Stäng

Staten och kapitalet

Socialister ser många och höga skatter som lösningen på alla problem. Är skatterna inte tillräckligt många så inför man fler och är de inte tillräckligt höga så höjer man.

Fast i mina ögon vore det mer passande att se över statens utgifter och till vad våra skattepengar används till. För visst finns det områden där man bör sträva efter förändringar.

Varför har exempelvis Sveriges riksdag fler ledamöter än många betydligt mer folkrika länder? Varför kräver man inte att avgående riksdagsledamöter tar nya jobb istället för att finansiera vardagen med ett väl tilltaget riksdagsarvode? Varför toppar Sverige tabellen över bistånden och varför ger Sverige betydligt mer i bistånd än vad FN kräver? Varför är Sverige en av de största nettogivarna till EU? Varför kan människor komma till Sverige från världens alla hörn för att ta del av samma välfärd som vi andra finansierat under hela vårt vuxna liv?

Ja, det finns säkerligen många områden att se över istället för att höja och införa nya skatter.

Ett sådant område tog Sveriges ingenjörers medlemstidning Ingenjören upp i februari.

”Så mycket tjänar bolagscheferna” löd rubriken till artikeln. I den listade man lönerna för de statliga cheferna och man fick också veta att många statliga chefer fick ett lönepåslag under 2019 som vida överträffade det som vanliga löntagare fick.

Snittlönen för de 27 statliga chefer som tjänade mest var cirka 330 400 kronor i månaden. Ungefär vad en vanlig löntagare i statlig tjänst tjänar på ett år. I toppen låg då PostNords vd Annemarie Gardshol med 583 333 kronor i månadslön. Lägg där till olika förmåner och summan vi skattebetalare står för är högre än så.

Ingenjören

Om jag ställer frågan till vänner och bekanta om hur många statliga bolag det finns, blir svaren väldigt olika. Vet du hur många de är? Gissa gärna innan du klickar på länken och får svaret.

Så visst kan socialisterna luta sig tillbaks med gott samvete i vetskap om att det finns områden där utgifterna bör ses över istället för at pungslå vanliga medborgare på sina surt förvärvade slantar.

9 reaktioner på “Staten och kapitalet

 1. Skrämmande, 2 miljarder bara för högsta cheferna.
  På 80-talet kördes en kampanj om närande och tärande sektor. Tärande sektor var offentliganställda. Naturligtvis för att få en bra anledning att skära ner den offentliga sektorn. Nu verkar det som det är dags igen.
  Trist att jag måste betala mer i skatt för att cheferna i staten ska få högre lön.

  1. Tärande är ju också alla politiker och liknande tjänster. Alla departement etc. Så politikerna ska inte kasta sten i glashus. De första vi bör minska på är ju dem.

 2. Ja dels kan dom förse sig själva med fantasilöner
  dom inte borde komma i närheten med sina mediokra tjänster

  dels kan man leka jultomte mot alla andra länder, dock inte
  mot dom som är fattiga i Sverige, dom får fortsätta att förbli fattiga!

 3. Ett typexempel är väl Malmö som anordnar en pridefestival för våra pengar.

  Det finns också en statlig myndighet nämligen Myndigheten för tillgängliga medier. Varför finns inte också Myndigheten för tillgängliga bidrag?

  Likaså alla kommuner som köpt nya tidens konstverk som bara är konstiga, läs om Borlänge och dess maskerade konstverk.

 4. Det var faktiskt sämre innan det blev sämre. En riktig demokrati har två kammare med skilda mandatperioder och valdagar. Innan Sverige blev enkammarstat bestod riksdagen av 384 ledamöter (151 + 233). Sedan tyckte Palme & Co att förändringar gick för långsamt och begåvningsreserven tyckte också att 350 ledamöter var ett bra tal vilket resulterade i den så kallade lotteririksdagen.

  Just nu klarar sig Sverige lika bra eller dåligt med 55 ledamöter vilket får vän av ordning att undra vilken nytta de andra 294 tillför. Skämt å sido skulle jag hellre se en tvåkammarriksdag av amerikanskt snitt. Sedan skulle jag göra en ”omvänd Gustav Vasa”, det vill säga dela landet på nytt sätt och därigenom bryta upp invanda maktstrukturer. Jag skulle införa en riksdag där två ledamöter valdes av valkretsar som bestod av de historiska landskapen. Ledamöterna skulle vara minst 30 år gamla och varaktigt bosatta i landskapen.

 5. Det här fungerar så länge vi i feghet håller käften. Öppna käften och säg vad ni tycker. Så skapar ni något som sprider sig. Om ni inte är väldigt vänster då håller ni käften o gillar det. Alla ska ha det lika bara jag har det lite bättre. Kommunistens ledord. Stämmer även bra med Jantelagen som handlar om avundsjuka. Vad gör det om direktören blir rik. Bara min granne inte har bättre än mig. Lyckan låna pengar o stajla med en laddhybrid. Som blir din egen om åtta år när den är slut. Det är Sverige.

  1. Pratar ofta med folk om detta men Svensken är livrädd tror att staten ska sätta dom på bar backe om dom nämner något dom är nog världens fegaste ynkrygg ar. Mord bryr dom sig inte om om det inte är en vän eller släkting för inte tala om våldtäkter.

   1. Det kan göra mig vansinnig. När folk tycker att våldtäktsoffer får skylla sig själva. Närsomhelst umgås med fel människor sådana utryck är ynkedom och säger mycket om den svenska mannen. Men med feminism är det kvinnan som ska skydda mannen. Men inte den vita. Allt är så jaa jävla bakvänt.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: