929 kvinnor fick inte plats på förlossningen i Stockholm


FÖRLOSSNINGSVÅRD. 929 gravida kvinnor i Stockholms län nekades 2020 plats på förlossningsklinik när det var dags att föda, rapporterar SVT Nyheter. På grund av platsbrist fick andra platser lösas akut, vilket enligt Barnmorskeförbundet i flera fall ledde till att patientsäkerheten blev lidande.


– Den födande hamnar i ett rum som inte är avsett för förlossning, där det saknas medicinsk utrustning och man kanske inte kan erbjuda lustgas, till exempel, säger Elin Hallgren, förbundets ordförande i Stockholm, till SVT.

I ett fall tvingades en kvinna åka hem och födde i stället sitt barn i duschen hemma. En annan kvinnas barn dog på grund av att de inte fick plats på förlossningen, enligt granskningen.

Det är första gången som Region Stockholm undersökt hur många kvinnor som blivit utan plats på förlossningen. Av totalt 28 362 förlossningar 2020 saknades plats vid 929 tillfällen. 80 kvinnor hänvisades dessutom till ett annat län.

Enligt ett pressmeddelande från regionens blågröna styre ska förlossningsvården nu få runt 50 miljoner kronor extra varje år fram till valet 2022.

-Pettersson säger att Region Stockholm styrs av Moderata samlingspartiet, Liberalerna, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet under mandatperioden 2018–2022. Till Stockholmarnas försvar ska sägas att de betalar många miljarder i skatt till det kommunala utjämningssystemet, bland andra får Malmö, Södertälje, Botkyrka, Eskilstuna med flera stora belopp.

Socialminister Annika Strandhäll (S) i Aftonbladet april 2018.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


21 responses to “929 kvinnor fick inte plats på förlossningen i Stockholm

 • grebom5

  Jenny Ek!
  Ledsen att jag inte känner till de senaste i Sverige, i min ungdom var en manlig homosexuell bög, kvinnor hade inget namn om de gillade bara kvinnor.
  När manliga homosexuella kom ut talade de om att de var bögar men kvinnor kom väl aldrig ut vad jag vet.
  Du får gärna kalla mig gubbjävel, för jag vet att jag inte är det, och därför blir jag inte berörd.
  Alltså kvinnor som är homosexuella har ingen benämning, förresten homosexuell betyder det inte en som har sex med en människa av vilket kön som helst, men det blir bisexuell, eller hur.

  Det sägs att en lär så länge en lever men ändock har en kvinna som endast åstundar sex med samma kön något namn jag kan lära mig. Kan du?

  Gilla

  • Jenny Ek (wadyr)

   Bäste herr grebom5. Jag har inga planer på att kalla dig det, det var bara en liknelse. Men jag har bekanta som är kvinnor och just de vill ”heta” homosexuella. Jag vet att vissa homosexuella män tar illa vid sig av ordet ”bög” medan andra säger att de är ju det… men jag har inget bra ”namn” på kvinnliga homosexuella.
   Man kan vara transsexuell också. Det finns även nåt som heter ”quer”(jag vet inte ens hur det stavas).
   Men som jag har förstått det nu så menade du inte att vara nedlåtande och det räcker för mig. Jag hoppas solen lyser på dig😉, trevlig helg.

   Gilla

 • Basse Bengroth

  Det är mycket huckleri i förlossningsvården…

  Gilla

 • villervalle03

  Nog är f.. att dom äldre har börjat producera ungar igen, kan dom inte hålla sig, borde skämmas, gamla människan. Dom är överallt och kostar pengar för våran stackars regering.

  Gilla

 • Olof.p

  Annika jag vet att du är sosse och sossar är ofta helt intelligensbefriad. Men om du sätter in 1 000 000kr på banken, vill du då att någon annan än du ska få ta ut dom?
  Annika, så känner vi svenskar det när ni sossar ger bort vårt land till utlänningar.

  Gilla

 • Maya

  När min kusindotter skulle föda hade hon blivit lovad plats på Danderyds sjukhus.När det var dags åkte hon och hennes man dit i god tro att nu skulle det födas tryggt och säkert.När dom kommer dit så blev det stopp i dörren.Ni får åka till Uppsala akademiska sjukhus istället här är det fullt ! Nu var min kusindotter gråtfärdig och hade rejäla värkar.Nå,det var inget att tjafsa om så det blev gasen i botten till Uppsala med en skärrad äkta man vid ratten och en kvinna som försökte ”knipa ”igen liggandes i baksätet tills dom var framme.Dom milen har aldrig varit så lååååånga ! Väl framme så var det direkt in på förlossningen och en halv timme senare tittade ett välskapt flickebarn ut.Så ser det ut inom ”världens bästa sjukvård ” som Strandhällskan envist påstår…

  Gillad av 1 person

 • Kungen

  Hur många av dom var svenska ??

  Gilla

 • yup

  Som så många gånger förr, fram med en larmrapport och vips får man mer pengar som tack för att man misslyckades, 50 miljoner som kan bekosta ytterligare 60 administratörer.

  Det finns i Sverige 7400 legitimerade barnmorskor inom vården, 86% av dem inom offentlig sektor (så 6350). Det föds varje år 115000 barn. Det blir 18 barn per år per barnmorska, eller en födsel var 20:e dag (eller var 13:e arbetsdag). Vad gör barnmorskorna de 12 arbetsdagarna mellan förlossningarna?

  Gilla

  • Maria

   Hur många av dem arbetar på förlossningsavdelningar och hur många på BVC? Alla barnmorskor arbetar ju inte med att förlösa barn, många arbetar med att ta hand om de gravida mammorna och sedan de hemkomna barnen.
   Så det vore mer korrekt att sätta det i relation till hur många som är direkt involverade i förlossningsverksamhet.

   Gilla

  • Jenny Ek (wadyr)

   Det är ju oxå så att barnmorskor jobbar med andra gynelogiska saker. De tar cellprover för att kolla om kvinnor har fått livmoderscancer. De skriver ut preventivmedel. Pratar med unga om graviditeter. Och så vidare… Deras arbete är sååå mycket mer än att bara hjälpa till vid förlossningar.

   Gilla

 • ruben

  Vi har förmodligen bland den bästa sjukvården bara inte alla, som är i behov måste använda den. Sverige ligger väl fortfarande onaturligt lågt i jämförelse när det gäller antal vårdplatser per capita. Att vi dessutom har en riksdagsrepresentant ( tidigare minister hör och häpna ), som skyller samhällsproblemen på gamlingar för att de inte har förstånd att dö innan första pensionsutbetalningen. Jag anser det vara ett hatbrott mot gamla av värre kaliber än anledningen till Trumps Facebook-avstängning. Pensionärer betala orättvist höga skatter regelbundet året om. Var hittar S sina riksdagsledamöter undrar jag.

  Gilla

  • Michael Pettersson

   Då, i statens ögon var min far en mönstermedborgare som hjärtinfarkt tre månader före pension.

   Gilla

 • grebom5

  Ingen fara vi har världens bästa sjukvårdssystem, men se att få barn det är ingen sjukdom utan det är självförvållat.
  Därför gick det Regeringen förbi och ingen tänkte att import av de som ingenting vet om barnbegränsning betyder att mer resurser måste skapas.

  Men eftersom MP vill att vi skall leva som i början av 1900 talet så få vi se till att varje stadsdel eller kvarter har en barnmorska och kvinnorna får föda hemma.
  Regeringen sysslar hellre med att fundera på hur ska två bögar eller flator få nödvändig hjälp med att få barn, för det tycks vara en medborgerlig rätt att få barn även om de naturliga förutsättningarna saknas.
  ABSURDISTAN i sin prydno!

  Gilla

  • Mrs82

   grebom5!
   Jag brukar inte bry mig om hur andra skriver. men då någon slusk hakar upp sig på mitt/andras språk, då tycker jag det är på sin plats att ha synpunkter.
   Man tror inte de är sant att du som har synpunkter på andras språk, på de och dem, du själv inte har den intellektuella kapaciteten att skilja på just de och dem!
   Du skriver ”av de som”, kan upplysa dig om de heter ”av DEM som”.
   Här en liten svenskalektion som gick viral för något år sen – tillägnad dig/andra som gnäller över felaktigheter på de/dem:
   CITAT:
   Ska det vara så jävla svårt att skilja på de och dem? Skärp er!
   Det är exakt samma sak som att skilja på jag och mig, du och dig eller vi och oss.
   Tycker dig inte att det är drygt att läsa när mig har bytt orden? Dig kanske inte bryr du, men mig tycker det blir störande för läsningen. Det kanske inte spelar någon roll för du, men för jag spelar det roll. Oss är många som stör sig på ni som inte kan skilja på nominativ och objekt. Kan inte er visa vi lite hänsyn?”
   SLUT CITAT
   Kanske dags för du att går om grundkursen i svenska och lära du korrekt svenska innan dig gnäller över andras språk? Iaf om dig vill behålla din trovärdighet. Inte ens blogginnehavaren av den här bloggen och bloggens olika författare är oartiga och hakar upp sig i osakligheter. Osakligheter och personangrepp begås oftast av såna som inte har några argument att komma med. Verkar som dig tillhör den skaran. Blir svårt att ta du på allvar tyvärr.

   Gilla

   • grebom5

    Mrs82!
    När jag först såg din signatur trodde jag i min enfald, för sluskar är antagligen enfaldiga, att du var 82 men förstår nu att du är född 82.
    Därav följer ditt erbarmligt dåliga omdöme att utnämna mig till en viss typ av man utan att ens ha träffat mig.
    Du har naturligtvis aldrig tappat något som exempel ett litet m.
    Alltnog jag tar inte illa vid mig, jag har stött på värre exempel än mrs82.

    Gilla

   • grebom5

    mrs82!
    För att spä på din ilska vill jag också ge dig detta: ”Ordet de är nämligen inte bara ett pronomen, utan även en artikel. De små ord som kallas artiklar används i svenskan för att ange bestämdhet (eller obestämdhet). … I dessa fall, när ordet ”de” fungerar som artikel, bör man bara skriva de, aldrig dem.”
    Hoppas du har syrgas i närheten, väl bekomme.

    Gilla

  • Jenny Ek (wadyr)

   Bäste herr grebom5… jag förväntade mig påhopp från mrs82 på ditt inlägg, och innan jag läst det var jag i min fantasi beredd på att ge henne en tumme upp. Förvånad blev jag då hon endast bryr sig om din grammatik och inte innehållet i ditt inlägg.(kanske det betyder att hon håller med dig😉)
   Jag vore dock tacksam om du skulle kunna sluta kalla mina bekanta ”flator”. Det är ungefär som om jag skulle kalla dig ”gubbjävel”. Jag tycker inte det är ok. De må vara homosexuella, men låt de få vara det då. I övrigt håller jag med dig om ditt inlägg…

   Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: