Belarus tvingade ned Ryanairplan och grep regimkritiker

UTRIKES. Belarusiske regimkritikern Roman Protasevitj har gripits efter att Ryanairplanet han reste med tvingats ned för en nödlandning i Minsk. Det skriver AFP med hänvisning till oppositionens nyhetskanal Nexta, där Protasevitj tidigare var chefredaktör.

”Planet kontrollerades, ingen bomb hittades och alla passagerare fick gå igenom en ny säkerhetskontroll. En av dem var Nexta-journalisten Roman Protasevitj, som greps”, skriver Nexta.

Enligt uppgifter till ryska Komersant och Meduza leddes flygningen mellan Aten i Grekland och Litauens huvudstad Vilnius på direkta order av Belarus ledare Aleksandr Lukasjenko.

Oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja skriver på Twitter att Protasevitj, som lever i exil, riskerar dödsstraff i Belarus.

-Pettersson ser att Belarus president Aleksandr Lukasjenko verkar vara en trevlig kille, om det varit en bomb ombord hade det varit närmare till Vilnius.

Sveriges utrikesminister Ann Linde säger att beteendet är fullständigt oacceptabelt.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

18 thoughts on “Belarus tvingade ned Ryanairplan och grep regimkritiker

 1. Men skurkstaten Sverige håller Lukasjenko under armarna, och ger kreditgarantier åt det aset för snuskiga affärer.
  Vår regering imponeras nog med en viss avund, av hans behandling av allmänna val.

 2. Och vad värre var Belarus vann i Hockey VM om man nu kan kalla det ett VM med knappt C D E uppställningar för de stora nationerna.

 3. Det är väl bara att förbjuda alla flygningar från, till och över Belarus. Det kan Biden och Ann Linde fixa. Samtidigt som Ann stoppar krediten för gasturbinerna.

 4. De har väl lärt sig av USA, som tvingade ner Ecuadors presidentplan i Österrike för att de trodde att Edward Snowden skulle vara med i planet som var på väg till Ecuador.

  • Och 2016 tvingade Ukraina ned ett passagerarplan från Belarus för att kunna gripa en rysk politiker som fanns ombord – liksom 2020 då Ukraina tvingade ned ett annat plan från Belarus, med ryska militärer ombord. Svenska regeringen (Reinfeldt, senare Löfvén) protesterade inte.

 5. Då fick PK-pressen ett nytt uppslag,när nu ”Pandemin” börjar ebba ut !!
  Fast när Ann Linde uttalar sig omgående i frågan,anar Stenbock ”ugglor i mossen”….

 6. Varför vill folk skriva Belarus istället för Vitryssland?
  Det är lika logiskt som att vi ska kalla Tyskland för Deutschland.

   • Ok då är det förklarat.
    Men problemet som jag ser det är att ”Belarus” är ryska för ”Vitryssland” så enda skillnaden är att vi säger Vitryssland på ryska istället för på svenska.
    Så jag tror jag håller mig till svenskan fram till dess jag blir anställd av UD och behöver bry mig om vad olika diktatorer i världen tycker att jag ska göra.

   • Håller med Niklas R: Nårga ex:

    På norska/bokmål: Hviterussland
    På norska/nynorsk: Kviterussland
    På danska: Hviderusland
    På färöiska: Hvítarussland
    På finska: Valko-Venäjä (Valkoinen = vit; Venäjä = Ryssland)
    På estniska: Valgevene (samma orddelning som på finska, valge och vene)
    På nederländska: Wit-Rusland

 7. Oacceptabelt att arrestera en journalist i Belarus, enligt Ann Linde. Men det går bra att sy in Jesper Johansson från Samnytt när han filmar poliser i Stockholm

 8. En oerhört otäck typ den där Luksjenko.
  Måste vara ett oerhört brott mot internationella luftfartsregler att tvinga ner ett civilt flygplan i syfte att arrestera en meningsmotståndare.

Kommentera