Bristande svenska bryter ned mig

VÄLFÄRD. Den enda kontakt många gamla har är med hemtjänsten och då förstår dom inte varandra. Hemtjänst innebär hjälp i den egna bostaden i form av serviceinsatser eller personlig omvårdnad när man blir gammal och inte klarar sig själv. Tanken är att man ska kunna bo kvar hemma så länge som möjligt, men i dagens samhälle har det urartat.

Kommunerna anställer vem som helst, för att få lönebidrag av staten. Hemtjänsten borde inte vara en arbetsmarknadsåtgärd för okvalificerade. Det är en kvalificerad vårdinsats som har empati och människointresse som grund och har man inte talangen och är viljan att lära sig en nytt språk ska man inte arbeta med gamla.

-Pettersson menar att om kommuncheferna vill placera dysfunktionella analfabeter får de ge dem arbete på kommunkontoren, där gör de mindre skada.

Göteborgs-Posten, artikeln ligger tyvärr bakom betalvägg.
Ardalan Shekarabi (S)

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

18 thoughts on “Bristande svenska bryter ned mig

 1. Färdtjänsten är samma sak. Många äldre åker färdtjänst och vill kunna prata med sina chaufförer. Jag har stött på en hel del färdtjänstchaufförer som inte pratar svenska. Jag för egen del lider inte av det, men jag har fått agera tolk mellan äldre och chauffören vid flera tillfällen. Jag undrar hur dessa äldre klarar sina resor när det inte finns nån ”tolk” med på resorna?
  ”Jag bor inte här”….blir de avsläppta utanför främlingars bostäder då?

 2. Självklart ska all omsorgspersonal prata svenska. Annars kan dom packa och åka hem. Svårare än så är det inte. Det gäller för övrigt alla invandrare. Den som inte vill lära sig svenska har inget att hämta här. Go home

 3. Jag är redan gammal och jag bävar inte, jag har mött både trevlig utländsk och trevlig svensk personal, men även en och annan nonchalant.
  De gånger jag varit utomlands och åkt buss, har folk rest sig och erbjudit mig sin plats, i Sverige bara nån enstaka gång. Så var det inte förr då respekterade folk äldre.

  • Rädd ! Som jag sa ! Behåll ditt svammel för dig själv ! Vad har dina bussturer utomlands med att gamla i Sverige inte förstår våran sjukvårdspersonalen ??? Är du senil på riktigt?

  • Rädd, Du har rätt när det gäller att äldre blir aldrig erbjudna sittplatser på buss resp T-bana. Jag har själv erfarit detta när jag gick på kryckor – vem reste sig i T-banan och erbjudit sin plats ? Jo, unga utländska flickor (de är uppfostrade så) men aldrig en svensk kille – den unga svenska generationen är inte uppfostrad att hjälpa och ära de äldre utan de är uppfostrade (de flesta) att tänka bara på sig själva, i synnerhet den svenska skolan inpräntar i barnen att de är ”individer” och har integritet.

 4. Rädd ! Håller med Pettersson till 100% när han hävdar att det mesta du skriver är rent snömos och totalt ointressant !!!!! Du svamlar om en 90 åring ???? Hur fan tror du att merparten av våra gamla tycker om att inte kunna göra sig förstådda ????? Framförallt hur tror du framtiden kommer se ut ??? En sak är klar !!! Jag bävar för denna framtid och att bli gammal !!!!

 5. Happas du får äta upp ditt infantila inlägg när du är gammal sjuk och orkeslös.

 6. Jag kände en 90 årig dam som bodde på hemmet, hennes favoritvårdare var en eritansk man.

  • Kunde hon tala eritranska, eller på vilket språk kommunicerade dom? Artikeln talar specifikt om problematik med bristande svenska språkkunskaper. Du talar om etniskt ursprung.

 7. När man blir gammal får alzheimers då går man tillbaka till hemspråket eller barndomsspråket. Så vi får ett väldigt konstigt Sverige. Men klart det verkar finnas arabiska avdelningar finska avdelningar. Men vad tusan svenska avdelningar finns det sånt. Arabiska avdelningar har arabisktalande personal och finska finsk personal. Men svenskar får ta det som ges. För det går ju inte inte att kränka en svensk bara invandrare. Något är väldigt ruttet i Sverige.

 8. Fan vad bra. Svenskar ska vara nöjda med invandrare som tar hand om dom. Men du som är jude har er egen kultur o vårdare för era gamla. Eller har jag förstått helt fel. Isåfall ber jag om ursäkt.

 9. Språket är naturligtvis viktigt, men det handlar också om att anställa pålitliga personer.

  Att hemtjänstpersonalen hade sönder min gamla mors dammsugare var illa, men framförallt blev hon bestulen av hemtjänsten, två gånger till och med.

 10. Men inkrökta politiker som är i sina bästa år begriper inte
  att äldre människor har dålig hörsel, hade det inte varit bättre
  att ta in dessa människor som kan dålig Svenska bland tjänstefolket
  på både kommuner och landsting och på alla statliga verk.

  Men det är väl bara en ytterligare påminnelse från styrande att
  gamla människor har inget värde, och då kan man placera dessa
  med dålig svenska där, och det förbättrar ju den dåliga arbetslöshets statistiken!

 11. Själv är jag sedan skoltiden rätt van vid utländska språk, engelska, tyska, franska. På den tiden läste vi också lite norska och danska i gymnasiet. Nu har jag märkt att min hörsel blivit sämre, inte mycket men något. Det har fått mig att irritera mig på Sveriges Radio. Många talar otydligt, en del unga mycket, mycket fort (har väl bråttom här i livet) men värst är alla med brytning. SR tycks också älska dialekter, särskilt allt som skorrar på r-en, men också åtminstone en med utländsk brytning är med i de flesta program.
  För några år sedan, jag är nu i mitten av de sjuttio, orkade jag mentalt med alla dessa brytningar (även om jag irriterade mig på dem) men nu, nej, jag blir bara trött. Jag orkar inte med svenska med främmande uttal, svenska med främmande betoning, då jag måste försöka omforma till riktig svenska med svensk betoning vad som sägs och därmed avses.
  Inte heller orkar jag med alla dessa ord med engelskt ursprung som nu används som svenska, t.ex. spoila, varför måste jag bryta min i svenskt språkbruk invanda tankegång för att plötsligt leta i min hjärna efter mitt där lagrade engelsk-svenska lexikon och sedan göra en översättning? Skärpning!
  Så kommer vi till Stefan Löfvén. Före pandemin var ett av hans mantran att invandrarna skulle integreras genom att arbeta på äldreboendena och därmed lära sig svenska, både av de redan anställda men också av gamlingarna de skulle sköta. Så kom pandemin och alla vittnesmål om de problem som uppstått med invandrare som inte förstod svenskan tillräckligt för att kunna arbeta under de särskilt regler som gäller under pandemin. De kunde t.ex. inte läsa instruktioner ang. smittspridningen. Det gick nu upp för de styrande att den här ”linjen” för s.k. integration inte var så lyckad – alltför många äldre dog på grund av bristande språkförståelse hos personalen.
  DET ÄR MÄRKLIGT TYST FRÅN LÖFVÉN NUFÖRTIDEN OM ATT DE GAMLA SKALL AGERA SPRÅKLÄRARE FÖR NYANLÄNDA!
  Har han äntligen förstått att förslaget kanske inte var så bra?

  • eva!
   Att vi inte hör vad de säger är att de inte öppnar munnen och artikulerar.
   Har detta tagits bort ur våra skolor månntro?

Kommentera