Miljöpartiets förslag ger högre elräkning


ELFÖRSÖRJNING. Miljöpartiets förslag om att subventionera en storutbyggnad av havsbaserad vindkraft döms ut som dyr och felprioriterad av expertmyndigheter, näringsliv och politiker. ”MP:s ambitioner riskerar att leda till ökad instabilitet”, säger experten Marie Knutsen-Öy enligt tidningen Näringslivet.

Vindkraftspark, Lillgrund. Foto Tomasz Sienicki, Wikipedia

Nu har remisstiden löpt ut för regeringens förslag om att minska kostnaderna för anslutning av havsbaserad vindkraft. Förslaget har fått stor kritik där flera remissinstanser har dömt ut förslaget som onödigt kostsamt för samhället och elkonsumenten. Bland kritikerna finns Energimyndigheten, Naturvårdsverket, Konkurrensverket, Konjunkturinstitutet och Energimarknadsinspektionen.

I ett debattinlägg från (30/4 2021) talar sig Miljöpartiet varm för tekniken och kräver snarare en massiv utbyggnad av den. Med hjälp av subventioner.

”Vi föreslår att det svenska planeringsmålet för havsbaserad vindkraft ska vara 90 TWh år 2040”, skriver Miljöpartiet i inlägget.

Daniel Westlén är doktor i fysik från KTH och utredare med ansvar för klimat- och energifrågor vid Liberalernas riksdagskansli. Enligt honom är Miljöpartiets ambition kännetecknande för regeringens ensidiga fokus på att uppnå 100 procent förnybar elproduktion, utan att för den delen ta hänsyn till de faktiska problemen i kraftnätet.

– Man har valt att fokusera på ett specifikt mål som är underordnat riksdagens egentliga energimål att skapa en ekologiskt hållbar, samhällsekonomiskt effektiv och leveranssäker elproduktion, säger Westlén.

Den viktiga frågan man bör ställa sig är vilket problem den havsbaserade vindkraften ska lösa. Effekten blir den omvända då man ytterligare försvagar systemet, menar Daniel Westlén.

– Det krävs kraftiga subventioner för att det överhuvudtaget ska komma tillstånd och här förväntar man sig att elkunder och elproducenter ska betala för det. Det ligger i elkonsumenternas intresse att produktionen byggs där den behövs och där den minimerar systemkostnaderna. Havsbaserad vindkraft i söder är i princip bra, men den måste byggas ut i balans med den planerbara produktionen, säger han.

Miljöpartiet har dock ett annat motiv, menar Daniel Westlén. Genom att subventionera förnybar energi bidrar man till att konkurrera ut kärnkraften. Sen kan partiet hävda att marknaden inte vill ha kärnkraft.

– Det är hela syftet med det här förslaget. Ett bortfall av planerbar elproduktion som kärnkraft kommer bara att försvaga elnätets stabilitet ännu mer. Vi sitter redan i ett dåligt läge vad gäller elproduktionen i södra Sverige och vi har absolut inte råd att förlora en reaktor till, säger Westlén.

Läs vidare…

Förlustsnurrorna till havs…

-Pettersson säger att energiförsörjningen borde vara alldeles för allvarlig för miljöpartister och energiminister Anders Ygeman (S) att syssla med…

Lorentz Tovatt är riksdagsledamot, klimat – och energipolitisk talesperson för Miljöpartiet. Hans utbildning är butiksbiträde, gymnasiet och politiker.

Pettersson säger att det finns några nackdelar med vindkraft:

 • Den fungerar inte när det blåser för lite, under 4 m/sek eller för mycket över 25 m/sek.
 • När det blåser lagom produceras det vindkraft i hela norr Europa, överallt där det blåser. Det blir överskott och priserna sjunker vilket ger förlust för producenterna.
 • Vindkraften går inte att lagra.
 • Eftersom vindkraften inte alltid fungerar måste vi investera i reservkraft av något slag
 • Påverkar landskapsbilden. Även om vindkraftverken är vita och rotorbladen sitter mycket högt har det en stor påverkan över hur landskapen ser ut.
 • Fåglar och fladdermöss dör och skadas.
 • Ger ifrån sig ett högt ljud. Något som stör boende i närheten av vindkraftparker och kan även störa och skrämma både vilda och tama djur.
 • När vindkraften placeras i vattenområden kan den biologiska mångfalden ta skada och påverkan kan vara lika allvarlig som när plast hamnar i haven.
 • Rotorbladen går inte att återvinna, de mals sönder och grävs ned.
 • På vintern måste de avisas med kemikalier och det gör en helikopter som drar bränsle.
 • Vindkraften är skattesubventionerad medan kärnkraften straffbeskattas.
 • Varje gång det blåser lagom hårt, störtdyker priserna och sedan upp igen.
 • Totalt betyder en dåligt fungerande elmarknad högre priser för företag och konsumenter.
 • Dessutom ska vindkraften i Sverige rädda klimatet, men vi kan stänga hela Sverige och lägga oss ned för att dö utan att det gör någon skillnad. Bara Kinas ÖKNING av kolkraft på 1 månad motsvarar lika mycket koldioxid som Sverige släpper ut på ett år.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


18 responses to “Miljöpartiets förslag ger högre elräkning

 • Johan Andersson

  Det är ny/gammal kärkraftsteknik på gång. Det skrivs inte om det bara. Den nya typen av kärnkraft kan dessutom ta hand om lagringsproblemet genom att återanvända redan använt kärnbränsle.

  Här har ni en bra genomgång av de olika tekniker redan existerar och dom som är på gång.
  Visa på Medium.com

  Info om det första experimentet med en Molten Salt reaktor som startades 1951 och lades ner 1969.

  https://thorconpower.com/msre/.

  6 företag som håller på att utveckla den nya typen av kärnkraft.
  https://www.nanalyze.com/2015/10/6-nuclear-energy-companies-building-molten-salt-reactors/

  Gilla

 • rustibus46

  MP vill ha svenska skattebetalares pengar,
  för antingen ge bort dem eller satsa på
  div. tokprojekt. Dessutom ska svenskarna
  inte köra bil, äta kött o frysa i sina hem.
  Dvs, ta på en extra tröja. Svenskens enda uppgift är att leverera in skattepengar o
  sedan hålla tyst. För MP och dess anhang
  gäller ej ovanstående regler. Varför? De är
  ju allvetande….. Vi, dvs folket, förstår inte
  vårt bästa…. Arma land

  Gilla

 • Tony

  Ja det är inte utan anledning att figuren kallas Loerntz Tokhatt,
  och det värsta är att hela partiet verkar att bestå av likadana
  stollar, allt för att dom maktgalna Sossarna vill fortsätta och
  regera så går dom med på alla stolligheter från detta lilla
  extremistparti. Token uttalar sig vitt o brett om det mesta,
  men en sak uttalar detta fega parti sig inte om, BILBRÄNDER
  Ni förstår varför?

  Gilla

 • grebom5

  Mycket Problematiskt att ha MP i Regeringen speciellt eftersom den leds av en nickedocka.

  Gilla

 • Hans

  Tråkigt att all energi regeringen lägger på att smutskasta motståndare inte går att utvinna. Men kanske Annie Lööf kan användas som vindflöjel.

  Gilla

 • yup

  Oj, Lårens Twatt är igång igen, var har han gjort av sin dynamo??

  I Danmark funkar det så att som elbolag får man ett litet investeringsstöd per vindsnurra (gärna av märket Vestas) och sedan får man ett driftbidrag i 15 år. När driftbidraget är över rivs vindsnurran eftersom den inte längre är lönsam. Istället byggs en ny på samma plats och så startar bidragscykeln om igen.

  Miljönyttan i detta är mycket svår att upptäcka, men som vanligt drar vi in Sosseekonomiska faktorer i ekvationen och vips var det lika fantastiskt som plastpåseskatt.

  Gilla

 • Kent

  Det är bara att konstatera att när totala tokstollar som Lorentz Tokskvatt med anhang ska styra Sverige så går det totalt åt helvete.

  Gillad av 1 person

 • ruben

  Det måste vara slutexperimenterat nu med ovuxen politikerlek i riksdagen. Sverige måste säkra upp för daglig el och nätkapacitet för både befintlig och expanderande produktion och företagande, samt säkerställa rimlig katastrofbackup. När det ordnats kan de, som önskar experimentera med nya metoder och skaffa erfarenhet. Inget kostsamt fipplande med oprövade drömmar tack.

  Gilla

 • Invandrare1957

  Terrawatt. Det är väl helt ointressant med årsförbrukning. En kall vinterdag så ligger förbrukningen på 25000 -26000 megawatt timmar. Det är det som är det intressanta. Det är då vi behöver elen. Exportera el en sommardag det är totalt ointressant. Månadens elförbrukning ligger på samma pris som en december månad. Då man har jul belysning. Så man undrar hur det ska sluta. Pensionärer får väl börja med oljelampor o stearinljus.

  Gilla

  • Jenny Ek (wadyr)

   Jag brukar köpa gravljus😉, de är billiga och brinner länge… fast än så länge har det bara varit för mysfaktorn och inte för att lamporna slocknat. Ett annat spartips är ledglödlampor, ja, engångssumman vid inköpet är dyrt, men elförbrukningen sjunker och de håller ca två-tre år om de är tända dygnet runt 😊

   Gilla

   • Invandrare1957

    Lustiga är att igenom åren har man bytt till lågenergilampor vart efter. Nu tror jag allt är ledlampor. Till och med lysrören i garaget. Men man märker aldrig någon besparing pengar mässigt. Så elbolagen måste ju göra jättevinster. Som en tvångsbeskattning av folket.

    Gilla

 • Roger P

  I dag hade EU-nämnden öppet sammanträde.

  Vad kan moderaterna göra, förmodligen inget?

  Liten bit ner.

  http://www.ericsoniubbhult.se

  Gilla

 • Mike E

  Surprise, surprise!

  Gilla

 • centurion

  Kärnkraften är så lönsam att den måste straffbeskattas för att mupparna ska kunna peka finger.
  Vindkraft, däremot, är så olönsam att den måste subventioneras för att mupparnas agenda ska ge sken av att gå ihop sig.
  Sen spelar det ingen roll hur många möllor man har de dagar då det inte blåser. Man kan icke reglera frekvensen (50 Hz) med osäker vindkraft. Om nivån sjunker under 49 Hz, eller springer iväg till över 51 Hz, så brakar elsystemet ihop. Men begriper Bolund/Ygeman detta elementära faktum ? Näääää !

  Gillad av 1 person

 • inavlad myndighetsperson

  mera kärnkraft.

  Gilla

 • Karl

  Allt ska drivas med el enligt Miljöpartiet.
  Bilar båtar cycklar flyg tåg mm mm.
  Samtidigt stänger man ned energikällor som flera kärnkraverk.
  Stenevi och Bolund fattar inte ett skvatt…..
  Vansinne är milt sagt.

  Gilla

 • Niklas R

  Ännu ett exempel på att socialister är, per definition, idioter.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: