Stäng

Dagens tankeställare 17

INSÄNDARE. Rune Holmström är född 1963 i Helsingfors. Förutom några år på universitet har han avverkat närmare 40 anställningar, bl.a. som däcksmatros och stamofficer, nattvakt, bartender och bananplockare. Rune har gett ut tre romaner och skrivit både det ena och det andra i press och på nätet på finska. Nu vill Rune delge oss en tankeställare då och då.

En av Runes inspirationskällor är Jan Fridegård: ”Jag har en del saker som jag måste skriva av mig. Det tror ni inte att jag kan, era jävlar, men vänta bara ska ni få se.”

Rune Holmström

Dagens tankeställare 17

Här i förorten har vi ett 50-årigt problembarn, låt oss kalla honom Pekka. Pekka lider av schizofreni och är därtill förståndshandikappad, så till den grad att man tycker han borde bli intagen på vårdhem. Han kan bokstäverna och förstår hur de sammanställs till ord, men läsa kan han ändå inte för innan han kommit till meningens slut, så har han glömt hur den började. Samma gäller det talade språket: det ska vara korta meningar, högst tre enkla ord i gången.

Pekka har inte arbetat en dag i sitt liv. Däremot har han suttit några år i fängelse, i olika omgångar, för omsorgsfullt planerade kupper. Som när han knivrånade mataffären och sen skyndade in på pizzerian intill för att dricka upp pengarna – han lär ha hunnit skvalpa i sig två öl innan poliserna kom.

Allt emellanåt slänger Pekka sina psykmediciner eftersom han misstänker att de orsakar håravfall. Då brukar det bli livat. Ett tag ändade det i att han åkte rullskridskor på stan, spritt naken, tills polisen skjutsade karln till sinnessjukhuset. Två dagar senare var han hemma igen, med läkarnas allvarliga förmaning att inte glömma ta sina mediciner. En annan gång råkade han se en villa som stod tyst och mörk. Av stundens ingivelse bröt han sig in, duschade, kokade sig en måltid, och la sig sen för att sova mellan lakanen i sovrummet. Husets telefon ringde och Pekka gick och svarade. Åter en vända till psyket, och åter hem igen efter ett par dagar.

Några år sen stack jag mig in på besök hos Pekka. På balkongen hade han ett långt rep på golvet. Ena ändan var fastsurrad i räcket, för i fall han skulle behöva fly (från femte våningen). Vad han skulle fly ifrån framgick aldrig.

Nu på midsommar gick det enligt uppgift till så här. Två ryska knarklangare hade kommit för att indriva Pekkas skuld. Det blev trassligt, och till slut rusade Pekka ut på balkongen för att klättra ner längs repet sitt. Greppet höll emellertid inte så han föll – i koma och respirator. Men nu har de tråcklat ihop honom så han är på bättringsvägen och snart hemma igen.

Gud verkar inte ha ägnat jämlikhetsfrågor särskilt mycket tanke, fast numera spelar det ingen roll eftersom Skaparen har avpolletterats och ersatts med vänsterideologi. Så vad ska idealsamhället göra med Pekka? Någon som bryr sig? Människan är obotligt sjuk, så frågan lyder hur mycket vård och tillsyn han behöver. Och hur mycket det får kosta.

Men en sak kan man lugnt säga: oavsett hur vit och medelålders Pekka är, så är han inte speciellt privilegierad.

Rune Holmström

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

1 reaktion på “Dagens tankeställare 17

Kommentera

%d bloggare gillar detta: