Hat och hot mot vägarbetare ökar

BROTTSLIGHET & TRAFIK. I sommar har flera stora vägarbeten ägt rum runt om i landet, och för de som arbetar ute på vägarna har vardagen blivit allt mer utsatt – nu larmar facket om att hot och trakasserier från ilskna bilister blir allt vanligare, rapporterar TV4.

– Jag upplever att det har blivit värre och värre. När bilisterna tycker att de får stå för länge i lotskön hotar de dem som står och flaggar – jag tycker det är respektlöst, säger Elin Lundgren som är lastbilschaufför i Umeå.

På vägarbetarnas fackförbund Seko oroar man sig över den negativa trenden. Sedan tidigare vet facket att en majoritet av deras medlemmar har utsatts för hot, våld eller skällsord från bilister. En utveckling som fortsätter att gå i helt fel riktning.

Medlemmar ringer in från olika delar i landet och vittnar om att man utsätts. Att både hoten och våldet ökar, det är väldigt tråkigt, säger Andreas Forsberg, ordförande Väg och Ban, Seko.

Från fackligt håll arbetas det nu intensivt med att förändra situationen. Tillsammans med byggföretagen har man startat en arbetsgrupp som ska verka mot våld och trakasserier, man jobbar också för att i så många fall som möjligt leda om trafiken – för att förhindra konfrontationer mellan bilister och arbetare.

Jag blir besviken. Alltså, det här är mitt jobb. Alla andra har också ett jobb. Man kan ju nästan tro att de har glömt bort att vi också är människor, säger Elin Lundgren, lastbilschaufför.

-Pettersson antar att det är samma sorts människor som hatar och hotar överallt som även hotar vägarbetare…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

20 thoughts on “Hat och hot mot vägarbetare ökar

 1. Beklagligt med dessa som inte respekterar fartgränser inom pågående vägarbeten och inte då heller yrkeskategorin vägarbetare.
  Beklagligt är även att det inte i sverige verkar finnas kunskap över hur vägarbeten skall genomföras för att minska störningar och friktioner med övriga trafikanter.
  Här rivs/fräses oftast HELA vägbanan upp miltals långt med följd att bilar tar mycket stryk av att köra på en uppfräst väg, ofta även gropig så hela bilens fjädringsupphängning med fram/bakvagn tar stryk. Grovt grus som blästrar underredet samt även risk för stenskott och punkteringar. Även motorcyklister får det svårt i löst grus och riskerar köra omkull. Detta leder till stor irritation hos trafikanter, och är då i mina ögon ett större problem än dessa lotsar, lotsbilar eller trafikljus vid vägarbeten.
  I Norge däremot kan man oftast köra genom vägarbetsområden motsvarande sträcka utan att ha behövt köra en endaste meter på uppriven väg med grus, nejdå, asfalt hela vägen förbi vägarb.området.
  Av den enkla anledningen att de vet hur man utför vägarbeten och river upp EN SIDA av vägbanan åt gången och det andra körfältet är orört eller nybelagd.
  Man tycker ju att denna kunskap borde finnas att tillgå här hemma också bland ansvariga.
  Det borde ju inte vara en kostnadsfråga med tanke på det totala skattetrycket på bilismen, vi borde ju ha vägbeläggningar av guld om det skulle motsvara vad bilismen drar in till staten. Men det är väl bara fråga om nån promille som går tillbaka till vägarna när det i stort sett borde vara allt för att kompensera bilisternas totala inbetalning med fordons/väg skatter, bränsleskatter med moms på skatten (skatt på skatten), moms på däckinköp m.m.
  Kan tänka mig att om bara 20% istället hade gått tillbaka till vägunderhåll så hade vi haft likvärdiga vägar som tex Finland.
  Varför ska bilismen betala för andra utgiftsområden! Det borde vara en särskild trafik/vägbudget som erhåller allt vad bilismen betalar in och som sedan ENDAST då i gengäld finansierar bilismens kostnader såsom ett vettigt trafiknät med vägar som kan kallas vägar.
  Man kan ju fundera på till vilket bottenlöst svart hål alla miljarder som bilismen generar staten tar vägen…Eller förresten man behöver nog inte många sekunder för att räkna ut det. Förskingring av bilisternas pengar på oönskade och ondskefulla folkfientliga beslut av våra styrande är ju förklaringen och den upplyste förstår ju resten.
  Bilisten, som för övrigt redan är nedtyngd av det övriga skattetrycket som arbetare i detta förlorade land.
  Jaja, 80 procent vid valurnorna är ju nöjda med utvecklingen eller rättare sagt avvecklingen av landet så att säga..

 2. Själv undrar jag vad dom gör här..
  Tycker oxå dessa indevider ska ut
  från mitt fosterland

  14
 3. Mycket troligt att Pettersson har rätt även denna gång, fast det finns även idioter bland oss svenskar.

  Något som dock för mig är irriterande är vägsträckor med 50 där det påstås pågå vägarbete men inte en enda maskin eller arbetare syns till.

  13
 4. Hata hata hata gnälla gnälla gnälla

  Samma personer som gnäller på väg standarden som gnäller när det fixas

  Finns en film från 2006 ”Idiocrazy” som spår vår framtid.. 500 år framåt i tiden… tror vi kommer nå dit i förtid

  21
 5. Ja, vi har själva bidragit t det här. Svennebanan
  hålls i strama tyglar, minsta felsteg griper lagen in. De “andra ” gäller andra regler , de behöver
  inte kunna/förstå våra regler, de är utsatta, diskriminerande etc etc. Dessutom står elit
  bakom rådande galenskap. Det blir värre….
  Arma land.

  49
  • man blandar i hopp saker och ting..vägarbetare är inte poliser..
   perssonen med laserpistol är inte vägarbetare inte heller föremålet som hotar med att misdhandla dig omfu inte blåsed i den konstiga prylen han kör in genom rutan .. det är poliserna..

   dom som det nu är synd om man tvingar dom att göra sitt jobb jags kriminälla gäng som inte drar sig för att sjuta på dessa indevider som trakasserar folk vid vägkanten. man har plötsligt blivit tvingad att göra stt jobb som då vissade sig att det inte innebär att misshandla Svensson eller att skjuta en mogol i sandlådan.
   och det är ju besvärligt när transportstyrelsen inte längre med miljö mupparna vil ta i polisen med tång..

   det är en väldig skilnad på vägarbetare och poliser samt transportstyrelsen som har problm med att mannaen som inte såg snor pengarna från vägarbetare och transdortstyrelsen för att finasigera olika jihader i Sverige..?

   håll ett öga på snöröjningen i vintern så kanse ni fattar

   3
   1
 6. Ett sätt är ju att trafikvakterna lär sig arabiska, så att de åtminstone kan kommunicera med
  galningarna.

  48
 7. Hat och hot överallt läste nyss på samnytt om butiker som gar problem med stölder och hotas för någon vecka sedan hörde jag på radion om att veterinärer hotas jag jobbade 19 år i försäkringsbrnschen vart oxså utsatt för hot och fula ord säger man något åker rasistkortet fram

  50
  • Det är rasistiskt att säga något åt en stackars flykting som behöver hjälp med det mesta (utom att ta sig ett kvarts varv runt jorden och ta sig igenom dryga dussinet passkontroller utan pass och ID-handling). Som av ett under hittar de stackars föräldralösa baaarnen de tidigare bortgångna föräldrarna i samma ögonblick som Migrationsverkets beslut om permanent uppehållstillstånd anländer per post.

   Ovanstående text kan innehålla spår av ironi.

   43
 8. Varför glömde TV4 att berätta vem som hotar, det är samma sort som vägrar vaccinera sig och kastar sten på poliser, brandbilar, Danskarna och även skjuter på allt som rör sig.

  66
  • Kurt.
   Jag har inte vaccinerat mig och jag har aldrig kastat sten på någon människa..
   Varifrån får Du denna märkliga koppling?
   -Och jag kommer naturligtvis aldrig att vaccinera mig frivilligt, jag har inte heller någon i min bekantskapskrets som har tagit denna gift-spruta!
   Och jag känner inte någon som kastar sten på andra människor, men däremot har jag hört talas om dom, det är negrer och musliner som vanligt!

   31
   1
  • Jadu Kurt. Tänk om det är tvärt om?
   Det kanske är biverkningarna från vaccinet som nu börjar visa sig i form av en okontrollerad stenkastning!

   21
   2
   • Det får mig att undra om samhället sponsrar scener i filmer och serier med olika nationalitet och sexuallivet? Utom en variant som Julia Caesar tar upp, inga negrer eller vita som sätter på en muslimsk flicka. Där går tydligen gränsen.

 9. De trakasserande bilisterna är inte värda att använda vägarna än mindre att köra bil. Varför inte ta körkorten eller möjligen bilen av de, som skriker och gormar. En gång i tiden tog myndigheterna körkort av tjuvfiskare om de kört bil till tjuvfisket. Jag vet inte hur det är nu.

  42
 10. Hela landets utveckling går i fel riktning, och vad begära av en sanslöst oduglig feminiztisk regering….

  50
 11. Vilka är då hatarna? Sannolikt vissa typer av lättkränkta, som vanligen åker i dyraste BMW. Sådana som “äger” Sverige, men inte bidrar till välstånd och suger ut landet på pengar.

  63
  1
 12. Ja men nu sätter de till en utredning, så får vi veta om 5 år vilket språk den skall kommuniceras på . Så rätt chaufförer kan ta del av den .

  52

Kommentera