Stäng

Dagens tankeställare 16

INSÄNDARE. Rune Holmström är född 1963 i Helsingfors. Förutom några år på universitet har han avverkat närmare 40 anställningar, bl.a. som däcksmatros och stamofficer, nattvakt, bartender och bananplockare. Rune har gett ut tre romaner och skrivit både det ena och det andra i press och på nätet på finska. Nu vill Rune delge oss en tankeställare då och då.

En av Runes inspirationskällor är Jan Fridegård: ”Jag har en del saker som jag måste skriva av mig. Det tror ni inte att jag kan, era jävlar, men vänta bara ska ni få se.”

Rune Holmström

Dagens tankeställare 16

Nedslag i finlandssvenskt kulturliv.

1. I tiderna när jag försökte få min debutroman utgiven gick det till så här.
När jag hade suttit vid brevluckan i två år och väntat på svar från gudalika förläggare började tiden bli lite lång. Hur glad blev jag inte när förlag nummer fyra mindes mig med brev. Efter 11 månaders begrundan hade de fattat ett snabbt beslut: tyvärr kunde de inte åta sig utgivningen av mitt manus eftersom det var så rapsodiskt. Därtill fann de berättelsen väldigt invecklad – vad handlade den egentligen om? – Samma höst utmärkte förlaget sig med att ge ut praktverket ”Bakelsens historia”.

2. Ett tag ordnade kultureliten en paneldiskussion under rubriken ”Med litteraturens kraft mot dumheten”. Där satt sen tanterna (plus några figurer vilkas kön inte kunde bestämmas med säkerhet) och demonstrerade sin bildning och vitterhet. Ett lämpligare tema för panelen hade kanske varit ”Med litteraturens kraft mot självgodheten”.

3. Under vårvintern då vi hade den värsta migrationskrisen ordnade ett Helsingforsförlag varje vecka sittningar som hette ”Sticka med oss”. Tanken var att visa sin godhet genom att sticka yllesockor åt flyktingarna. Inte särskilt mycket testosteron där heller, får man förmoda. Och hur naiv ska man vara för att sticka sockor åt muslimska ockupationsmassor och verkligen tro att skäggbarnen flytt hals över huvud från krig och förföljelse?

Blåhåriga tanter styr i böckernas värld. Och så undrar de varför killar läser allt mindre.

Rune Holmström

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

Kommentera

%d bloggare gillar detta: