Trots historien – glad första maj


HISTORIA. Idag är det 1:a maj, arbetarrörelsens internationella högtidsdag, som firas sedan 1890. Första maj firas runt om i världen av olika vänsterorganisationer, partier och fackföreningar med demonstrationer och möten. I början hade arbetarrörelsen sitt berättigande, men det slog över på vissa håll och i modern tid har socialismen mest ställt till det.

Medan statsminister Stefan Löfven (S) talar om värdegrund, internationell solidaritet och om vad Sverigedemokraterna gjorde på 1930-talet trots att de grundades 1988, ska vi hålla oss till lite modernare tider.

1975 gjorde Olof Palme en resa till Kuba och fick då frågan om Castros politiska fångar. Det var inga problem, Palme var överslätande och konstaterade ”Jag har träffat många ledare i kommunistiska och socialistiska länder men aldrig någon så intresserad av svensk företagsdemokrati och demokratiska processer som Fidel Castro.”

1978 – 1980 var Palme förstående inför den islamska revolutionen i Iran, där man med ”pedantisk noggrannhet bygger upp sina formellt demokratiska institutioner”. Att islamisterna införde tvångsslöja på kvinnor och mycket annat elände var Palme och socialdemokraterna tysta om.

1984 muttrade Olof Palme lite över den politiska utvecklingen i det kommunistiska återförenade Vietnam. När han och S tidigare demonstrerade sitt stöd till Vietnam handlade det inte om demokrati i framtiden och något ansvar för vilken regim som kommit till makten hade Socialdemokraterna inte. Nationellt självbestämmande var det viktiga.

Röda khmerernas folkmord på miljoner kambodjaner, ledde inte till några hårda reaktioner. När sedan Vietnam invaderade Kambodja 1979 var det inte så noga med nationellt självbestämmande. Några ville använda det svenska biståndet som påtryckningsmedel. Men Palme sa ifrån ”vad länderna i Indokina nu behöver är en möjlighet att i fred bygga upp sina svårt härjade länder”.

1989 hävdade utrikesminister Sten Andersson (S) att de tre baltiska staterna inte var ockuperade av Sovjetunionen.

Olof Palme kritiserade också Sovjetunionen men totalt kan politiken sammanfattas med att väst var värst och socialismen är framtiden. Nordvietnam erkändes 1969, Östtyskland (DDR) 1973, Nordkorea 1974 och Palestina som leds av det på papperet socialistiska Fatah 2014. Palme träffade den ena diktatorn efter den andra som Kubas Fidel Castro, PLO:s Yassir Arafat och Nicaraguas Daniel Ortega.

Takterna med att umgås och hylla diktatorer håller i än idag, vi ser det i det korrupta Palestina och S lovar att samarbeta med Sveriges Muslimska råd. Demokrati och nationellt självbestämmande sitter löst i Stefan Löfvens Sverige.

-Pettersson säger att det är begripligt att de svenska kommunisterna pendlade till diktaturerna, men hur kunde socialdemokrater som Palme, Carlsson och andra S-ministrar vara så enfaldiga, godtrogna och blinda? Muren föll i november 1989. I januari samma år, besökte dåvarande statsminister Ingvar Carlsson DDR för att gratulera Erich Honecker inför DDR:s 40-årsjubileum. När Olof Palme besökte Östberlin 1984 hoppades många av regimkritikerna på stöd eftersom han gjort sig känd för sin raka kritik mot våld och förtryck i världen.

Men i stället för kritik mot regimen talade Palme om vänskap och samarbete, det känns igen med de muslimska diktaturerna än idag.

Per Albin och socialdemokraterna på marsch för länge sedan när Sveriges bästa stod i första hand hos socialdemokraterna.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


15 responses to “Trots historien – glad första maj

 • Rädd

  Ja man kan ogilla S. Det är inget fel men att skriva zz är inte bra. Vi har inga stora partier som förtjänar det. Möjlighetsvis NMR men de är ju små och obetydliga.

  Gilla

 • Niklas R

  Enda skillnaden mellan sossar och kommunister är att kommunisterna vill ta makten med vapen i hand direkt medan sossarna först vill försöka med demokratiska medel genom att vinna val. Går inte det tar man till vapen.

  Gilla

  • Rädd

   När tog någon till vapen i Sverige? Ok många kommunister romantiserar våldet. Men får de gehör, nej.

   Gilla

 • Jenny Ek (wadyr)

  Som barn gick jag i 1maj-tåg. Man hade ballong i handen och viftade friskt med den. Efteråt fick man saft och bullar.
  Barndomens naivitet har nu bytts ut mot politisk kunskap.
  Vill jag ha saft och bullar kan jag baka själv. Ballonger finns nog också att blåsa upp om jag vill vifta med en sådan. Men aldrig i hela mitt liv att jag någonsin kommer gå i ett sozzetåg igen…

  Gilla

  • Cirkus Sverige.

   Håller med dig, på den tiden så (antar jag…när man va en liten plutt) att Socialdemokraterna värnade om Sverige och svenskarna, medans de idag gör ALLT för att förstöra Sverige och få svenskarna att lida med sinnessjuka skatter och ständiga brott och förnedring.

   Socialdemokraterna ÄR ETT ANTI-SVERIGE VÄNLIGT PARTI.

   VAL 2022 FÖR SVERIGE och MOT LANDSFÖRRÄDERI.

   Gilla

 • Elsa.

  Internationalen.

  Båd´stat och lagar oss förtrycka
  vi under skatter dignar ner.
  Den rike inga plikter tycka,
  den arme ingen rätt man ger.
  Länge nog som myndingar vi böjt oss,
  jämlikheten skall nu bli lag.
  Med plikterna vi hittills nöjt oss .
  Nu taga vi vår rätt en dag.

  Gilla

 • Stenbock

  Kanske inte skadar med lite historia kring denna 1:a Maj,som arbetarnas dag ! Denna arbetsfria dag av Socialisterna ägnad till parader,och demonstrationståg,är inte sååå gammal.
  Först 1939 infördes denna som ”Helgdag”,efter Adolf H-mönster,i Sverige.
  Nu kommer det kanske för många överraskande,vilka som ursprungligen fick idén. 1933 talade Adolf H på Tempelhof´s Flygfält inför 100.000-den.
  I samband med detta tal förklarade han,att från 1934 skulle denna dag ”helgas som arbetets”.

  Så beslöts då att från1934 i Tyskland dagen skulle vara arbetsfri,med enorma demonstrationståg.Naturligtvis med tyngdpunkten på NSDAP.
  Detta tyckte tydligen Sveriges Socialdemokrater vore något att taga efter.
  Därför införde dessa hos oss,från 1939 samma arbetsfria helgdag.
  Som liten minns Stenbock än idag,dessa då stora tåg som i takt tågade fram med Blåsorkestrar i täten,följda av en blandad skara Kommunister,Sossar och Nazister i en skön blandning !

  Gilla

  • Rädd

   Ja men på annan grund, jag var med och mina släktingar också, vi var då englandsvänner.
   Läkare Och liknande (inte alla) var tyskvännliga. Inte vi bland massan.

   Gilla

 • Karl

  Bara att demonstrera på 1 maj när man sitter i regeringsställning
  skvallrar väl i allra högsta grad om ett sjukligt missnöje till och med
  mot sig själva.
  Visserligen gör dom rätt i att demonstrera mot sitt eget handlande.
  Socialdemokraterna är det motsägelsefullas parti no 1 mp no 2.
  Nuvarande regering i sin helhet är 100 % dubbelmoral.

  Gilla

 • Tony

  Tagit kampen mot kommunismen?? Att kalla sig socialdemokrat,
  men att agera som kommunist gör det inte till en kamp mot K?

  Varför i h–vete behövde ni då hemligstämpla alla dom sossar
  som var medlemmar i DDR o Stasi när skiten brakade samman,
  och där säkert en del av dessa sitter högt upp i makten i Sverige
  idag ?

  Gilla

 • Argus

  Mina föräldrar var i deras ungdom socialdemokrater. De hatade kommunister över allt annat. Så uppfattar jag socialdemokratin fram till 1969. Kulturmarxismen, även känd som 68-vänstern, var på stark frammarsch. Palme tog över efter Erlander och den ena dumheten efter den andra infördes. Lo krävde att den för alla parter positiva arbetskraftsinvandringen skulle upphöra. Istället tog flyktingmottagandet över. Inledningsvis var omfattningen blygsam men då vänsterinflytandet i utbildningssystem börjat verka så släppte alla hämningar.

  Den sista centrala insatsen att hejda inflödet toga av regeringen Carlsson 1989, det så kallade Luciabeslutet, vilket Vet Bästerberg fick regeringen Bildt att upphäva. Det är snudd på lyteskomik när en socialistisk regering är emot och en så kallad borgerlig är för massinvandring.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: