Regeringen lägger nytt förslag om bankskatt

SKATTER & EKONOMI. Regeringen kommer nu med ytterligare en ny version av den så kallade bankskatten. Finansdepartementet föreslår i en remiss att svenska banker inte bara ska betala skatt på skulder i Sverige utan också på skulder som ligger i utländska filialer som bankerna har, samtidigt sänks skattesatsen, skriver Sveriges Radio.


”Bankerna utgör en risk för ekonomin, och det kan kosta skattebetalarna stora pengar att rädda bankerna”, säger finansminister Magdalena Andersson.

Finansminister Magdalena Andersson. Pressbild Kristian Pohl/Regeringskansliet

-Pettersson håller med finansministern att bankerna utgör en risk för ekonomin men det är det många som gör, exempelvis EU och invandringen. Ska de också beskattas?

Jag är lite imponerad av socialdemokraternas namn på skatter. Bankskatt är fint, men är det någon som tror på att ägarna eller bankdirektörerna kommer att betala skatten? Är det inte ärligare att kalla det en bankkundskatt som ska ge staten fem miljarder mer per år och öka skattetrycket ännu litet mer.

Arbetsgivaravgift är ett annat smart namn sossarna hittat på, det hade varit betydligt svårare att ta ut 31,42 procent direkt av lönen eftersom det är en ren löneavgift fast den inte syns på lönebeskedet. Står det 300.000 kronor på dit årslönebesked så är din verkliga årslön 394.260 kronor

 • 394.260 minus arbetsgivaravgift
 • -94.260 kronor
 • 300.000 bruttolön minus löneskatt
 • -63.468 kronor
 • 236.532 kronor i nettolön
 • På nettolönen betalar du moms och olika punktskatter på sprit, drivmedel, el, plastpåsar, naturgrus och mycket annat.
 • -47.306 går bort, 20 procent i schablonskatt.
 • Riktig nettolön 189.226 kronor. (skatten varierar lite beroende på vilken kommun du bor i, samt vad du handlar för varor.

Exemplet ovan visar en månadslön på 25.000 kronor, vilket är en låg lön i dagens läge men det finns många som har det sämre. Jag tror nog de flesta av dem skulle vilja betala lite mindre än 15.768 kronor i skatt varje månad. Fast det står 5.400 i dragen skatt på lönebeskedet. Sossarna är smarta.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

12 thoughts on “Regeringen lägger nytt förslag om bankskatt

 1. Instämmer men inget parti verkar kunna förstå de lågavlönades behov. Vänsterpartiet försöker men deras metod gör landet fattigare.
  Sossarna borde vara alternativet men de är för få, måste kompromissa med alla.
  Finns det nått parti som värnar åldringar med en inte så bra pension.
  Jag tror inte det!
  Ska borgarna som alltid vill sänka skatten hjälpa oss, men de blir mest till de rika.
  Ska sossar och Mp hjälpa oss, de som alltid villhöja skatterna, de fattiga drabbas hårdast.

 2. detta lä j inte vara förenligt med EU stagar . man tycks göra allt för att bryta mot eu regelverk. man plötslig säger upp skatteavtal med portugal med fler . i klartext gå man ur EU
  men det gorde man redan när man finasigerade publiksevis med skattepengar. i stid med konkuransreglerna

 3. Jaja, skatter på allt. Pengarna snart slut.
  Tanken att hålla igen på utgifterna, det
  är inget för våra politiker. Dessutom ger
  vi bort miljarder som vi lånat. Lyxfällan i
  superformat. Arma land.

 4. Skatt på skulder? Låter som ett Sosse-påhitt. Annars brukar det vara inkomster och tillgångar som beskattas. inte skulder och lån.
  Blir nästa grej att betala skatt på skatteskulden?

 5. Inrättandes det inte en fond som tog ut en avgift som skulle finnas till hands om bankerna kom på obestånd. Den fonden gick rakt in i statskassan till de allmänna utgifterna.
  Ta bort ränteavdragen och sänk övriga skatter tex försäljningsskatten på egna hem.

 6. Lika centralt är ”Vad fan får jag för pengarna”.

  Myndighetskolosser levererar inte när de ska. Flyktingkris, skogsbränder och nu pandemikaos. Maken till kass myndighetsutövning får man leta efter.

  Helt klart är att ”ansvarsprincipen” inte fungerar och levererar när det gäller. Det enda som fungerat är ”svartepetterspelet” om den heta potatisen som heter ansvar. Den har gladeligen skickats mellan myndigheter och aldrig landat någonstans.

  Inte en enda skatt till, förrän den skatt som redan finns används effektivt.

 7. Typisk sossepolitik, svenska banker (inkl deras utländska filialer) ska beskattas, vilket givetvis minskar deras konkurrenskraft. Dessutom kommer det i slutändan vara bankkunderna som betalar.

 8. Ja på något sätt måste det gå att få alla banker att flytta från Sverige .
  Och någon måste betala invandringsexperimentet .

Kommentera