Reportrar utan gränser: Det Israel gör är krigsbrott

MEDIA. På bara några dagar har Israel förstört ett 30-tal palestinska och internationella mediers redaktioner i Gaza. Bland annat nyhetsbyrån AP och tv-nätverket al-Jazira har drabbats. Erik Halkjaer, ordförande för svenska Reportrar utan gränsen, skriver att detta vid sidan av den tioåriga utarmningen av den syriska journalistkåren och mordet på Jamal Khashoggi, sammantaget är ”en av de största attackerna på pressfrihet i modern historia”, i en debattartikel i DN Kultur, tyvärr bakom betalvägg.

Steget Efter

Israel har försvarat attackerna med att även Hamas har haft verksamhet i byggnaderna, men detta är enligt Halkjaer oväsentligt. ”Att med militära medel rikta in sig på civila mål, som till exempel journalister och deras utrustning, är ett krigsbrott”, skriver Erik Halkjaer.

-Pettersson undrar hur Erik Halkjaer tänker om han tänker, hananläggningar verkar mena att så länge Hamas har en journalist i närheten av sina anläggningar, vapen eller terrorister så får inte Israel försvara sig…

När jag tittar på Erik Halkjær karriär så ser man hur han tänker, han har bland annat varit redaktör för Röda Korsets tidning Henry, Svenska Afghanistankommitténs tidning Afghanistan-nytt och chefredaktör och ansvarig utgivare för tidskriften Latinamerika. Han var och är chefredaktör för tidskriften OmVärlden. OmVärlden är biståndsorganisationen SIDA:s propagandaorgan där det gör PR för hur bra det är med bistånd. Erik Halkjær är sedan mars 2019 ordförande för Reportrar utan gränser Sverige.

Tidigare på bloggen: Ordförande för Reportrar utan gränser kan inte skilja kritik från hot och hat

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

26 thoughts on “Reportrar utan gränser: Det Israel gör är krigsbrott

 1. Och de statliga TV-sändarna eldar på,med lögner o. propaganda !!
  Samma vänsterdrägg över hela EU,har ockuperat redaktionerna…..

 2. Jag litar inte längre på några organisationer vars namn slutar med ”utan gränser”.

 3. Stryp biståndet till Hamas… sorry… Palestina, menar jag så har dom inte råd med raketer… så slipper Israel försvara sig… enkelt.

 4. Vänstervridna världsfrämmande personer som blivit journalister utan att vara objektiva blir en belastning för oss människor.
  Hur? Deras enögda anslag på verkligheten får svaga personligheter till att tro dem.
  Att Hamas har sin verksamhet inom ett hus där dessa nu huslösa reportrar fanns gör ju inte Israel som syndabock den titeln är vikt för Hamas.

 5. Ja det är uteslutande vänster störda typer som blir så kallade
  journalister idag. Dock passar namnet ”reportrar utan Gränser”
  deras enögdhet avslöjar dem!

  • För att få jobb som ”journalist” inom media av idag, så är det ett krav att man är vänsterextrem. De som lyckas få jobb ändå mobbas ut när de upptäcks.
   Därför har svensk media i stort ingen trovärdighet. Vi VET att allt dravel de publicerar, även till synes vettiga artiklar, i verkligheten är en diktaturs propaganda.

 6. Det är synd att 99% av journalisterna ska förstöra ryktet för en hel yrkeskår…

 7. I krigsliknande situationer är ju den så kallade intellektuella eliten ett mål för motståndarna. Då vill man ju ha ofläckade blad och nya pennor för att skriva segrarnas historia.

 8. Erik kanske anser att Israelerna går ner på knä, och ger nycklarna till sina vapenlager till Hamas.

 9. Erik Halkjær, chefredaktör för SIDA:s tidskrift OmVärlden, aktar sig noga för att skriva om SIDA:s mörkläggning av den palestinska terrorn.

  Torsten Sandström, professor emeritus i civilrätt, har synpunkter på att SIDA mörkar och skriver att på SIDA:s hemsida finns det bara vackra ord, men inte en skymt av hur miljonrullningen till Palestina fördelats, inte står något om bristen på demokrati eller förekomsten av terror, död och våld, vilket ger en förvrängd bild av SIDAS:s verksamhet. Exempel på att S missbrukar statsmakten. menar Torsten Sandström och kallar det för ”socialdemokratisk propaganda i statlig regi”. Den svenska regeringen stödjer en brutal och dysfunktionell regim, men har bottenfrysta diplomatiska förbindelser med den enda demokratiska regimen i regionen – Israel.

  ”SIDA mörkar palestinskt terror”, Torsten Sandströms hela text finns här:
  https://projektsanning.com/2021/05/15/sida-morkar-palestinskt-terror/

 10. ”Reportrar” utan gränser kanske skulle börja med att kämpa för den svenska pressfriheten? I konungariket jagas journalister som inte hummar med i extremistpartierna utopiska världssyn utan framhärdar i att beskriva verkligheten som den är. HMF borde byta namn till Hets Mot Sanningssägare.

 11. Denna eviga konflikt har sina rötter i slutet av 1800 talet men tog verklig fart 1948. Hela livet har man hört om denna konflikt. Jag är så jävla trött på det. Dessa människor VILL INTE ha fred. Dom måste hålla på hela tiden. Vi har inte med det att göra och vi kan inte göra nåt åt det. Världen är full av konflikter som vi inte har med att göra. Vi har problem på närmare håll som påverkar oss mer. Vi är faktiskt INTE världens samvete även om många tror det

 12. Nähä!!! Socialistiska journalister skriker ”krigsbrott!!!!” så fort Israel slår tillbaka mot de islamiska terroristorganisationerna. Jag är chockad, jag måste nog lägga mig ner och andas djupt ett tag!

  De enda som begår brott mot mänskligheten är muslimerna som använder civila som sköldar.

 13. Det är krigsbrott att placera militära verksamheter bland civila som man gör på Gaza.

 14. Hamas är en terrororganisation som medvetet försöker döda civila judar, både kvinnor och barn: Var de motbjudande journalisterna står visas tydligt av att de ger sig på Israel och inte Hamas.
  Eftersom Hamas alltid gömmer sig bland civila palestinska araber så skulle det betyda att Israel inte kan gå efter Hamas terroristerna och det är ju precis vad de judehatande vänsterjournalisterna vill.

 15. Eftersom flera länder bla Sverige erkänt Palestina som sjävlständig stat, ska svenska politiker och journalister bara hålla tyst om konflikten i Gaza.

  Israel har rätt till självförsvar enligt FN:s stadga av år 1945 (United Nations Charter). I artikel 51 står det:

  ”Nothing in the present Charter shall impair the inherent right of individual or collective self-defence if an armed attack occurs against a Member of the United Nations, until the Security Council has taken measures necessary to maintain international peace and security. Measures taken by Members in the exercise of this right of self-defence shall be immediately reported to the Security Council and shall not in any way affect the authority and responsibility of the Security Council under the present Charter to take at any time such action as it deems necessary in order to maintain or restore international peace and security.”

  Man kan som bekant inte både äta kakan och ha den kvar. Man måste bestämma sig och välja. Har man valt att se Palestina som en egen fri stat så är angreppen på Israel att betrakta som krigsförbrytelser som även bryter mot icke-våldsförbudet i artikel 2 p 4 i FN stadgan:

  ”All Members shall refrain in their international relations from the threat or use of force against the territorial integrity or political independence of any state, or in any other manner inconsistent with the Purposes of the United Nations.”

  Sätt journalister utan gränser på en kurs i grundläggande folkrätt. Kanske, kanske , kanske något fastnar i deras tomma skallar.

  Artikel 51: https://www.un.org/en/about-us/un-charter/chapter-7
  Artikel 2/4: https://www.un.org/en/about-us/un-charter/chapter-1

  • Konventioner ska bara följas om det gynnar den egna politiken. Annars är de mest bara rekommendationer mer än faktiska regler.

   • Jodå att folkrätten är mer politik än juridik är jag mycket väl medveten om, dock så var min kommentar skriven med udden mot journalister och politiker som gapar om krigsbrott, men skiter i FN:s spelregler. Dock så är de regler som jag hänvisat till INTE frågan om folkrättslig ius cogens, dvs förhandlingsbara. De ska inte bara följas som det passar. De ska ALLTID följas. Det fick USA erfara i Nicaragua Case från 1983: https://en.wikipedia.org/wiki/Nicaragua_v._United_States.

    Folkrättens ius Cogens: https://sv.wikipedia.org/wiki/Jus_cogens

   • Jag förstod det.
    Men jag förklarade bara hur den socialistiska regimen i Rosenbad ser på det hela.

    De vill inte stå bakom denna konvention just nu men de har inga problem med att ta in flera hundratusen utlänningar som ska försörjas av skattebetalarna under premissen att Sverige skrivit under konventioner som tvingar oss till detta. När våra grannländer, som skrivit under samma konventioner, bara tar emot några hundra utlänningar.

   • Niklas R:

    Yep så är det, internationella spelregler är som kaffeautomaten i lunchrummet, det är bara att välja vad som behagar knäppgökarna i regeringen. Men det finns gränser.

    Sen så är FN stadgan högre i rang än vanliga konventioner, både bilaterala och multilaterala konventioner är lite slarvigt (men för att vara pedagogisk) uttryckt motsvarande EU:s förordningar och direktiv och motsv. våra lagar och förordningar. UN Charter däremot är ramen för hela FN arbetet, den är lite fritt uttryckt en slags ”FNs grundlag” som världssamfundet förväntas följa. Det gäller även Sverige, men mycket riktigt som du skriver, så är regeringen dubbelbottnad i denna frågan. Men det är väl inte allt för mycket begärt att amatörjournalister som Erik Halkjaer är objektiv i sina uttalanden? Med hans framtoning har han dock inte oväntat noll (0) trovärdighet. Och knäppskallen visar sin obefintliga journalistiska ådra helt öppet, utan att skämmas.

  • Tompa!
   Armenien, Cypern, Israel, Kina, Nordkorea och Sydkorea. Är inte fullt erkända av världssamfundet, av någon outgrundlig anledning.

   • Grebom,

    Medlemskap i FN eller erkännande av världssamfundet saknar betydelse för den delen av folkrätten som är tvingande. Våldsförbudet i artikel 2(4) i FN stadgan är en sån tvingande rättsregel. Det åligger alla parter i en konflikt att undvika våld. Det finns också en statsansvarsstadga inom FN som placerar ansvaret för brott mot internationell lag (Draft Articles on the Responsibility of States for Internationally Wrongful Acts). Tyvärr ligger det största ansvaret i det fallet på Israel inom de områden som den israeliska staten utövar kontroll över. Det hindrar inte Israel från att försvara sig, att använda sig av folkrättens nödvärn eller förebyggande nödvärn.

    Palestina åtnjuter inte heller fullvärdigt erkännande av världssamfundet, och lika lite gäller det Hamas. Det paradoxala är att om man erkänner Palestina som självständig stat, ska man tona ner kritiken mot Israel, för då skulle man kunna argumentera för att Palestina också har ett större folkrättsligt ansvar.

 16. Erik Halkjaer, sicken pajas, av namnet att döma har han blivit utvisad från Danmark och de vill nog under inga omständigheter ha fanskapet i retur !!

  //Gunnar

Kommentera