Litauen varnar för rysk annektering av Belarus


UTRIKES. Under dagen ska nästa steg med sanktioner mot Belarus efter det nedtvingade planet i Minsk diskuteras vid ett informellt EU-utrikesministermöte i Lissabon. Litauen lyfter ett varningens finger för framtida rysk annektering av hela landet.

Putin och Lukasjenko skakar hand under sitt möte i Sotji i februari 2021. Bild CC BY

– Vi vet vad som håller på att ske i Belarus. Lukasjenko spelar ett spel för att hjälpa Putin att annektera landet, säger Litauens utrikesminister Gabrielius Landsbergis enligt TT.

Han jämför med hur den ukrainska Krimhalvön annekterades av Ryssland för sju år sedan.

– I min åsikt är det här ännu ett Krim – fast bara i större skala, säger Gabrielius Landsbergis.

-Pettersson misstänker att Vladimir Putin drömmer om att återupprätta det stora Ryssland med Sovjetunionens gränser.

Sovjetunionen bestod av Ryssland, Ukraina, Belarus, Uzbekistan, Kazakstan, Georgien, Azerbaijan, Litauen, Moldavien, Lettland, Kirgizistan, Tadjikistan, Armenien, Turkmenistan och Estland. I alla före detta Sovjetrepubliker finns det ryssar Putin kan hänvisa till. Så det är förståeligt att en del länder vänder sig till Nato.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE158000082578093341516810 responses to “Litauen varnar för rysk annektering av Belarus

 • den fete

  när det gäller balt staterna med fler ukiana vitrysland. så har man en konstig instälning det var ju tyskar och andre indevider som agerade mot farbror S och man förlorade.
  och med vissa ider som flygkapninga och krigande lite här och var så vore det kanse bäst om pappa Putin tog hand om sina tokiga blåa rögardister . det är ju besvärande att det första balt staterna gör är att söka !edlämskap i NATO en amerikansk krigs orgenisation på andra sidan halvklotet.
  alla så kallad stayer i före detta Sovjetunionen klarar inte av att leva i en civilisation

  Gilla

 • ruben

  Om ett land vill tillhöra ett annat, så görs ju såna sammanslagningar upp i godo mellan länderna. Men länderna styrs med järnhänder, som liknar diktaturer och då görs det mot folkviljan och leder till konflikt och trasslig ekonomi. Vill länderna göra en sammanslagning mot folkviljan får de förmodligen värre problem än något av länderna hade innan det gick ihop. Men jag vet faktiskt inte hur det är med Ryssland idag, det verkar tyst och stängt igen. Krymper demokratin för icke rika och intellektuella, jag tror det men vet inte.

  Gilla

 • Nils

  Dom flesta invånarna i Ukraina är ryssar och dom vill naturligtvis helst tillhöra Ryssland.
  Personligen så skulle jag också gärna se att Putin tar över rucklet Sverige, absolut inget kan vara sämre än det elände som vanstyr landet i dag!

  Gilla

  • Pettersson

   Det stora flertalet invånare i Ukraina är etniska ukrainare, medan ryssar utgör en stor minoritetsgrupp. 

   Ukraina har knappt 46 miljoner invånare, varav knappt 78 procent är etniska ukrainare. Bland minoriteterna finns ryssar (17 %), belarusier, ungrare och rumäner.

   Gilla

 • Mike E

  Om så sker så kommer det inte att vara någon större skillnad mot dagens Belarus. Låt Putin ta landet.
  De baltiska länderna som överhuvudtaget inte vill ha något att göra med Ryssland är gudskelov säkra eftersom de är medlemmar i NATO (det visste de och blev därför blixtsnabbt medlemmar av NATO).

  Gilla

 • Maja 1

  Pettersson du misstänker helt fel…

  Gilla

  • observatör

   Ett inslag i amerikanska CBS igår visade hela radio-kommunikationen mellan Ryanair-planet och flygledningen i Minsk i Belarus: det finns inget där som tyder på att planet skulle ha tvingats ned i Belarus utan två gånger meddelar flygledaren att man, pga misstanke om bomb ombord, ”rekommenderar” planet att vända kurs mot Minsk, vilket också piloten gör efter att ha konsulterat sitt flygbolag, via planets radio. Ingenstans talar piloten om att han ser något militärt flygplan, med Belarus´ nationalitetstecken, i närheten. Detta talar emot att planet skulle ha nedtvingats i Minsk, vilket antyds i ingressen till denna artikel. Ytterligare stöd för detta är att ingenstans i media finns någon intervju med piloten, som rimligen är den som bäst känner till vad som hände och som väl skulle ha berättat ifall något tvång skulle ha förekommit.

   Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: