Vattenprotester i Iran


UTRIKES. För sjätte dagen i rad demonstrerade på onsdagen folkmassor i sydvästra Iran mot den stora vattenbristen. Tidigare har en person dött under protesterna, men inga nya våldsamheter rapporteras från de minst 31 demonstrationer som har ägt rum under veckan, rapporterar Sveriges Radio.

Steget Efter

Iran har drabbats av den värsta torkan på femtio år. I synnerhet i provinsen Khuzestan har invånarna protesterat mot hur regimen hanterar vattenbristen, som har drabbat jordbrukare och hushåll.

I huvudstaden Teheran hörs människor ropa ”bort med Khamenei” och ”bort med den Islamiska republiken”.

Vattentillgången i landet har minskat med ungefär en fjärdedel de senaste 50 åren. I huvudstaden Teheran har nederbörden minskat med 24 procent och alla invånare måste nu spara på vattnet.

Samtidigt stängs ibland elen av och stoppar hissar och AC-anläggningar i den 40-gradiga hettan. Situationen blir allt mer desperat hos människor som saknar vatten och mat.

Enligt miljöorganisationer i Iran beror torkan delvis på att staten tillåtit industrier att överanvända vatten och att det på vissa håll i landet slösas med vatten som är en stor bristvara i andra delar.

-Pettersson konstaterar att vädret varierar, regn på en del håll och torka på andra platser men i exempelvis Israel med konstant brist på vatten blommar öknen och tillgången på vatten ökar genom besparingar, droppbevattning, återanvändning av avloppsvatten, avancerad teknik och avsaltningsanläggningar.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

6 thoughts on “Vattenprotester i Iran

 1. Det är bara att be till Allah och Mohammed om vatten, så börjar det regna. Eller har dom inte blidkat sin gud med terrordåd?

 2. på vilket sätt skulle israel ha med irans vatten att göra..
  och å andra sidan iran har ju olja mullorna kan ju drika det i stället för vatten ..

 3. Det skrivs i filmen att de talar arabiska, Iranier är inte araber och de talar Farsi, ett indoeuropeiskt språk samma språkfamilj som svenska.

 4. Tillägg till Israels sätt att klara vattenbrist är att dom dras inte med en tokig
  religion heller som ytterligare kväver uppfinningar på området vatten!

  13
 5. hmm detta ser ut att vara ett jätte läge att förse folk med vapen..om dom riktas åt rätt håll så försvinner mullorna ganska fort ..
  det vare underbart om alla vapen förorterna kom tillbaks där dom kommer i från och riktades mot dom som skaffat dom från början.

  7
  1

Kommentera