Personalen borde inte behöva lära sig arabiska


INVANDRING & SKATTER. I höstas skrev vi om att biblioteksanställda utbildas i vardagsarabiska, på biblioteken i Malmö och Helsingborg. Nu rullar historien vidare. – Vi förstår att språkförbistringarna försvårar bibliotekspersonalens arbete. Att de lär sig vardagsarabiska för att kunna bistå människor som invandrat är dock inte en lösning på problemet. Skattemedel ska användas klokt, skriver flera skånska SD-politiker på Expressen Debatt.

För en tid sedan framkom att den av Alliansen styrda Kulturnämnden i Region Skåne har finansierat utbildning i vardagsarabiska och arabisk kultur för bibliotekspersonal i Malmö och Helsingborg. Orsaken är att personalen har svårt att kommunicera med och bistå arabisktalande besökare på biblioteken.

Vi förstår att språkförbistringarna försvårar bibliotekspersonalens arbete. Att de lär sig vardagsarabiska och om arabisk kultur för att i yrket kunna bistå människor som invandrat till Sverige är dock inte en lösning på problemet.

I takt med en omfattande invandring till Sverige har språkförbistringar blivit allt vanligare. Grannar kan inte prata med varandra, tolkar är nödvändiga inom exempelvis vård, skola, rättsväsende, många som invandrat till Sverige har svårt att klara en utbildning eller få ett arbete på grund av bristande kunskaper i svenska språket, och så vidare.

Skattemedel ska inte gå till verksamheter som leder till ett minskat behov av att som invandrad till Sverige lära sig svenska och bli en del av samhället.

Personer som bor i Sverige och har svenska eller de nationella minoritetsspråken som modersmål ska inte behöva lära sig invandrade personers modersmål eller anpassa sig till deras kultur.

Tvärtom måste de som invandrat till Sverige, så länge inte funktionshinder eller sjukdom förhindrar detta, inom rimlig tid lära sig det svenska språket och anpassa sig till svensk kultur och majoritetssamhället. Detta är nyckeln till att klara en utbildning, få ett arbete, få ett starkt socialt kapital och kunna ta del av sina demokratiska rättigheter.

Det är vår bestämda mening att skattemedel, såväl små som stora summor, ska användas klokt. Skattemedel ska inte gå till kontraproduktiva insatser som gör mer skada än nytta, och ska därmed inte gå till verksamheter som leder till ett minskat behov av att som invandrad till Sverige lära sig svenska och bli en del av samhället, skriver Sverigedemokraterna på Expressen.

-Pettersson säger att det är självklarheter, jag tror till och med araberna tycker det men de utnyttjar dom som är snälla och tycker det är en svaghet att vara snäll…

Kan inte Mohammad lära araberna svenska?

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


11 responses to “Personalen borde inte behöva lära sig arabiska

 • Rädd

  Inte bara arabiska, på vissa orter bor det andra folk tex albaner i Landskrona och somalier i Borlänge. Biblioteket har en viktig samhällsfunktion så det är naturligtvis bra om bibliotekspersonalen anpassar sig till förhållanden och språk i sin kommun.

  Gilla

 • ruben

  Vilket vansinne. Dels ska svenskarna betala för bidragsturisternas försörjning och dessutom ska vi lära oss deras språk så de får det bekvämare. Lägg av nu!

  Gilla

 • Rakapuckar

  Att en sådan sak överhuvudtaget ska diskuteras, är du flykting så är det DU som ska anpassa dig, lära dig språket och hålla käften stängd med könsord och annat dåligt språkbruk!!!

  Gilla

 • Algot.

  Möjligheten finns ju, att säga upp sig.

  Gilla

 • Olof.p

  Jag håller med, inga uppehållstillstånd förrän flyktingar och invandrare kan hantera vårt språk. Och då menar jag inte,” jag ska döda dej, jävla hora eller mera bidrag. Dom fraserna verkar dom kunna innan dom kommer hit.

  Gilla

 • Kungen

  Jag hoppas att de som jobbar biblioteken har ryggrad att stå emot så här vansinniga ideer.
  Varför skulle dom lära sig ett annat språk ??
  Här pratar vi svenska. Passar inte det så åk nån annanstans. Man tar seden dit man kommer. Punkt slut

  Gilla

 • Johnny Andersson

  En tidsfråga innan man pratar arabiska i riksdagen . Stackars våra barn och barnbarn.

  Gilla

 • Tony

  Nästa steg då hos dom ryggradslösa myndigheterna är väl
  att personalen ska gå klädda som Arabiska damer,att lathundar
  som tillbringar ett arbetsfritt gratisliv själva ska ta initsiativ till
  att lära sig att komunisera är väl att begära för mycket ?

  Gilla

 • Invandrare1957

  Svenskar ska inte behöva lära sig andra språk för att klara sig i sitt eget land. Utan invandrarna ska lära sig svenska. Allt annat är totalt vansinne och ett misslyckande av det multikulturella drömmen som våra politiker har ställt till med. Men det är väl internationella överenskommelser som har gjort att svenskar har dött i Corona eftersom gränserna inte får stängas.

  Gilla

 • Inger

  Jag föreslår att de åker till sitt hemland, där de blir förstådda.

  Gilla

 • Niklas R

  I svenska bibliotek pratar vi svenska. Om utlänningar har problem med föreslår jag att de köper en elektronisk översättare.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

<span>%d</span> bloggare gillar detta: