USA spionerade på Sverige från Danmark


FÖRSVAR. Det är inte bara Ryssland och Kina som spionerar på Sverige om någon trodde. Även USA:s underrättelsetjänst NSA spionerade på Saab och andra aktörer inom svensk och dansk försvarsindustri, uppger källor för DR.

Jas Gripen E. Pressbild från SAAB

Avlyssningen har enligt uppgifterna skett från Amager söder om Köpenhamn.

Uppgifterna är en del av avlyssningsskandalen inom den danska motsvarigheten till FRA, Forsvarets Efterretningstjeneste (FE). Enligt flera källor är det svenska Gripen-programmet ett av målen för spioneriet.

NSA har fått tillgång till fiberoptiska kablar och ett datacenter på Amager söder om Köpenhamn. Därifrån har man avlyssnat holländsk, norsk, fransk och tysk datatrafik, danska politiska institutioner och svenska försvarsintressen.

Flera källor pekar ut det svenska Gripen-programmet som ett av målen.

Det amerikanska spionaget ska, enligt Danmarks radios källor, ha skett samtidigt som den danska staten upphandlade nya stridsflygplan – där Saabs Gripen-plan var med i slutstriden. Danska staten köpte till sist 27 amerikanska F-35-stridsflygplan.

Danmarks radio har vare sig kunnat styrka eller avfärda att avlyssningen hade ett samband med mångmiljardaffären, detsamma gäller frågan huruvida någon känslig information har röjts. Men enligt experter som DR talat med kan det röra sig om ekonomiska motiv.

Den danska skandalen inleddes med att en anställd på FE upptäckte att NSA bedrev olagligt spioneri genom det dansk-amerikanska underrättelsesamarbetet. Efter flera misslyckade försök att uppmärksamma FE:s ledning på problematiken larmade visselblåsaren FE:s tillsynsmyndighet TET.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


5 responses to “USA spionerade på Sverige från Danmark

 • SD och V kräver svar om spioneri mot Sverige | Petterssons gör Sverige lagom!

  […] För några dagar sedan rapporterade Danmarks Radio att USA spionerade på Sverige från Danmark, sedan blev det tyst. Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna kräver nu svar av regeringen efter […]

  Gilla

 • Oskar

  Rökridå och speglar…
  Detta läggs ut pga något annat som ska döljas.
  Amerikanska regeringen har väldigt goda kontakter med Saab som ägs av Investor som ägs av familjen Wallenberg.
  Mycket skit i landet Sverige.

  Gilla

 • Argus

  ”Sådan lyder de opsigtsvækkende konklusioner i et antal strengt fortrolige rapporter, som en intern whistleblower i Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) lavede omkring 2015.”

  Hmmm… Det var alltså ”fredspristagaren” som spionerade på allierade och vänligt sinnade stater. Dags att återkalla priset och inkompetensförklara norska priskommittén.

  Gilla

 • hllviken

  🇸🇪 🇸🇪 🇸🇪 🇸🇪 🇸🇪 🇸🇪 🇸🇪 🇸🇪 🇸🇪 🇸🇪

  Det var inte snällt av NSA……….

  😡 😠 😡 😠 😡 😠 🤬 😖

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: