Vaccinutveckling i raketfart

FORSKNING. Vacciner har räddat miljontals liv och hör till medicinens största framgångar. Men det brukar inte gå snabbt att ta fram dem: vaccinet mot mässling tog till exempel 28 år att utveckla. Vaccinen mot HPV, som orsakar cancer, tog 15 år. Lika många år tog utvecklingen av vaccinet mot rotavirus som orsakar diarré. Mot en del virus, som hiv, finns fortfarande inget effektivt vaccin trots decennier av forskning.

Bild: Gerd Altman, Pixabay

Men år 2020 gick vaccinutvecklingen plötsligt i raketfart. Ekonomiska resurser och hårt arbetande forskare är en del av förklaringen. Men också att historien om vaccin mot coronavirus egentligen började långt tidigare. – Vi startade inte från noll när det nya coronaviruset dök upp. Vi har ju forskat på sars-viruset i 17 år och hade till exempel redan beskrivit spike-proteinet som viruset använder för att infektera våra celler, säger Matti Sällberg.

Det finns idag sju coronavirus som infekterar människor varav fyra ger milda förkylningssymtom. De första ofarliga coronavirusen är kända sedan 1960-talet och det första dödliga coronaviruset, sars-cov, uppstod i Kina år 2002. Det andra, mers-cov, upptäcktes 2012 i Saudiarabien.

Forskarna påbörjade vaccinutveckling mot både sars-cov och mers-cov. Den strategi som verkade mest lovande byggde på att med hjälp av genteknik återskapa en del av virusets spike-protein, den utstickande del på virusets yta som det använder för att ta sig in i celler. Tanken var att vaccinet skulle stimulera neutraliserande antikroppar som kan blockera viruset från att fästa vid receptorer i cellerna.

Man hann aldrig klart innan epidemierna klingade av, men när sars-cov-2 dök upp hade forskarna målet för ett framtida vaccin klart för sig. Dessutom stod en ny teknik för snabb vaccinutveckling startklar – mRNA-vaccinen. Men inte heller dessa uppfanns under coronaåret 2020.

Forskarna har alltid sneglat på hur våra egna celler producerar proteiner: I cellkärnan finns ritningar för kroppens proteiner lagrade i form av DNA-sekvenser. Vid behov översätts DNA till budbärar-RNA (mRNA) som lämnar cellkärnan och instruerar bildandet av protein.

Tanken med mRNA-vaccin är att smuggla in ritningar för virusprotein i våra celler i form av mRNA-molekyler. Cellerna kan då tillfälligt producera virusproteinet, vilket i sin tur leder till ett immunsvar.

Redan år 1994 visade forskare vid Karolinska Institutet att RNA kan aktivera immunförsvaret hos möss. Sedan dess har tekniken förfinats i vaccinfältet och på senare år har forskare testat mRNA-vaccin mot virus som influensa, rabies, zika och ebola i djur och människor.  

I grupper på sociala medier har en myt spridits om att mRNA-vaccinet kan integreras med våra gener.

Det stämmer inte. mRNA integreras inte i DNA och dessutom bryts mRNA-molekylerna ned snabbt. Det mesta av proteinet produceras under de första dagarna men man har hittat lite protein kvar efter 10 dagar, säger Karin Loré.

Immunförsvaret reagerar på mRNA-vaccin i två steg: Först en snabb reaktion mot själva mRNA-molekylerna och lipidnanopartikeln. Sedan ett långsammare specifikt svar när immunförsvaret bygger upp ett minne mot virusproteinet.

– Det ska inte flyta runt mRNA i kroppen, det är normalt ett tecken på infektion så immunförsvaret reagerar ordentligt på det, säger Karin Loré, professor i vaccinimmunologi vid institutionen för medicin, Solna, Karolinska Institutet, förklarar att de är ett efterlängtat tillskott i mänsklighetens vaccinarsenal.

Alla vacciner aktiverar immunsystemet. Det är aldrig helt riskfritt samtidigt som det är anledningen till att vaccinet fungerar. – Riskerna är generellt förhållandevis små jämfört med att inte vaccinera sig och istället gå igenom den naturliga infektionen. Men det kan finnas grupper som reagerar starkare än andra och kanske hellre ska ta något annat covid-19-vaccin än de baserade på mRNA, det är viktigt att fortsätta studera detta noga, förklarar Karin Loré.

Läs hela artikeln på Karolinska Institutet…

Världens mest produktiva vaccinskapare var den amerikanska mikrobiologen Maurice Hilleman. Under sin livstid 1919-2005 utvecklade han 40 vaccin som anses ha räddat miljontals liv.

Världens första vaccin togs fram 1796 när den engelske läkaren Edward Jenner utvecklade ett vaccin mot smittkoppor.

Världens enda sjukdom som utrotats med vaccin är smittkoppor.

Källor: Karin Loré och Wikipedia

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

26 thoughts on “Vaccinutveckling i raketfart

 1. Vi måste vara överens om att bara för att en forskare säger något behöver det inte vara sant. Det finns det tusentals exempel på.

 2. Ivermectin ger starkare skydd än vaccinerna och är ett gammalt väl beprövat läkemedel med extremt sällsynta biverkningar. Patentet har gått ut, så inget läkemedelsbolag kan tjäna pengar på det. Det fick nobelpris 2015 för dess fantastiska insatser mot många svåra sjukdomar.

  Hur kommer det sig att Ivermectin tystas ner?
  Hur kommer det sig att svenska (och många andra länders makthavare) har förbjudit utskrivning av Ivermectin mot covid?

  FLCCC.net

  33
  1
  • Statistik och forskning om hur effektivt t.ex. Klorokin, d-vitamin, Ivermectin och andra åtgärder är emot covid-19
   Beroende på i vilket skede man sätter in åtgärderna så är effekten olika, men hade detta föreslagits ifrån början så hade vi inte behövt något vaccin.

   https://c19hcq.com/

   26
   1
 3. Polio är snart utrotat i Afrika tack vare vaccin. I Sverige har vi förutom polio även utrotat TBC och smittkoppor tack vare vaccin. Jag har försökt få antivaxare att tack vare oss som ”levde” under 50- och 60-talet vaccinerades för att kommande generationer skulle slippa insjukna. Men idag säger antivaxarna att dom bestämmer över sin kropp och undanhåller barnen vaccin. Sjukt på nått vis.

  7
  30
 4. I detta sammanhang kan jag informera om hur man i Tyskland manipulerar befolkningen,vad gäller antal upptagna platser på landets Intensivvårds-avdelningar.I nyheterna har de basunerat ut att dessa var överfyllda av patienter.
  Då kom en sjukvårdare in i ett program,och förklarade sanningen.
  På hans sjukhus finns 12-15 sådana platser alltid för handen.Av dem är c:a 9-10 evigt belagda med patienter av/med olika sjukdomar. Resterande bäddar fanns för just C-19-patienter.(alltså en mindre del)
  För personalen innebar detta naturligtvis ett merarbete men långt inte,enbart p.g.a. C-19 !!
  Skulle kunna tänka mig att samma förhållande råder/rått hos oss.

  24
  1
  • Stämmer rätt bra, all information finns på Svenska Intensivvårdsregistret SIR

   vårdtillfällen, in- och utskrivningar
   2018 45 784
   2019 45 501
   2020 43 992

   Är IVA belastat så beror det på nedskärningar och/eller flytt av IVA personal till andra avdelningar.

   16
 5. Deutsche Welle skrev om brittiska flottans stolthet. QE. Hela besättningen vaccinerad men trots det har 1 på 16 av besättningen insjuknat.

  16
 6. Pettersson:
  Vi vet båda,att vi står på olika sidor….
  Därför mitt beröm åt dig att ha lagt in ovanstående rader.
  Vad gäller ”prövat i 17 år” gäller inte detta den vaccin som nu sprutas in i befolkningen mot ”pandemin”.
  Den som erbjudes mot C-19,är fullständigt oprövad !!
  Säger än en gång som Kolingen:”fan troét” (och vi är många ….i Schweiz 50% av befolkningen)

  27
  1
 7. Just av den anledning som du beskriver Pettersson,är vi många s.k. ”vaccinvägrare”…..
  Att låta sig bli försökskanin i en ålder av över 80 år,är allt för mycket begärt.
  Ett ”vaccin” som togs fram under några få veckor,och otestat nu sprutas in i befolkningen,är inget annat än ett stort humbug. Vad dessa olika medel kan orsaka våra gener och vår framtid är fullständigt oprövat.
  Alltså sammantaget betecknar jag inte detta som en hjälp,utan en spruta med Saltlösning och okända substanser, inkl. biverkningar.

  36
  6
  • Läste du att vaccinet togs fram på 17 år och det är testat så mycket man kan begära.

   Men det är frivilligt att vaccinera sig eller inte.

   12
   10
 8. Det är väl därför det är många allvarliga biverkningar och inte fullt skydd. Man kan ju både bli sjuk och smitta andra även om man är fullvaccinerad. 🤨☹

  42
  3
   • Pettersson : Nu var det vaccin det gällde. Inte alvedon. Det talas redan om tredje och fjärde sprutan. Hur många sprutor vill du ta som inte hjälper ? Det tar ju aldrig slut. Meningen är väl att det ska stoppa smittan. Jag är vaccinerad mot mässlingen, polio osv. Dessa sjukdomar finns knappt här längre. Så ska ett vaccin fungera. Här famlar man i blindo och sprutar i folk medel som INTE hjälper. Vi blir försökskaniner. Ska man vaccinera sig MÅSTE det skydda – detta är ju rena lekstugan. Inget garanterat skydd och alldeles för många biverkningar. Varför tror du så många är skeptiska ? När det kommer ett vaccin som hjälper ska jag också vaccinera mig. Till dess avvaktar jag

   • Kungen: Jag har skrivit inlägget och vet vad det handlar om. Det talas om mycket bland annat om att antalet allvarligt sjuka och döda minskar stadigt och att belastningen på sjukvården minskar.

    Vad jag vet så har ingen trott att det går att stoppa eller utrota viruset helt.

    Det är många som tar en spruta varje år mot influensan. Hur länge tycker du att de ska hålla på?

    Jag har noterat att några är skeptiska men de flesta verkar tycka att de fått vänta för länge på vaccinet.

    Drygt 70 procent har fått en spruta och 50 procent två doser i de åldersgrupper som erbjudits vaccin mot covid-19.

    Gratulerar för att du inte blev sjuk av mässling och poliovaccinet, där biverkningar också förekommer. Dessutom dröjde det många år innan vi fick bukt på dessa sjukdomar, och mässlingen kommer tillbaka då och då. Precis som alla andra vacciner är de inte perfekta.

Kommentera