EU stoppar belarusiskt flyg

UTRIKES. EU:s stats- och regeringschefer har enats om att stoppa belarusiska flygbolag att flyga över unionen och landa på dess flygplatser. I ett gemensamt uttalande kräver EU-ledarna också att bloggaren och regimkritikern Roman Protasevitj och hans flickvän Sofia Sapega friges.

Roman Protasevitj och Sofia Sapega. Twitter

I söndags tvingade ett belarusiskt stridsflygplan ett passagerarplan, som dissidenten Roman Pratasevitj och flickvännen Sofia Sapega färdades med, att lämna sin rutt och landa i Belarus huvudstad Minsk. Flygbolaget Ryanairs vd Michael O’Leary sade på måndagen att man misstänker att KGB-agenter befunnit sig på planet, och sade att landet Belarus ägnar sig åt statligt sponsrad kapning. Av passagerarna som var med ombord kvarhölls Roman och Sofia, fyra andra klev av frivilligt och stannade.

EU:s ministerråd uppmanas samtidigt att utöka sanktionerna mot Belarus, både vad gäller enskilda personer men också i form av “riktade ekonomiska sanktioner”.

Ryssland anser att det är en inrikesaffär för Belarus. USA menar att nedtvingandet av Ryanairplanet är upprörande och kräver att Protasevitj och Sapega släpps

Roman Protasevitj startade som nätaktivist i Minsk, och greps första gången som 17-åring. Han greps då för att ha drivit två regimkritiska grupper på ryska sociala nätverket Vkontakte. Han började senare arbeta som fotograf för belarusiska medier. 2019 gick han i exil, efter att ha börjat arbeta för oppositionella Telegram-kanalen Nexta. Kanalen, som han senare blev chefredaktör för, spelade en viktig roll i protesterna mot Aleksandr Lukasjenka under hösten 2020.

Roman Protasevitjs föräldrar har drabbats av sonens aktiviteter. Pappan var yrkesmilitär med en 30-årig fläckfri karriär bakom sig när han fick sparken. Båda föräldrarna bor nu utomlands.

-Pettersson säger att även i Sverige jagas nätaktivister av politiska skäl. Lagen tolkas olika för mig och Dagens Nyheter.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

15 thoughts on “EU stoppar belarusiskt flyg

 1. Faktum är att väst visade vitryssarna modellen då de tvingade ned Bolivias presidents plan i jakten på Snowden på Obamas tid för drygt 10 år sedan. Lukashenka är en läraktig j-l

 2. Enligt Svenska Dagbladet landade planet på ARLANDA i förmiddags och lämnade av sina passagerare samt lyfte enligt tidtabell för återresa till MINSK.

  Den svenska flatheten visar upp sig ännu en gång. Hyckleriet har inga gränser då man i ord fördömer medans man i handling visar upp en helt annan sida.

  • Visar åter som du skriver,den flathet som det Röd/Gröna styrande byket, visar upp för omvärlden !
   Därför tror jag inte hellre som ”sensationspressen” (PK) just skriver,att de miljardkrediter som tillförsäkrats Vit-Ryssland,kommer att stoppas.
   Som vanligt bara bluff o falskspel från Socialisterna.

 3. Ingenting som Sverige, EU, västerländerna tar sig för att göra i blockad eller annat, har någon större betydelse. Utom för grannländernas ekonomier, då de får massor av arbetslösa.
  Efter några månade går Vitryska flyg via Ryssland, Flygresenärer byter plan i Ryssland. Varor flödar andra vägar. Det Ryska välståndet ökar och kommer nu att flöda in och kopiera sig i Vitryssland.

  Lösningen är enkel – sluta bedriva subversiv verksamhet i Vitryssland, Ryssland, Ungern, Polen, Tjeckien, Slovakien och några till. Säg upp bekantskapen med alla Soros-företag, stiftelser etc, och de länder som finansierar nämnda, t ex USA, UK.
  Vad skall länder i världen med lömska ”vänner” som USA, UK, när man kan ha seriösa pålitliga fiender.

 4. Plan från MINSK på väg till ARLANDA. Tror någon att det kommer att stoppas???? Det tror inte jag. En flatare regering får man leta efter.

  Ord är en sak och handling något helt annat

 5. Skicka omgående hem Belarusiska ishockeylaget från VM. Då blir det säkert oro i landet, Lukasjenka är ju gammal hockeylirare så det skulle väl svida ordentligt.

 6. Just nu är ett plan från Minsk,på väg till Arlanda !!(om det inte redan landat)
  Så stor verkan har alltså EU´s beslut,att stoppa allt flyg från Vit-Ryssland !!

 7. Men svetsaren står med händerna på ryggen och låtsas som ingen vet att Sverige håller Lukasjenko under armarna och ger kreditgarantier i fula affärer.
  Medan övriga EU-länder sätter sanktioner.
  EU upprörs över att journalisten kidnappats medan Sverige dömer 87-åring för hon skrev sanningen på internet.

 8. Isolera Belarus från all idrott och kommunikationer tills deras Hitler avgått och straffats för sina brott.

 9. Nu snattrar de på . Alla rättskaffens politiker. Inte ett pip från rödgardisterna . Glada att slippa höra om våra egna problem i Sverige .
  Om en vecka eller två har detta seglat över och inget har hänt , mer än att pratkvarnarna tror att de fått några extra godhetspoäng .
  The show must go on.

 10. Detta ska villkoras med att detta förbud kommer att vara i kraft till dess att Roman och Sofia går hem till sina föräldrar.

  Det innebär att Vitryssland inte bara kan likvidera dem för att bli av med sanktionerna.

  • Flickvännen, en 23-årig rysk kvinna, var på väg till Litauen för att slutföra sin Masters-uppsats (inom ämnet juridik) vid EHU-universitetet där; detta lärosäte har nu protesterat mot gripandet. EHU-universitetet finansieras från bl.a. svenska SIDA och filantropen Georg Soros.

Kommentera