Stäng

Ryssland – världens största land, borde komma hem till Europa

UTRIKES. Ryssland är världens största land och en viktig aktör inom internationell politik och handel. Landet har gått från kommunistisk diktatur till marknadsekonomi, men demokratiseringsprocessen har mer eller mindre avstannat. Landet sträcker sig över elva tidszoner. Landet domineras av stora slätter i de södra delarna, tät barrskog längre norrut och tundra längs den arktiska kusten. Flera bergskedjor skapar naturliga gränser mot sydöstra Europa och Centralasien. I mitten av landet sträcker sig Uralbergen från norr till söder som en naturlig gräns mellan Europa och Asien. Landets nordligaste asiatiska del utgörs av den lågt liggande västsibiriska slätten och den centralsibiriska platån.

Ryssland, världens största land med 142 miljoner invånare och en ekonomi

Ryssland har ärvt många av Sovjetunionens problem i form av stora sociala och ekonomiska skillnader mellan landets olika regioner, utbredd korruption, etniska motsättningar och en komplicerad byråkrati.

Vladmir Putin har dominerat landets politik sedan han blev president år 2000. Efter ett uppehåll som president mellan 2008-2012 är Putin nu tillbaka på presidentposten. De senaste åren har demokratiseringsprocessen som startade efter Sovjetunionens fall för 30 år sedan avstannat. Press- och yttrandefriheten är begränsad och valen i landet kritiseras av internationella observatörer. Senaste valet i Ryssland hölls 2018, det innebär att nästa val är år 2024.

Kina har de senaste 30 åren genomgått genomgått en formidabel ekonomisk utveckling med runt 10 procent per år, medan annat lämnar en hel del att önska.

Rysslands utveckling sedan Sovjetunionen föll för 30 år ligger däremot långt långt efter, trots alla goda förutsättning som finns i landet.

-Pettersson är inte nationalekonom eller utrikespolitisk expert men tror att Ryssland och ryssarna har många vänner. Problemet är Putin som driver landet som om han fortfarande är KGB-agent. Putins år som president och premiärminister kännetecknas av låg ekonomisk tillväxt, till och med mycket låg jämfört med Kina, men också av en enorm korruption, inskränkningar av de mänskliga fri och rättigheter, mord och förföljelse av oppositionen samt konflikter med grannländer. Ryssland har ännu inte formellt tecknat fredsavtal med Japan efter andra världskriget. Konflikten gäller en långsmal ögrupp som Ryssland kallar Kurilerna och som sträcker sig från norra Japan till den ryska halvön Kamtjatka. Japanerna kallar i sin tur ögruppen för ”Tusenöarna”, eller Chishima Rettō, och hävdar att de fyra öarna längst i söder tillhör Japan.

Dåvarande Sovjetunionen förklarade inte krig mot Japan förrän den 9 augusti 1945. Det var samma dag som USA släppte sin andra atombomb över Nagasaki och bara tre dagar efter Hiroshima. Sovjetiska trupper tog kontroll över öarna senare samma månad, efter att Japan hade förklarat sig besegrat och andra världskriget till sist tagit slut.

Putins politiska inriktning har varit en katastrof inte bara ekonomiskt utan också utrikes- och säkerhetspolitiskt.

Rysslands ekonomi är mindre än jordens näst största land, Kanadas. Ryssland har drygt 140 miljoner invånare mot Kanadas c:a 35 miljoner. Rysslands ekonomi är mindre än en tiondel av EU:s, mindre än Italiens och något större än Spaniens.

Aggressionen mot Ukraina har gjort att Ryssland har förlorat sin historiskt närmaste granne. Ukraina stod och vägde mellan öst och väst men efter ockupationen av Krim och kriget i östra Ukraina är landet tydligt västinriktat. Georgien har mindre symbolisk betydelse men har reagerat likadant.

Storbritanniens beslut att lämna EU hade kunnat bli en fördel för Ryssland men efter giftattackerna på brittisk mark är relationerna mellan London och Moskva sämre än under det kalla kriget.

Tyskland har historiskt tenderat att prioritera goda relationer med Ryssland men är nu fast beslutet att möta Putins försök att destabilisera väst. Merkels efterträdare signalerar tydligt att hon kraftigt vill stärka försvaret. Resultatet av Rysslands offensiv i Europa är att man på sikt möter ett militariserat Tyskland.

USA har inte bara varit skarpast i sanktionspolitiken utan har också för första gången sedan kalla krigets slut ökat sin närvaro i Europa med förband i Polen och flyg i norra Atlanten, baserat på Island och Norge. Obamas ensidigt deklarerade kärnvapenavrustning har vänts till motsatsen.

Nato-länderna har på ett politiskt skickligt sätt placerat trupp i Estland, Lettland och Litauen. Om Ryssland angriper något av länderna hamnar man i direkt konflikt med Tyskland, Storbritannien, Frankrike, Italien, Spanien, Kanada, USA och ett antal mindre medlemmar.

De nästan-allierade länderna Sverige och Finland har knutit sig närmare USA och Storbritannien, slutit värdlandsavtal med Nato och påbörjat en militär återhämtning som man förhoppningsvis fullföljer.

Att skrämma grannar har inte varit en bra strategi. Ju mer Ryssland trycker på desto större motstånd möter man.

Militär: Natoländerna har en sammanlagd befolkning på ungefär 900 miljoner och Ryssland mindre än 150 miljoner, dvs ungefär en sjättedel. NATO’s samlade BNP som har betydelse för uthållighet, försörjningslinjer och nyproduktion av krigsmateriel är 27 ggr större än Rysslands. Om BNP mäts omvandlat till köpkraft (BNP (PPP)) blir det snarare 10 gånger större ekonomisk kapacitet för NATO 29 än för Ryssland. Arbetskraft är billigare i Ryssland än i NATO-länderna som grupp, men vissa högteknologiska vapen kan betinga ungefär samma pris i alla länder. Det mest rimliga måttet ligger därför mellan de två givna, men något närmare BNP(PPP).

NATO har en viss nackdel av att dess styrkor tillhör olika nationer och inte kan vara helt koordinerade. De största nationerna inom NATO har dock erfarenhet av samordning i strid under senare år.

Slutsatsen av den kvalitativa genomgången är att det mesta tyder på ett övertag för NATO i relation till Ryssland. Dock finns det något som heter kärnvapen.

Ryssland har goda förutsättningar att växla över från råvaruekonomi till något bättre, rikare och roligare. Landet har många techfirmor och en urstark ingenjörstradition som fortfarande lockar ungdomar.

Ryssland har inte råd med konflikter med grannarna. Ryssland borde komma hem till Europa och gemensamt med Européerna sätta upp en front mot islam.

Ryssland fruktar de svenska ubåtarna, som inte ens har kärnvapen enligt US Military News

Hur en ensam svensk ubåt vann mot USA:s flotta

***

30 reaktioner på “Ryssland – världens största land, borde komma hem till Europa

 1. EUropa skulle behöva lite ryskt blod men ett AU, Arctic Union, vore guld, alla länder knutna till polcirkeln.

 2. Dom skall vara jävligt glada att slippa detta falska Europa. Storbritannien insåg detta. Europa håller ju bara på att jävlas med detta land. Europa borde se till att Europa fungerar. Ryssland gör så de fungerar

 3. Korgen har många ägg Pettersson.
  Ukraina konflikten drevs igenom av CIA, 80% av guldreserven försvann samtidigt. Kördes med lastbilar till ett flygfält och flögs iväg med stora militär plan?
  Krim har alltid hört till Ryssland och befolkningen ville också höra dit precis som de som bor i östra Ukraina.
  Många mäktiga oligarker är ett bekymmer för Putin och ryska befolkningen
  Dessa gamla kommunist ledare hade möjligheten att stjäla stora förmögenheter vid kollapsen. En del flyttade när de ansåg att de stulit tillräckligt.
  USA bojkott mot Ryssland beror som i andra fall att de inte underställer sig USA krav på att enbart sälja olja i dollar och att de misslyckades med att ta över naturrikedomarna efter Jeltsin fall. De var på väg
  Nu meddelade Ryssland att de frångår dollarn som handelsvaluta och kommer att knyta den till Kina Yuan.
  De kan vara den utlösande faktorn för Dollarns kollaps. Stor risk att alla BRICS länderna följer efter speciellt nu efter det stödpaket som Biden vill genomföra.
  Spännande framtid
  För övrigt så är det USA som startat de flesta krig sen 2 världskriget.
  Hillary var villig att starta ett 3dje

  1. Som du säger, korgen har många ägg och det går många rykten.

   Obestridligt är att Krim tillhör och tillhörde Ukraina enligt överenskommelse med Sovjetunionen vilket accepterats av Ryssland och även internationellt.

   Vill man ändra på det så får man förhandla och inte göra som Putin.

   Att det är en majoritet med ryssar på halvön har inte med saken att göra då skulle Tjetjenien och flera andra ryska delrepubliker få bli självständiga.

   1. Till historien hör att KRIM var ryskt sedan århundraden,och utgjorde en present från Presidenten Nikita Chrustjev åt hans hemland Ukraina,under mitten av 50-talet.
    På den tiden spelade det ju ingen roll vilket land de tillhörde,eftersom allt styrdes från Moskwa av Sovjets kommunister.
    Problemet kom ju först i samband med Sovjets fall och landet delades in i sina tidigare områden.
    Som någon så riktigt skriver,är västra delen av Ukraina styrd av högerinriktad inländsk maffia. Medan östra delarna (Don-området) fortfarande har en stor majoritet ryssar ! Samtidigt är detta området rikt på olika mineraler,genom deras gruvdrift.

   2. Jag känner till bakgrunden, den berättigar inte Ryssland att gå in i ett annat land militärt. Ryska federationens beslut att inte förhandla med Ukraina om Krims status har fått internationell kritik och lett till fortsatta ekonomiska och politiska sanktioner från bland annat EU och USA.

 4. Vi i Europa skall nog vara tacksamma att Rysslands ledare heter Putin.
  Som tidigare KGB-agent var han placerad i Dresden/DDR och har därför bra kännedom om hur vi tänker,och agerar i ”västvärlden”.
  Har därför även förståelse för flera av de kommentarer som tecknat ner hans fördelar.
  Vad gäller striderna i Ukraina är dessa en del av CIA´s försök att bredda USA´s intresse,genom att söka ansluta dem till NATO.
  Fundera över om Ryssland istället valt en Asiatisk ledare,som inte känner till vår kultur !!

 5. Detta med att ”demokratin har avstannat” och att ”Putin är KGB agent” låter lite som något som Bidens presstalesman skulle häva ur sig… Ryssland som land, kan inte styras av en Löfvén… Eller ens av en Merkel, Biden eller Trump, ifall det ska göras framsteg av den typen som invånarna i Ryssland vill ha (dvs bättre levnadsstandard och stabil politik). Ryssland har allt från muslimska jätteklaner (i Tjetjenien och Dagestan), till eskimåer och relativt välmående europeiska storstäder. Där finns maffia, gangsters, terrorister och oligarker som skulle breda ut sig och terrorisera vanligt folk om de gavs möjlighet.

  Legacy problemen från Sovjetunionen och speciellt de vilda och extremt fattiga åren 1990 – ca 2005…. , ja de är enorma och behöver fortfarande bearbetas för att inte hålla tillbaka landet. Ryssarna själva förstår att det är bättre att kompromissa en smula med demokratin, för att ha ett stabilt styre som har förmågan att genomföra nödvändiga förändringar. Jag skulle påstå att rysk massmedia är större svängrum än svensk massmedia – även om vinklingen i rysk massmedia är en helt annan än i svensk massmedia. Mer åt det patriotiska hållet. För den som inte gillar detta, finns precis som i Sverige en stor och utbredd alternativ flora av bloggar, mindre publikationer med mer. Same-same but different.

  Ingen behöver oroa sig för Putin. Karln är inte odödlig, även om många i Ryssland önskar att så vore fallet. Inom 10-20 år är han garanterat borta i från politken, med ålderns rätt. Den stora majoriteten i Ryssland är rädda för vad som händer då.

  Kina styrs ju med en mycket hårdare järnhand än Ryssland. Med hårt styre kan nödvändiga reformer genomföras mycket snabbare än i en demokrati. För människor som inte åtnjuter västeuropeisk standard, så är stabilitet och ekonomisk utveckling mer viktigt än demokrati. Åren då Ryssland hade fri demokrati räknas som de allra värsta i mannaminne, av i princip alla ryssar.

   1. Maja1:

    Så som förhoppningsvis alla känner till så finns det ryska invasionstrupper i Ukraina.

   2. Sen finns det MASSOR av folk i Ukraina, speciellt östra delen, som alla vet – samt även sydkusten – där ukrainska medborgare skulle välkomna Putin med öppna armar, som ett betydligt bättre alternativ, än cirkusen som pågår i Kiev… Inte så trevligt för Washington, Bryssel eller Kiev att erkänna – men så ser verkligheten ut. Putin pratar samma språk som de, uppskattar samma kultur och värderingar…. och är född i samma land som de flesta vuxna där. Kort sagt, Ukraina är ett mycket splittrat land, när det gäller folks lojaliteter och preferenser. Det är absolut inte på tapeten, att Ryssland skulle ta för sig av Ukraina, men Pettersson bör vara medveten om, att det finns gott om folk i Ukraina som skulle byta sitt ukrainska pass mot ett ryskt ögonblickligen, om möjlighet gavs. Det är väldigt lätt att bli missledd av USA-narrativet när det gäller Ryssland, Ukraina och andra länder i de krokarna. De nationella ukrainarna som hatar Putin, återfinns framförallt i västra Ukraina och till viss del i Kiev. Men Donetsk och Odessa är lika vikiga städer…och där ser lojaliteterna helt annorlunda ut.

   3. ”Som alla vet” är starka ord. Jag vet inte och jag tror inte Ukraina är mer splittrat än Ryssland.

    Med ryssar i majoritet men mängder av andra folkslag som bland annat ukrainare, tatarer osv. Med konflikter, ibland rena krig i de muslimska delarna och mängder med etniska och religiösa konflikter inom landet.

  1. Hur förhåller du dig till tanken att slopa demokratin även i Sverige? Då kunde ju en konservativ patriotisk diktator ta makten och snabbt genomföra nödvändiga reformer, hålla kriminella i schack och framför allt stå som garant för ett stabilt och ekonomiskt välmående samhälle. Det låter ju helt idealiskt. Eller?

   Diktatorn skulle naturligtvis endast tänka på folkets bästa och avstå ifrån alla former av korruption och övriga lagbrott. 😀

   1. Du kanske känner till att Platon sa att en bra diktatur, är bättre än en bra demokrati? (Men problemet är att en bra diktatur ganska enkelt kan förvandlas till en dålig dikatur, vilket är det värsta styrelsesättet. ) ”Den gode diktatorn” är ovanlig, men det finns exempel. T.ex. Lee Kuan Yew i Singapore. En landsfader med hög moralisk och etisk standard, som förvandlade ett korrumperat, urfattigt träsk (bokstavligen) till Asiens mest framgångsrika, på ca 30 år. Nu kan ju inte en liten ö, som Singapore jämföras med Ryssland…. eller ens Sverige. Men ska man få saker gjort, snabbt så är demokrati inte det mest effektiva.

    Sen är demokrati inte alltid så demokratiskt som det framstår. Folket manipuleras lätt med hjälp av media…. till de åsikter som medias ägare har. Demokrati är i många fall bara ett tomt ord som inte betyder något. Många länder har bara två partier att välja på – med bara mindre skillnader mellan de två. Eller som i Sveriges fall: De viktigaste frågorna är överhuvudtaget aldrig tillgängliga för folk att öppet diskutera eller påverka.

    Så vad pratar vi om egentligen, här? Frågan du ställer är mycket stor och komplex – och har debatterats sen Antiken. Personligen skulle jag bita i det sura äpplet och genomleva 10 års ”diktatur”…. om slutmålet blev att jag fick tillbaka det goda Sverige, från min barndom. Men det är ju inget som säger att diktatatorn skulle stanna vid det målet… Så ja, det är en komplex fråga du ställer!

   2. Det är just det som händer i Sverige idag med diktatorn Stefan Löfven och trojkan runt honom, bl.a Annie Löf

 6. Jag tycker att man ska ställa sig frågan ”hur kommer Kina och Iran att agera om NATO anfaller Ryssland?”

  1. Det är helt omöjligt att Ryssland någonsin kan bli medlem i EU. Anledningen är att Ryssland är för stort – geografiskt och befolkningsmässigt. Det är otänkbart att EU skulle släppa in ett land som omedelbart skulle dominera hela EU. Bryssel är redan bekymrade över östeuropeer som ”tycker fel” i många frågor… Ungrare och polacker är ingenting i det avseendet, jämfört med ryssar. Utöver det så försöker ju Ryssland så smått att få igång sin egen lilla union (skam den som ger sig! 😀 ) nu i form av Eurasian Union…. Frågan om Ryssland i EU är en icke-fråga, för det är en praktiskt omöjlighet. Jean Monnet och Kalergi som är EUs politiskt-filosofiska grundare, sade bägge dessutom att Ryssland är fullständigt omöjligt att ha med i en europeisk union. (De varnade även för att Storbritannien var opålitligt i det avseendet…)

 7. Ryssland och Putin själv är väl inte direkt demokratiska men utan Putins hårda nypor vore nog situationen mycket värre nu.

 8. Ryssland har alltid antigen styrts av starka enväldiga ledare eller befunnit sig i någon typ av kaos.

  Med andra ord så är det mycket osannolikt att det efter Putin skulle uppstå ett demokratiskt styre i landet. Det som däremot mycket väl kan hända är att efterföljaren, ”den nya tsaren”, är ännu mer enväldigt och krigisk. Ett alternativ är också ett sammanbrott där flera ungefär jämnstark grupper börjar slåss om makten, vilket leder till en period av svaghet (likt på 1910- och 1920-talen samt på 1990-talet). Som sedan så småningom utmynnar i att någon ny stark ledare tar makten.

 9. Ju förr ”Väst” och Sverige begriper att det är det ryska folket som bestämmer utvecklingen i Ryssland, INTE ”Väst” eller Sverige, desto bättre ! Ryssarna lägger sig inte i hur den svenska feminist-muslimska regimen utvecklar Sverige ! Den får göra hur fan den vill…

  1. Det svenska folket kan på ett mycket enkelt sätt bli av med den feminist-muslimska regeringen. Det enda som behövs är att tillräckligt många i nästa val röstar på sådana partier som inte är feminist-muslimska.

   I Ryssland däremot så är det mycket svårare för gemene man att bestämma vem som ska styra. Fria val finns ej, och går man ut och demonstrerar så hamnar man i bästa fall i en godsvagn på väg till Sibirien och i värsta fall faller ut ur ett höghusfönster eller hamnar i en ”hissolycka”.

 10. Hur vet man att Putin är så korrupt?

  Ryssland är oerhört rikt land och är nu självhushållande och ej beroende av några andra länder.

  Med facit på hand så skulle jag hellre vilja ha ett samarbete med Ryssland än EU eller USA.

  1. om du försöker säga självförsörjande så är det inte fallet. Ryssland exporterar olja, oljeprodukter och kol (70% deras export), timmer, malm, stål och andra råvaror (samt militära varor till länder som inte tillåts köpa bättre). Och importerar konsumtionsvaror och mat. Trots världens största skogar är man nettoimportör av papper, kartong och trämöbler. Lågförädlade råvaror är det enda Ryssland producerar som resten av världen är intresserade av att köpa.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: