Ordförande för Reportrar utan gränser kan inte skilja kritik från hot och hat

JOURNALISTIK & MEDIA. När politiker attackerar och misstänkliggör journalistiskt innehåll och enskilda journalisters arbete inom public service sår de också frön till mer hot och hat. Att sätta stopp för den utvecklingen borde vara politikernas högsta prioritet, skriver Erik Halkjaer från Reportrar utan gränser på Expressen Debatt

Erik Halkjær är ordförande för Reportrar utan gränser Sverige, (RSF Sverige) och chefredaktör för tidningen OmVärlden. Han har även arbetat som frilans åt bland andra Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet och Fokus, varit redaktör för Röda Korsets tidning Henry, Svenska Afghanistankommitténs tidning Afghanistan-nytt och chefredaktör och ansvarig utgivare för tidskriften Latinamerika.

Tidigare i år kritiserade Erik Halkjær  Sverigedemokraterna för att vilja minska Sveriges bistånd till hälften. Erik Halkjaer vänsteraktivist som till och med har försvarat Hugo Chavez i Venezuela.

Nu kritiserar Halkjær de som klagar på public services oberoende och menar att när politiker attackerar och misstänkliggör journalistiskt innehåll och enskilda journalisters arbete inom public service sår de också frön till mer hot och hat. Ökat hot och hat mot journalister i Sverige ligger till grund för att Sverige tappat två placeringar i pressfrihetsindex de senaste två åren.

Att sätta stopp för den utvecklingen borde vara politikernas högsta prioritet. Till att börja med borde de ta den oberoende journalistiken i försvar, i stället för att spä på myter skriver Erik Halkjær.

-Pettersson blir orolig, en ordförande i reportrar utan gränser verkar inte kunna skilja hot och hat från berättigad kritik. Halkjær verkar även tro att SVT och Sveriges Radio är totalt opartiska och fria från påverkan.

Steget efter

Public services budget för 2020 ser ut så här: De tre public service-företagen (SVT, SR och UR) anslås – via rundradiokontot – 8.563 miljarder kronor (varav SVT 5.041 miljarder kronor, SR 3.077 miljarder kronor och UR 445 miljoner kronor), dessa skattekronor tycker inte ordförande för Reportrar utan gränser i Sverige att politiker och andra ska granska användningen av…

Steget Efter

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

5 thoughts on “Ordförande för Reportrar utan gränser kan inte skilja kritik från hot och hat

  1. Om jag möter en reporter och säger ”efter våra resurser tar vi nu in för många invandrare, det gör det svårare för de som redan finns här.” En reporter skriver att ”den äldre mannen ansåg att det finns för många invandrare och visade en mycket avog inställning till främlingar, han röstar troligen på SD.”
    Ingen ska uttala sig för en reporter i SR eller SVT annat än i direktsändning, är det inspelat så förvanskar de ditt uttalande till att passa PK galningarna. Detta har förekommit sedan 60-talet och ökar i omfattning.

  2. Vad jag märkt, är en liten konstigt tendens . Har en person titeln ”utan gränser” efter skrået ,den eller det, anse sig representera,finns det olika aktivister och extremister som driver agendor. Bara patetiskt.

  3. Reportrar utan gränser vill sätta gränser när de själva blir kritiserade. Så löjeväckande och patetiskt.

Kommentera