Stäng

Pfizer och Moderna höjer priser för EU

PANDEMI. Pfizer och Moderna har förhandlat om vaccinavtalen med EU och skruvat upp sina priser ytterligare. Pfizer höjer priset med över 25 procent och Moderna med över 10 procent, skriver Financial Times, bakom betalvägg. För Pfizer/Biontech handlar det om en ökning från omkring 160 till 200 kronor dosen. För Moderna från 190 till ungefär 220 kronor.

Enligt tidningen har kontrakten förhandlats om efter att en fas 3-studie visat att de två bolagens covidvaccin är effektivare än de billigare varianterna från Astra Zeneca och Johnson & Johnson.

Totalt ska Pfizer och Moderna leverera upp till 2,1 miljarder doser till EU fram till 2023.

EU-källor säger till Financial Times att läkemedelsbolagen har utnyttjat sina marknadspositioner och använt sin vanliga retorik i förhandlingarna: eftersom vaccinen fungerar så ökar deras värde. En uppgiftslämnare beskyller Modernas personal för att ha varit både orimliga och arroganta i diskussionerna.

I EU:s nya och dyrare vaccinavtal med Pfizer och Moderna så ingår ett ”antal förbättringar och modifieringar”, säger Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström till Dagens Nyheter.

Bergström betonar att bolagens prishöjningar gäller uppdaterade vaccin som även ska skydda mot framtida virusvarianter. – Det är väl värda pengar. Jag kallar det ett ”all inclusive”-pris. De fortsätter att hålla vaccinet uppdaterat åt oss, säger Bergström och fortsätter med att han inte kopplar prishöjningen till bolagens vinstintresse.

EU räknar med att 70 procent av den vuxna befolkningen ska vara fullt vaccinerad i slutet av sommaren.

-Pettersson hoppas att pengarna tas från EU:s coronafond som vi redan betalat…

Ny Teknik har en aktuell och lättläst artikel om vaccin mot Covid-19

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

13 reaktioner på “Pfizer och Moderna höjer priser för EU

 1. Jukka
  Libertianer är vill att staten skall lägga sig i så lite som möjligt och när det gäller pandemin så måste staten lägga sig i.

 2. ”läkemedelsbolagen har utnyttjat sina marknadspositioner” Det är väl bara för staterna att köpa det sämre vaccinet till medborgarna då… Föredrar man Mercedes framför Volkswagen brukar man få betala mer. Det funkar så.

  2
  1
 3. Jag skulle nog vilja ge Lars Bern rätt. Om det är någon pandemi så är det en metabol pandemi. 90% av dem som dött har varit kraftigt metabolt sjuka. Hade de inte varit sjuka innan hade de bara uppfattat Corona som en vanlig snuva. Och det vansinniga sättet Corona mäts på. Man är sjuk om pcr testet är positivt, även om man inte märkt av någon sjukdom. Världen har verkligen fått spader.
  Men jag ska vara solidarisk ändå och vaccinera mig till vintern, fast jag tycker det är vansinnigt.

  4
  7
  1. Fullständigt röka-på-nonsens. Dödligheten är 10 ggr högre än en influensa. Skadorna på de som överlever är också betydligt värre än hos influensa och det går ner i åldrarna.

   2
   12
 4. ”-Pettersson hoppas att pengarna tas från EU:s coronafond som vi redan betalat…”

  Inte en chans. Coronafonden är till för att justera EMUs problembarn Portugal, Spanien, Italien och Grekland. Detta eftersom EMU är EUs prestigeprojekt och vad den sk unionen i slutändan handlar om.

  11
 5. I det senaste numret av Nya Tider har man en artikel om immunitet mot covid. Enligt tidningen har svenska forskare undersökt ett antal människor som varit sjuka i covid, både de som haft lindriga besvär samt de som varit inlagda på sjukhus. Man har kunnat konstatera att av de som varit lindrigt sjuka hade 80 procent av dessa antikroppar i upp till 1 år efter sjukdomsillfället. Av de som varit inlagda på sjukhus så hade 100 procent ett skydd mot sjukdomen. Vad man också hade kunnat se verkade det naturliga immun skyddet vara mer effektivt än vaccinerna, då det även verkar klara delta och andra. Varianter. Hur länge man har antikroppar mot covid vet man inte, men av erfarenhet från andra sjukdomar kan det röra sig om livslångt skydd. När det gäller chans att återsmittas av covid verkar det som att det är mycket ovanligt bland de ovaccineradr som har antikroppar efter att ha varit sjuka, medans det bland de vaccinerade verkar mer vanligt. Så är det egentligen vettigt att vaccinera sig om man redan har varit sjuk i covid. Jag vet inte, det får bli upp till var och en att avgöra. När det gäller kostnaderna för vaccinera så är Forbes lista över de rikaste intressant läsning, där man kan läsa hur folk involverade på ett eller annat sätt i vaccinbranchen har ökat sina miljardtillgångar.
  Så vem vinner mest på att vi vaccinerar oss?

  19
  1. Tom DN hade en nyhet om forskningen som genomförts på Danderyds sjukhus. I samma mening som man säger att så gott som alla som genomgått sjukdomen har antikroppar säger man också att det är superviktigt att ändå vaccinera sig. Man undrar ju vad det är i skiten som är så superviktigt att alla får i sig.

   20
   1. Det är också en sak som jag undrar över, varför är det så superviktigt att vaccinera sig? Varför ska tom barn vaccinera sig? Hur många friska ovaccinerade barn har dött av covid? Hur många friska människor under 70 år som inte har haft några hjärt/lungåkommor, andra sjukdomstillstånd, högt blodtryck mm har dött av covid?
    Enligt statistik dog 2018 ca 92000 människor i sverige. Av dessa dog ca 33% (ca 30000 st) av hjärtkärlsjukdomar och ca 25 % (ca 23000) av olika cancertumörer. Kan man ju bara undra hur många cancersjuka och folk med hjärt/kärl problem som smittades och dog 2020, förutom alla de gamla och orkeslösa som prioriterades bort av våden och fick dö i ensamhet i hemmet eller på något boende?

    Enligt soc.styrelsens statistik hade ca 78 % av dem som dog med covid under första halvåret 2020 slutenvårdats någon/några gånger under de senaste 5 åren.

    Att friska människor dör av vaccinen kommer det fler och fler rapporter om.
    Jag försöker undvika konspiratoriska tankar, men en sak har livet lärt mig och det är att när det gäller pengar och kärlek finns många gånger inte plats för vare sig moral eller etik.

    Först var det 1 spruta som gällde, sen 2, sen 3. Nu pratar man om att behöva vaccinera sig varje år framöver. Säger bara, vaccintillverkarna har hittat en guldåder.

   2. ”varför är det så superviktigt att vaccinera sig? Varför ska tom barn vaccinera sig?”

    Kanske därför att det pågår en pandemi, en sjukdom som är oerhört mycket mer smittsam än en vanlig influensa, spridd över hela världen och där miljoner människor dör.

    Vaccination kan vara enda sättet att få stopp på den smittsamma sjukdomen inom rimlig tid.

    Vacciner skyddar den vaccinerade och indirekt andra personer som riskerar att få sjukdomen. Detta inkluderar bland annat spädbarn, barn, äldre, personer med nedsatt immunförsvar, cancerpatienter och personer som av hälsoskäl inte kan vaccineras.

    Det innebär att personer som inte kan vaccineras – t.ex. för att de är för unga eller är allergiska mot vaccinets beståndsdelar – drar fördel av att andra personer vaccineras, eftersom sjukdomen då inte kan spridas så lätt i samhället.

    Men jag är inte läkare eller specialist på smittsamma sjukdomar…

 6. Det gör inget. Fria bolag måste tjäna pengar, det tjänar vi alla på.
  Men libertianer a protesterar försrätås.

  1
  17
 7. Stenbock som hämtar sina nyheter från bl.a. Tyskland,får dagligen nya skratt när jag hör hur myndigheterna med alla medel,söker förmå befolkningen att blir saltsprutade i armen.
  Detta p.g.a. att de köpt/lagrat enorma mängder vaccin,som nu börjar gå ut för ”bäst före”..
  Vissa skänker bort lotter typ Triss, andra erbjudare dygnet runt service,och en del bjuder på bussresor.
  Uppfinningsrikedomen har inga gränser,för att övertyga de c:a 50 % som inte tror på deras diagram.
  Tv-nyheterna består till största delen kring skrämsel propaganda över Pandemin. Inledes oftast med talen döda,följda av hur många nya fall,som påstås smittade i stort på varje ort !!
  Likväl är tydligen skepsisen stor,när de tvingas till marknads-hyckleri för att bli av med sin vaccin ?

  26

Kommentera

%d bloggare gillar detta: