfelt.

  Gilla

 • Dan Karlsson

  Den största folkförrädaren av alla F Reinfeldt går fortfarande lös och ostraffad

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: