Stäng

Regeringen har struntat i att välfärdssystemen läckt som ett såll

INVANDRING, BIDRAG & BROTTSLIGHET. I Sverige har vi haft folkräkningar sedan 1749 men jag tror kungamakten och prästerskapet hade bra koll innan dess. Sedan Statistiska centralbyrån bildades 1858 har svenska folkräkningar gjorts vart tionde år 1860–1990 samt åren 1935, 1945, 1965, 1975 och 1985. Sveriges senaste folkräkning företogs 1990, alltså ingen folkräkning på 30 år! Välfärdssystemen läcker som grova såll.

Bloggen har flera gånger skrivit om att det behövs en ny folkräkning men regeringen vägrar.

Samordningsnummer är en identitetsbeteckning för personer som inte är eller har varit folkbokförda i Sverige. Syftet med samordningsnummer är att myndigheter och andra samhällsfunktioner ska kunna identifiera personer även om de inte är folkbokförda i Sverige.

I Sverige finns 873.000 så kallade personliga samordningsnummer som ger rättigheter till bidrag och pension, hanteringen av dessa har skött med en påtaglig naivitet. Staten förutsatte att uppgifterna som lämnades in var korrekta. Kontrollen och uppföljningarna utfördes inte.

Det räckte med att exempelvis uppge till Transportstyrelsen att man hade köpt en bil, och att e-posta in en kopia av ett pass, för att ett samordningsnummer skulle utfärdas. Ett stickprov 2017 visade att 75 procent av dem som fått sådana nummer saknade arbets- och uppehållstillstånd i Sverige.

Först 2018 blev det ett brott att uppsåtligen vilseleda folkbokföringen. ”Vi har ett parallellsamhälle som bara växer och vi har tappat kontrollen över vilka som är här”, sade Marit Murphy Handelsberg, civil utredare vid gränspolisen.

Förutom att enskilda kan ha incitament att skaffa sig olagliga förmåner kan även missvisande folkbokföringsuppgifter vara en indikation på att olagliga arbetskraftsinvandrare hamnat i en ekonomisk beroendeställning hos en oseriös arbetsgivare.

Var 50:e uppgift har uppskattats vara felaktig. Det är på tok för mycket. Folkbokföringen är dessutom grundläggande för samhällsplaneringen, som dimensioneringen av sjukvården och framtida boendeprojekt.

Enligt folkbokföringen bor exempelvis cirka 3.500 personer i stadsdelen Tjärna Ängar i Borlänge, vilken klassas som ett riskområde av polisen. Vattenförbrukning och uppskattningar från polisen tyder på att mer än det dubbla bor där i verkligheten.

Skatteverket (DN Debatt 3/2-2020) förklarar att samordningsnummer allt oftare användes i grov brottslighet, som systematiskt svartarbete, kort- och kreditbedrägerier och omfattande bidragsfusk.

Läs mer på Dagens Nyheter…

-Pettersson ser att några förslag nyligen har genomförts och en utredning har tillsatsoch förslagen antas kunna införas den 1 januari 2023.

 • Hur har en så central samhällsfunktion som folkbokföringen kunnat tillåtas fungera så dåligt så länge?
 • Varför lyssnade ingen på de larm som slogs från Skatteverket och Polisen om den mycket stora andelen samordningsnummer som utfärdades till personer som inte styrkte sin identitet?
 • Varför lyssnade inte Skatteverket och Migrationsverket på gränspolisen som ville se en kontroll av arbetstillstånd innan samordningsnummer utfärdades?
 • Hur kunde Skatteverkets rätt att beskatta en person gå före statens intresse av att kontrollera identiteten på denna person?

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

4 reaktioner på “Regeringen har struntat i att välfärdssystemen läckt som ett såll

 1. Sverige har haft sju (7) statsministrar sedan 1985. Uppenbarligen saknas politisk vilja över hela linjen att hantera problemen.

  11
 2. Tillståndet uppstår eftersom i huvudsak S/C är en del av den drivande kriminalitéten i Sverige. MP hejar på!

  12
 3. Huvudsaken är ju att välfärdssytemen för politiker funkar så de kan ta fet pension innan 50 år. Så ruttet så det stinker om det.

  43
 4. Hovrätten dömer nu Allra-män för trolöshet mot huvudman. Det borde även gälla ministrar och myndighetschefer som nonchalerat läckande såll med skattepengar.

  62

Kommentera

%d bloggare gillar detta: