Biståndsgivarna

FN:s krav på världens biståndsgivande länder är att 0,7 procent av ländernas BNI (bruttonationalinkomst) ska ges i bistånd.

Vilket land som toppar statistiken kan ni nog ana er till och det räcker inte med det.

Igår offentliggjorde DAC (OECD:s biståndskommitté) statistiken över de rika ländernas bidrag till biståndsfonden under 2020. Internationellt sett har biståndet ökat något, men ligger fortfarande långt under rekommendationerna.

FN:s rekommendation är som sagt 0,7 procent av BNI. En siffra som få av OECD:s medlemsländer når upp till. Endast sex av OECD:s medlemsländer gör det. Det är Storbritannien, Norge, Tyskland, Danmark, Luxemburg och så förstås världens godaste land, det självutnämnda världssamvetet Sverige.

Inte nog med att Sverige når upp till FN:s rekommendation på 0,7 procent. Man slår detta med råge och ger ett årligt bistånd med 1,14 procent, vilket placerar Sverige allra överst på listan.

Här kan ni läsa vilka länder Sverige bistår med skattemedel. Några länder förvånar er säkert.

14 thoughts on “Biståndsgivarna

 1. Sverige ger i årligt bistånd 1,14% av vårt lands BNI, och ger därmed alltså mer än dubbelt mot Schweiz, som ger 0,48 % av sitt lands BNI.

  Sverige ger dessutom i bistånd mer än hälften till så mycket som vad Danmark ger, vars bistånd utgör 0,73 % av BNI, jämfört med Sveriges 1,14% .

  Även värt att begrunda, växelkursen för Schweizisk franc och Dansk krona:
  År 1961 kostade 100 schweizerfranc 120 svenska kronor, – idag får man betala 923 kronor.
  Och 100 danska kronor kostade 75 svenska år 1961, – idag får man betala 137 kronor.

  Nya & gamla valutakurser
  https://rl.se/valutor

  • Pålsjö!
   Det innebär då att Schweiz ger i hårdvaluta mycket mer än Sverige deras franc är ju 9,23 gånger mer värd än våran bananrepubliks valuta.
   Men vi borde inte ge mer än .5% av BNI

 2. Afrikas rikaste man är 23:e rikaste i världen. Låt honom ta hand om sina afrikanska systrar och bröder, så kan vi ge de svenska biståndspengarna till pensionärer i Sverige.

 3. Vi betalar samtidigt för halva Europa.
  Det finns ingen hejd på hur välvilliga politikerna tycker vi ska vara.
  Detta samtidigt som vi har tappat i välståndsligan, låga pensioner och en urholkad välfärd.

  Det är för mig en gåta hur vissa kan tycka att vi lyckas väl! Utan invällningen hade vi kunnat ha en bra ekonomi, men nu är det bara krystade åsikter om att vi gör för lite. Med siffrorna i åtanke så är det förjävligt att bli kallad nazist när man ifrågasätter!

 4. Jag gick in i kollade på SIDAs sida…..

  Svenska skattebetalare kan vara stolta för att ha tvingats betala så att 58.000 personer i Georgien har fått tillgång till avloppsrening…

  När jag hade hus var jag tvungen att betala rörmokaren med skattade pengar för att rensa i rören…

 5. Svenska Intressen Drabbas Alltid förkortat SIDA.

  Om någon tog sig tid att undersöka vad gott har kommit ut av SIDAs insatser så vore det mycket obehagligt för vissa toppar i vårt land och folket skulle förstå hur blåsta på pengar de blivit.

  Det började med NIB 1962 och blev SIDA 1965.
  1964 tog jag hand om en specialverkstad hos LAMCO i Liberia där fanns en verkstadsskola för bilmekaniker betald av NIB.

  Jag fick en liberian till min verkstad som gått på skolan, vad hade de lärt sig? Han kunde mäta toe-in och cambervinkeln på en amerikans bil!

  Reparera personbilar, så passande för LAMCO vi hade i och för sig en bilverkstad men vad behövdes var mekaniker på tunga maskiner.

  En nykommen svensk på den skolan berättade för mig hur mycket smartare de liberianska eleverna var i jämförelse med de svenska. Ja bad honom sansa sig för så är inte fallet. Han ansåg att jag var rasist mm.

  Sex veckor senare hörde jag samme man berätta vad han tyckte om sina elever, ”de är så dumma och ohörsamma de borde klättra upp i träden där de kom ifrån.” Jag kunde inte hålla mig utan sa ”det du sa då du var nykommen hit var fel och vad du säger nu är lika fel, du hör inte hemma i Liberias djungel.”

  Men NIB/SIDA befolkades och gissar jag fortfarande av teoretiker som inte har en susning om den grymma hårda verkligheten.

Kommentera