När värdegrund blir till rasism

RASISM. Amanda Gorman, är född 1998 i Los Angeles, USA och är en amerikansk poet och aktivist. Hon blev 2017 den första vinnaren av det då nyinstiftade amerikanska priset National Youth Poet Laureate. Gorman har studerat sociologi vid Harvard University. Hon blev utvald att läsa dikten ”The hill we climb” i samband med installationen av USA:s 46:e president Joe Biden den 20 januari 2021. Hon blev därmed den yngsta installationspoeten någonsin.

Amanda Gorman. Bild från Amandas Instagram.

Den katalanske översättaren Victor Obiols, som tidigare fått en förfrågan om att översätta den hyllade poeten Amanda Gormans dikt ”The Hill we climb”, har blivit av med uppdraget, rapporterar The Guardian. Obiols att skälet är att han har fel profil. Om beskedet kom från Gormans agent eller från den amerikanske förläggaren vet han inte. – De ifrågasatte inte min förmåga men letade efter någon med en annan profil, det skulle vara en kvinna, ung, aktivist och företrädesvis svart.

Flera översättare från olika länder har också nekats, inte på grund av kompetensen utan för att de har fel bakgrund.

-Pettersson säger att rasismen tar nya vägar, med det resonemanget måste den som översätter de isländska sagorna vara en viking som var med på 1000-talet.

Det har även blivit populärt med att tala om vilken ras affärsinnehavare har. Denna rasism förekommer även i Sverige.

Vem är det som skapar klyftor i världen?

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

4 thoughts on “När värdegrund blir till rasism

 1. Rasismen är inte död den lever verkligen.
  Trots Donald Trumps brister och underligheter så hade han säkert blivit en mycket bättre president än Joe Bidèn med mindre rasism.

 2. När lögnen blir sanning. De ljushyade européerna får ta skulden för den koloniala händelserna för 300 år sedan med slaveriet.
  Det är bara den europeiska skulden som skall belysas. Aldrig de svarta egen skuld till slaveriet, aldrig den arabiska kulturen med slavar som är äldre än den euorpeiska. Aldrig heller näms förtrycket av de kastlösa i Indien eller andra kulturers sätt att förslava och förtrycka människor. Problemet med den Europeiska kulturen är väl det att den har lyckats med att skapa välstånd för alla och inte bara till klanhövdingar och andra ledare som vill tillbaka till ett samhälle med tydligt feodalt styre. Då kanske slavar kan bli aktuella igen.

 3. Säger sig jobba MOT rasism, medans deras no-brain taktik, gör att de skapar än mer rasism och djävulskap i världen.

  Kan det vara så, att de som skriker och vrålar om rasism och nazism, att de är inte fullt så starka i hjärnan…sinnessvaga ?
  Det verkar ju vara nått fel. 🤕

 4. Thomas Gür: i Göteborgs-Posten:
  ”SR och SVT har bäddat för farlig hudfärgslogik. Hanna Stjärne och Cilla Benkö har genom sina uttalanden om mångfald köpt tanken att yttre egenskaper spelar roll för kompetensen”.

  ”De anklagelser om rasism på det statliga mediebolaget Sveriges Radio och därtill kraven på kvoteringar på etnisk grund, som några medarbetare har framfört, förvånar inte det minsta. Inte för att anklagelserna skulle vara sanningsenliga, utan därför att de är helt i linje med den systemlogik som de statliga etermediebolagen och deras ledningar sedan länge odlat och främjat. Med berått mod.”

  ”Tydligast har det statliga televisionsbolagets, SVT:s, vd Hanna Stjärne varit. Redan när hon tillträdde i början av 2015 sade hon: ”Vi har undersökt hur många av de anställda som är födda i utlandet eller som har minst en förälder född utomlands, och det visar sig vara 20 procent av personalen… Men vi vill att den andelen ska bli större, bland annat genom att sätta fokus på mångfalden i rekryteringen…”

  Thomas Gür avslutar sin ledare med följande ord: ”Vissa människors synpunkter är mindre värda på grundval av deras ”ras”. Ty det finns alltid någon som är ljusare. Eller mörkare.”

  Hela ledaren i GP:
  https://www.gp.se/ledare/sr-och-svt-har-b%C3%A4ddat-f%C3%B6r-farlig-hudf%C3%A4rgslogik-1.35106258

  Stefan K i Petterssons blogg:
  – Tänk nu så enkelt allt hade varit om SR varit tydliga från början:

  ”Vi på SR anställer vår personal efter deras kompetens. Det spelar ingen roll om du är man eller kvinna, ung eller gammal, etnisk svensk eller invandrad svensk, vit, svart, gul, brun eller om du är en grön liten varelse från Mars. Du kan erhålla ett jobb oavsett, bara du besitter rätt kompetens”

  – Så tydliga var man nu inte och därför har SR målat in sig i samma hörn där många andra suttit och väntat på att färgen ska torka.
  https://petterssonsblogg.se/2020/09/29/att-mala-in-sig-i-ett-horn/

Kommentera