Kinas utsläpp ökar rekordsnabbt

KLIMAT & MILJÖ. En kraftigt ökad kolanvändning har medfört att Kinas utsläpp av koldioxid ökat med nio procent under första kvartalet, jämfört med nivåerna före coronapandemin bröt ut, skriver Ny Teknik. Under det senaste året ligger ökningstakten på den högsta sedan 2012, enligt det Helsingforsbaserade energi- och miljöinstitutet Crea.

Foto av Chris LeBoutillier Pexels.com

Återstarten av ekonomin i spåren av pandemin har medfört stora utsläpp från framför allt de stora klimatbovarna stål- och cementindustrin, där det går åt stora mängder kol som står för 70 procent av ökningen av koldioxidutsläppen första kvartalet.

Kina har sagt att kolanvändningen ska minska, men först efter 2025. Och att landets utsläpp av växthusgaser ska toppa runt 2030 för att sedan bli koldioxidneutral 2060.

Enligt en annan tidigare studie låg kinesernas utsläpp 2019 per invånare på nästan samma nivå som snittet för Oecd-länderna. Nu har förmodligen Kina gått om, enligt Crea.

-Pettersson misstänker att Miljöpartiet i Sverige vill kompensera för Kinas utsläpp med högre skatter i Sverige…

Sveriges utsläpp

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

11 thoughts on “Kinas utsläpp ökar rekordsnabbt

 1. Kina gör sina bedömningar med riktig vetenskaplig kunskap som grund. I västvärlden handlar det om ”politisk vetenskap”, vilket inte har med kunskap att göra utan snarare fanatism/religion.

  I världen av idag är det i princip bara Kina, Indien, Ryssland, som faktiskt gör insatser för att förbättra framtida miljöer. främsta verktygen är just kolkraften. Då får gräsrötterna elektricitét till värme och matlagning. Gräsrötterna behöver inte skövla skogar för att få ved till samma. Likaså är det milioner färre som dör årligen av lungsjukdomar orsakad av ved- (resp kol-) eldning. Därvid växer öknar igen resp stäpper återbeskogas. Processen påskyndas av bl a kolkraftens ökade CO2-utsläpp. Allt detta framgår klart av satellitövervakningar, som IPCC ännu inte kunnat manipulera. Indien och Kina blir snabbt grönare.

  Vem som helst kan ju fatta att varken Kina eller Indien har någon som helst avsikt att bryta den utveckling man jobbar med. De jobbar nämnligen till skillnad mot Västländernas tyranner för sina folks bästa.

 2. Tror att ökningen beror på att de skall djävlas med Greta, eller.

  Att producera billigt, kostar på annat sätt och kom ihåg ingenting är gratis.

 3. Undrar hur det skulle se ut i kina om alla västerländska företag tvingades flytta från kina? Då behöver de inte producera lika mycket el och kanske inte använda kolkraften…

  • Vem skulle tvinga? Västerländerna? Innebörden blir att produktionen fortsätter men med kinesiska ägare. och de kommer att sälja avsevärt billigare än vad västländer kommer att klara av. Trump försökte, men resultaten blev varierande.

   • Nää, min fråga var rent filosofisk. Jag tror inte det skulle vara genomförbart i praktiken… men om Kina hade krävt det så kanske det vore genomförbart. Du menar att kina sen skulle ta över företagen som flyttats? Det får jag inte ihop…Enligt min tanke skulle de ju inte vara kvar i kina, inte en enda tegelsten eller plåttakbit av företagets byggnad. Allt skulle ju flyttats…

 4. Nu Greta ! Kom igen ! Upp till kamp !
  Inte bara sitt där och ät dig tjock på grönsaker

 5. Och här i Sverige tror extrempartiet MP att vi räddar världen om man inför skatt på plastkassar. Idioter.

Kommentera