Polisens strategi enda vägen framåt

BROTTSLIGHET. Skotten som skadade två små barn i Flemingsberg, söder om Stockholm, är den senaste i en kedja av skjutningar där personer som råkat vara i närheten drabbats. Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi, tror att det finns risk för att fler utomstående kan drabbas när polisen sätter press på gängen, säger kriminologiprofessorn Jerzy Sarnecki till SvD, bakom betalvägg. – Våldsspiralernas gränser flyttas fram, många av de här personerna har ingen respekt för andras liv.

Steget Efter

Sarnecki beskriver gängkriminaliteten som alltmer ”kaotisk, aggressiv och okontrollerad”, men samtidigt tror han att polisens strategi är den enda vägen framåt.

– Att hålla uppe pressen är det enda sättet. Effekten kan på kort sikt öka våldet, men på längre sikt avskräcka personer från att ge sig in i kriminella nätverk, säger Jerzy Sarnecki.

-Pettersson säger att Sarneckis karriär är enastående. Han har i drygt 40 år suttit i SVT och tidningar och vilselett det svenska folket.

Om Sarnecki på bloggen…

1997: ”…när det yttre hotet från Sovjetunionen försvann började många leta efter en ’inre fiende’ och fann brottslingarna.” (DN 26/8). Någon ökad brottslighet som kunde förklara politikernas intresse, fanns det ju inte, förklarade Sarnecki: ”Brottsligheten har inte utvecklats på något exceptionellt sätt det senaste decenniet. Frågan är om den har ökat överhuvudtaget.”

2011: Våldtäktsanmälningarna i Stockholm ökade väldigt mycket på våren. Jerzy förklarade att det berodde på ökad anmälningsbenägenhet, inspirerad av uppståndelsen kring Wikileaks Julian Assange.

2017: Professor Sarnecki är kall. Den kraftiga ökningen av utsatthet för sexualbrott skulle exempelvis kunna bero på Metoo och debatten om ofredanden på festivaler.

2018: I februari, ”Läget är jävligt allvarligt”

2018: I maj, det dödliga våldet var värre på 1990-talet

Nu säger han att det var värre på 90-talet, då sa han att 90-talet var lugnt, det måste innebära att det är väldigt lugnt idag eller att herr Sarnecki ljuger…

Jag vet inte vad som är värst. Sarnecki eller media som anlitar mytomanen som expert…och det är det lilla…

Nu gör polisen rätt när de jagar kriminella med hårda metoder, tidigare har professorn skyllt på fattigdom, brist på ungdomar osv.

Jag tror att det bästa är att minska antalet kriminella, inte släppa in i landet, utvisa och låsa in.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

19 thoughts on “Polisens strategi enda vägen framåt

 1. I Aftonbladet idag får vi veta att det socialdemokratiska oppositionsrådet Rasmus i Huddinge nu föreslår åtgärder för att stävja våldet i hans kommun (där Visättra ligger). Han anser att det bör satsas på skolor, förskolor och föreningsliv. Så enkelt är det alltså!!

  • Vilket är samma skitsnack som de kört i 40 år. Vilket inte fungerat hittills, men denna gång, då kommer det att fungera.
   Vilket är varför socialister är, per definition, idioter.

 2. Som av en händelse råkar det Sarnecki säger stödja det Damberg sade i Nyhetsmorgon. Nämligen den nya logiska kullerbyttan att det är bra med kaos och mer våld för det tyder på att polisen gör ett nytt jobb. Här har spindoktorerna jobbat för högtryck och kontaktat sin utflödesventiler på universitet och medierdaktionerna. Nyorwellskan är verkligen klockren. Kaos = framgång.

  10
 3. Sarnecki står för den ideologiska grunden för den svenska våldsspiralen. Det var alltså hit han(de?) ville komma.

  22
 4. Snickesnacky är en omhuldad kamrat, i maktens korridorer. Allt skit han har delat med sig av, har visat sig helt galet. Människor med bondförnuft och livserfarenhet, som sagt emot, har avfärdats som mindre vetande. Professorn har gång på gång blivit bortgjord av ”den lille mannen/kvinnan”, som sett vad som komma skall. Men har man förärats en professorstitel, kan man spy ur sig vilken inbisill skit som helst. Maktens herrar ska hållas nöjda.

  34
 5. Att Sarnecki är en mytoman som vänder kappan efter vinden om och när det passar honom och hans karriär är ju numera allmän kännedom. Han och lille Mogge skulle sättas bakom lås och bom innan de ställer till med ännu mer elände med sitt spridande av lögner. Det räcker med skitsnack nu!

  43
 6. Han lyckades få in sin son på SVT, så allt är frid och fröjd. Sonen skrev om “hatsajten avpixlat” i sin uppsats från journalistlinjen, en ganska tunn historia med många fina ord.

  SVT brukar gärna rapportera om gäng för att folk ska fundera över gängkriget på 90-talet mellan Hells Angels och Bandidos, en konflikt som de flesta medelålders svenskar kommer ihåg. En blodig konflikt där 11 gängmedlemmar och en utomstående mördades i Norden under 3 års krig. Hittills i år har nuvarande gäng-krig skördat 23 dödsoffer (om man bortser från knivmördade) bara i Sverige, så en mångdubbelt högre hastighet. Fast det klar, pansarbrytande är ju lite spektakulärt.

  22
 7. Lösningen är enkel; grip, lagför, utvisa.
  Ta de neg…. (får inte använda det anrika gamla ordet) svarta afrikaner som greps efter skottlossningen i Flemingsberg där två små barn skottskadades.

  Dessa personer ska nu lagföras därefter ska de skickas hem, till Afrika. Är de minderåriga överlämnas de till de somaliska myndigheterna, är de myndiga är problemet mindre.
  Skulle de råka ha svensk medborgarskap ska detta först tas ifrån dem, de är fortfarande medborgare i sina hemländer.

  37
 8. Hej.

  Om du har höns, och ser en iller ta kycklingar i hönsgården, vad gör du med illern?

  Svårare än så är det inte att lösa våldsam brottslighet, oavsett varifrån brottslingen ifråga är kommen, vilket kön eller vilken läggning den anser sig ha, eller om hon har fräknar eller han är vänsterhänt.

  Om mord, misshandel med dödlig utgång/dråp/annat motsvarande våld, våldtäkt (med klar teknisk bevisning, inte feministisk dylik), kidnappning, utpressning, tagande av gisslan och handel med heroin och ett par andra droger konsekvent straffades med repet skulle också 90% av våldsbrotten försvinna, eftersom sagda brottslingar försvann.

  Men då gäller att bevisen är säkra och riktiga. Inget tyckande, ingen känslosås, inga tvivel. Ta asen som brände ihjäl en tant för inte så länge sedan som exempel – inget snack där om vem som fjuttade på, eller att de trakasserat henne eller att de visste att hon var hemma. Avrätta samtliga som begick brottet. Eller Vetlanda-afghanen. Där råder inget tvivel om skulden. Hänges vid halsen tills döden inträder.

  Den som motsätter sig dödstraff på andra grunder än just bevisning eller brottstyp, äger ansvaret att förklara dels varför den dömde är värde minst 2 000:- i kostnad/dygn (varje sådan krona är en krona mindre till annat), dels varför Sverige och världen är en bättre plats med den personen i livet än inte.

  Som bonusövning kan man fundera på varför man anser fullt livsduglig foster ska få avlivas, men inte pedofiler, om man nu tycker som det flesta dårhushjonen i Sverige.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  29
  • Jag är personligen emot dödsstraff.

   Och eftersom majoriteten av brott begås av utlänningar ska dessa utvisas – antingen till sina hemländer eller ett transitcenter som vi upprättar i Afrika söder om Sahara.

   Eftersom dessa utlänningar ska utvisas efter avtjänat straff behöver vi inte lägga ner så mycket pengar på dem det enda som behövs är fyra väggar, tak och en sovplats. Inga kostnader för återanpassning eller utbildning, bara förvaring.
   Dessa fängelser kan vi bygga på myrarna i Norrland. Behöver inte vara något märkvärdigt, ett antal baracker, taggtråds- och elstängsel men en väg in och ut samt maskingevärstorn.
   Sen, om ca 30-40 år när de sista livstidsdömda skickas hem kan vi enkelt riva dem.

   20
   2
   • Hej.

    Ni i städerna kan gott behålla er import! Varför ska folk här i glesbygd där vi ändå plågas nog av ojämna och ojämlika skatter och pålagor dras med era importerade brottslingar också? Och förstörd myrmark får du aldrig åter, inte inom en mänsklig livstid.

    Du får vara emot dödsstraff hur mycket du vill, men betänk detta: Vetlanda-afghanen kommer om han sitter livet ut (till 81 om han följer medelvärdet för en svensk man) att kosta minimum 2 000:-/dygnet. Detta är exklusive juridisk hjälp, tolk, läkarvård, tandvård (som är så gott som “gratis” för dömda brottslingar…), ev. psykolog- eller kuratorshjälp, div. aktiviteter och anpassningar på anstalten, och så vidare. Han lär vara i trettioårsåldern, så om vi antar att han följer Afghanistans siffra, 65 år, så är det 35 år han ska kosta pengar.

    Du kan räkna själv: 2 000*365*35.

    Varför är han värd det? Och: på vilket sätt är det mer humant att hålla en obalanserad person inspärrad i årtionden tillsammans med andra lika obalanserad personer? Vi människor lär oss genom att härma, att apa efter och det vi gör ofta är det vi blir bra på, både färdighetsmässigt, personlighetsdito och reaktions-/värderingsmässigt. Fängelser, pardon – /kriminalvårdsanstalter/ – fungerar enbart som inkubatorer och högskolor i kriminalitet och har aldrig varit något annat i modern tid. Recidivism hos våldsamma brottslingar avtar inte till följd av kriminalvård utan på grund av stigande ålder, men den upphör aldrig. 2005 var frekvensen 43% inom två år från frisläppandet.

    Man kan för all del vara emot dödsstraff av principiella skäl, men man bör då vara klar över vad ens principer är, vilka konsekvenser de har omsatta i praktik och vad de kostar – inga principer och värderingar är gratis. Varje krona som går till exempelvis Vetlanda-afghanen är en krona som inte går till dina barns sjukvård. Eftersom vi alltid arbetar med ändliga resurser är det så man måste resonera. Värderingar och principer baserade i oändliga resurser eller som ges ett högre värde är i bästa fall meningslösa, i värsta fall livsfarliga.

    Men tack för svar! En fråga (som du absolut inte är förpliktigad att besvara): har du funderat på varför du tycker som du gör?

    Kamratliga hälsningar,
    Rikard, fd lärare

   • Du läste uppenbarligen inte vad jag skrev.

    Eftersom de ska utvisas finns ingen anpassning, utbildning eller aktiviteter på anstalten. Det finns gårdsplan, baracker och taggtråd.
    Kostnaden för det bör inte vara mer än 300;- per dygn och intagen i manskap, drift och matkostnader.
    Så det blir ca 110 000;- per år eller runt 140 000;- mindre per år än om personen levde på försörjningsstöd exklusive bidrag från Försäkringskassan.

    Efter avtjänat straff, om det är 20 dagar eller 20 år, så skickas vederbörande hem eller till ett transitcenter i Afrika och inte längre vårt problem. Så om de är missanpassade eller mer våldsamma bekymrar inte oss.

 9. BRÅ och Jerzy Sarnecki har man kunnat lägga ner för LÄNGE sedan.
  Brottsförebyggande rådet ?
  Låter fint eller hur ?
  Vilka brott har man förebyggt ?
  Har man inte misslyckats totalt som myndighet ?
  Vi behöver bara titta på vad vi fått.
  Deras uppdrag är något helt annat än vad gemene svensk tror.

  40
 10. Det är nog dags att sätta press på Jerzy Sarnecki. Vad har inte han tillsammans med tidningar betytt för den ökande kriminaliteten och politikernas törnrosasovande samveten. En professor, som curlar för brottslighet och handlingsförlamade vänsterpolitiker. Det känns inte behagligt och behovet av nyval ökar varje dag.

  40
   • Helt naturligt statistiskt resultat:
    50% av alla människor är dummare än genomsnittet.
    En ”genomsnittsdum” är dessutom ingen starkt lysande stjärna.

    D.v.s. långt över 50% röstar på de bakåtsträvande partierna.
    Det är demokrati!
    De förstår inte varken sitt eget bästa eller landets bästa.
    Det bygger dessutom på folksjukdomen, avundsjuka.

    En fundering:
    Sanetskys betéende; Är det tecken på mycket högt IQ
    eller på mycket lågt IQ ?

 11. Nu dammas alla lydiga lakejer av , för att vilseleda allmänheten .
  Men alla kan vara lugna . Löfven har lovat att inga fler barn ska skadas .
  I alla fall inte de närmaste dagarna .

  52

Kommentera