Stäng

Tolv miljoner extra till ambulansflyg

EKONOMI & SJUKVÅRD. Regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna är överens om att förlänga det statliga stödet till ambulansflyget, enligt ett pressmeddelande från regeringen.

Svenskt Ambulansflyg Foto: Pilatus

Satsningen på ytterligare tolv miljoner kronor görs för att säkerställa att sjukvården har tillräcklig tillgång till ambulansflyg dygnet runt under pandemin.

Under coronakrisen har efterfrågan på ambulansflyg minskat och stöd är på totalt 62 miljoner kronor. Tillskottet på tolv miljoner ska gå till att förlänga stödet till den 15 augusti.

-Pettersson säger att detta är småpengar men hur blir det när kommunpolitiker ska leka flygbolag?

Ett eller flera privata bolag placerade över norden med olika plan och helikoptrar för olika ändamål och avstånd skulle vara billigare och bättre än sex jetplan med kommunpolitiker som chefer.

***

TIDIGARE 2021-02-23. Sex nya ambulansflyg verkar som väntat bli dyrt för skattebetalarna

EKONOMI & SJUKVÅRD. I september 2019 skrev bloggen att inköpen av sex ambulansplan som kommunförbundet gjort riskerade att bli dyrt för skattebetalarna, se nedan. Nu skriver Aftonbladet att Regionernas satsning på ambulansflyg beskrivs som ett dyrbart fiasko, innan det ens startat. Det är ökade kostnader och hur det har betalats miljonbelopp med skattemedel efter en hangar-tvist med SAS. – Det gör mig rejält frustrerad och förbannad, säger Ola Karlsson, ordförande i Svenskt ambulansflyg. Patientsäkerheten ifrågasätts dessutom.

-Pettersson säger som jag sa 2019. Politiker och tjänstemän i regioner och landsting kan inte ordna köerna i vården och jag tror inte de är lämpliga att driva flygbolag. Med tanke på att politikerna tror de kan spara knappt 3 procent 15-20 miljoner av 700 miljoner som är obetydligt så känns riskerna betydligt större än chansen till vinst.

Här har vi ett typ-exempel på Dunning–Kruger-effekten som innebär att den som är inkompetent också är oförmögen att förstå att denne är inkompetent. Detta får till följd att inkompetenta överskattar sin kompetens i högre grad än kompetenta. Samtidigt tenderar personer med hög kompetens att underskatta sin relativt höga kompetens gentemot andra, vilket leder till antagandet att det som är lätt för den kompetente också är lätt för andra.

TIDIGARE 2019-09-12. Sex nya nationella ambulansflyg har beställts, det kan bli dyrt för skattebetalarna

EKONOMI & SJUKVÅRD. Sex jetplan har beställts som ska användas som nationella ambulansflyg i Sverige. Planen kommer att kosta drygt 700 miljoner kronor.

Pilatus Aircraft Ltd i Schweiz ska leverera ambulansplanen.

Frågan om fler ambulansflyg har varit föremål för utredning minst 59 gånger och den senaste upphandlingen – som dragit ut på tiden – är nu klar.

Kommunalförbundet Svenskt Ambulansflyg har beställt flygen från schweiziska Pilatus och de kommer att levereras 2021. Planen kommer att utgå från Umeå, Stockholm och Göteborg men de kommer att ha en gemensam ledningscentral.

TT/OMNI

-Pettersson tror att detta kan sluta med katastrof. Politiker och tjänstemän i regioner och landsting kan inte ordna köerna i vården och jag tror inte de är lämpliga att driva flygbolag.

Med tanke på att politikerna tror de kan spara knappt 3 procent 15-20 miljoner av 700 miljoner som är obetydligt så känns riskerna betydligt större än chansen till vinst.

Om man upphandlar tjänsten får man bättre kontroll på kostnader, men om man köper flygplan krävs en enormt stor teknisk organisation och kostnaderna kan skena iväg om man inte har specifik kompetensen.

Bättre att hyra in transporter av ett privat bolag och betala för transport än att låsa upp sig i dyra plan, personal, underhåll, lokaler med mera även om politikerna får leka flygbolagsdirektör. Bara jetplan är också tveksamt, de är bra på långa sträckor, men mindre bra på korta och medellånga. Kanske bättre att blanda, propeller och jetplan.

Det märkliga är att jag inte har hört om några klagomål på befintligt ambulansflyg. I Sverige finns det två typer av ambulansflyg med flygplan med fast vinge plus helikoptrar. Landstingen upphandlar flygplan från privata aktörer för normala ambulansflygtransporter, varav Scandinavian Air Ambulance är den största i Sverige. Sedan 2008 finns också den statliga beredskapsorganisationen Svenska nationella ambulansflyget (SNAM), som har ett avtal med SAS att stå i beredskap med ett flygplan av modell Boeing 737-800. Flygplanet ska på sex timmar från beslut vara ombyggt från ett vanligt passagerarflygplan till ett ambulansflygplan, som är utrustat för intensivvårdsavdelning och kunna ta tolv liggande och 20 sittande patienter. Försvaret har också beredskap  för sjuktransporter för soldater som sårats utomlands.

Scandinavian Air Ambulance som opererar i Sverige, Finland och Norge har två flygplanstyper och helikoptrar och har lång erfarenhet och borde vara bättre och billigare än landstingsdirektörernas flygbolag.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

10 reaktioner på “Tolv miljoner extra till ambulansflyg

 1. Ja och ambulanser också, det finns många arbetslösa (billiga) som skulle kunna köra dom.

 2. Det finns ett uttryck jag hatar ”det är bara att” så säger politiker och amatörer.
  Den gamla historien om ett ur som ej fungerade, urmakaren kom reparerade och skickade räkningen 25:-
  Ägaren ser att det står byte av skruv, kostnad för skruv 50 öre så han klagade ”det tog ju bara 10 minuter, normalt timpris är 3 kronor, varför skall jag behöva betala 25 kronor, skruven kostade ju bara 50 öre, den hade jag själv kunnat byta.”

  Urmakaren svarade ”javisst men resten är för att jag visste vilken skruv som skulle bytas.”

 3. Måste vara ett långfärdsplan. Så man kan hämta sjuka från Afrika för svenskar har vi inte råd att vårda. Till utlänningar finns det alltid pengar.

 4. Glad Påsk till er ALLA!
  Jag önskar er lycka, styrka och hälsa,
  Må Herren ge oss Lycka och Tålamod.

 5. Ambulansflyg är mycket viktigt. Kostnaden däremot är oviktig. Kan vi ösa iväg 150 miljarder till andra länder så är detta peanuts.

 6. Fyll Herculesplan med ”flyktingar”, flyg till MENA. Ge dem ingen mat så de tvingas hoppa när de blir hungriga. På detta sätt kan vi bli av med flyktingplågan snabbt och frigöra resurser till våra barn och pensionärer och sänka skatten rejält.

 7. Kan man inte använda flyget till att flyga bort alla inkvoterade byfånar som sitter och inget gör i den så kallade svenska statsapparaten.

  Närmsta soptipp blir bra.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: