Per Olsson Fridh betalar ut 52 miljarder kr bistånd


BISTÅND. Per Olsson Fridh (MP) är sedan 5 februari 2021 Sveriges biståndsminister med ansvar internationellt utvecklingssamarbete. Den höga svenska biståndsramen på över 52 miljarder ger Sverige tyngd i utrikespolitiken och medel att göra livet bättre för miljoner i världen, anser den nye biståndsministern, Per Olsson Fridh (MP). – Det ger ju oss en enormt viktig och central roll, säger Fridh (MP), rapporterar Göteborgs-Posten.

Biståndsminister Per Olsson Fridh. MP. Pressbild Miljöpartiet.

Det är sedan länge är bestämt att Sverige varje år ska lägga motsvarande en (1) procent av den samlade bruttonationalinkomsten (BNI) på bistånd. Så länge ekonomin går på plus ökar biståndsministerns kassa. Inte ens ett år som detta, när pandemin härjar svårt i många länders ekonomier minskar ramen eftersom Sveriges BNI väntas ge plus. En procent är mer än vad FN tycker är lagom, FN har sagt att 0,7 procent är rimligt.

– Vi har kunnat fortsätta med vårt stöd på olika håll i oförändrad storlek, säger Per Olsson Fridh. – Det är få länder som gör det.

I världen är det bara Norge och Luxemburg som också har 1-procentsmål. Storbritannien avser att minska från 0,7 procent till 0,5 i år på grund av pandemin. Kritiker av enprocentsmålet anser att det är feltänkt. Det borde vara behov som styr, inte en fastställd procentsats.

Biståndet har växt kraftigt på senare år. Det gör att den så kallade biståndsramen i år blir drygt 52 miljarder.

2019 var ramen 50,7 miljarder och 2023 beräknas den bli 57,4 miljarder.

Av de 52 miljarderna i år går 5,5 miljarder till bland annat vissa asylkostnader, förvaltningskostnader på UD samt bistånd genom EU. Kvar till internationellt bistånd är 46,8 miljarder.

-Pettersson menar att biståndet gör mer skada än nytta långsiktigt. Vi kan jämföra länder som Sydkorea som efter krigen var lika fattigt som de fattigaste i Afrika och idag är ett av världens rikaste länder och fått väldigt lite bistånd, inget efter 1980 och Sveriges kelgris Tanzania som vi vräkt miljarder över sedan 1960-talet.

Bistånds utvecklingen Sydkorea och Tanzania
Biståndet har knappast hjälp Tanzania att utveckla sig själva. Biståndet har tvärtom bidragit till att ekonomin kollapsat.

-Pettersson sammanfattar, bistånd gör svenskar och Afrikaner fattiga…

Steget Efter.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


31 responses to “Per Olsson Fridh betalar ut 52 miljarder kr bistånd

 • Olof.p

  Det är vilseledande att säga 1% av BNI. Skriv istället 3% av Sveriges budget.

  Gilla

 • ruben

  Bistånd har bidragit till passivitet eftersom samma länder verkar hamna i liknande akuta återkommande kriser. De bygger sällan beredskap. Sveriges bistånd bör nu gå till alla svenska skötsamma blödande företag och deras avskedade anställda p.g.a. pandemin. Jag förstår inte problemet att det inte händer genast. Sverige behöver räddas först, annars är det slut med allt framtida bistånd.

  Gilla

 • grebom5

  De flesta någotsånär insatta Tanzanier ansåg att biståndet hade passiviserat dem, de flesta myndighetspersoner satt på sina feta rumpor och väntade på mer pengar.
  Svenskarna i SIDA förstod inte att dagens teknik kräver ett helt annat kunnande än vad de flesta i Tanzania besitter men krävde inte skolning av biståndsmottagarna.
  Jag vet inte hur många miljoner dollars värde jag sett stå i Tanzania och rosta sönder och samman. Vägmaskiner som ett exempel en utländsk firma bygger väg för SIDA pengar, efter avslutat projekt tar de inte med sig maskinerna hem igen de är då avskrivna.
  En av vår största del i Tanzania var utbildning av mekaniker och chaufförer, utan SIDA stöd, eftersom det är i längden lönande.
  SIDA skulle kunna stå för Slappt Ingen Direkt Ansvarig.

  Gilla

 • Olsson

  Om Per Olsson Fridh betalar 52 miljharder ur den egna fickan så må det vara hänt.
  Men är det våra skattepengar han slänger bort, så bör han åtalas och dömas för GROV förskingring!

  Gilla

 • centurion

  ”Högt bistånd ger Sverige TYNGD”, bjäbbar P-O Fridh. Han anser alltså att genom att kasta 52 miljarder i sjön, så kan denna lättviktiga nolla få känna sig som en ”riktig” politiker med pondus och TYNGD. Således ett groteskt slöseri bara för att stilla hans hybris. Pengarna behövs till fattigpensionärerna och uteliggarna ! Bistånd = Korruption. Minns att regimen en gång offrade 175 miljoner extra i öronmärkta pengar för att bekämpa den självförvållade korruptionen i bistånds-hanteringen. Dessa 175 miljoner spädde i stället på korruptionen med motsvarande belopp…Suck – Om Steffe bara hade vett om att täta alla läckorna, så skulle skatterna räcka till välfärden. Då skulle även han kunna Sänka skatterna istället.

  Gilla

 • Kungen

  Jag tycker att vi behöver dom pengarna själva.
  Vi lägger det på bostäder till hemlösa, väg och järnvägsunderhåll, höja lönerna inom skolan, vården, polisen. Äldrevården ska ha mer pengar.
  Fri sjukvård och fri tandvård för svenska medborgare. Ta bort bilskatten och ta bort tvångsskatten tilll Svt och Sr. Om inte pengarna räcker så tar vi bort alla bidrag till de som inte är svenska medborgare. Sverige har betalt bidrag så det räcker för all framtid.

  Gilla

 • Niklas R

  Av dessa 52 miljarder kan socialisterna få 5,2 miljarder att slänga på utlänningar. Övriga miljarder ska läggas om för att stödja det svenska näringslivet som fått sig svåra törnar nu under den kinesiska pandemin. Det är där det svenska biståndet behövs, inte i afrikanska socialistiska diktatorers fickor.

  Gilla

 • Sea Gull

  CILLA: Fråga bl.a. en pensionär om sextusenkronor – 6 000- skulle göra nytta🤔

  Gilla

 • Bigman

  Vi har kunnat fortsätta som tidigare.
  Det är väl för att de inte prioriterar den inhemska politiken. Bistånd samtidigt som vi har brist på el.
  Bara i MP:s värld är den ekvationen riktig.

  Gilla

 • Kent

  Det borde finnas begränsningar på hur man kan tvångsbeskatta Sveriges invånare och sedan använda pengarna hur som helst.
  Per Ohlsson Fridh är väl detsamma som att släppa in räven i hönsgården.

  Gilla

 • Z

  Javisst är det viktigare att alla andra världsmedborgare får sin skärv innan alla fattiga i Sverige får dela på smulorna som eventuellt blir kvar. Det är verklig solidaritet det. P-O Fridh kanske kan dra in föräldrarnas pension och tillgångar och skicka med dem samtidigt. Det är veklig solidaritet det.

  Gilla

 • Nulle.

  Men hur behandlas mannen med pengapåsen när han kommer, bor på slottet, Rolex klockor, Lyxmiddagar.

  Gilla

 • rustibus46

  10 000 000invånare x6000kr=
  60 000 000 000, . Arma land

  Gilla

  • Pettersson

   I Sverige arbetar ungefär hälften av befolkningen, alltså c:a 12.000 per arbetande och år i bistånd till utlänningar. Sedan betalar vi enorma pengar i socialbidrag till utlänningar i Sverige.

   Gilla

 • Kurt

  Och hur många av dessa miljarder hamnar i fickorna på korrumperade politiker och diktatorer ?? Skulle tro att bara en mindre del av alla miljarder kommer fattiga människor till del.

  Gilla

  • G Nordström

   Tyvärr allt för mycket Kurt. Resterande tar tjänstemännen själva som lön och andra förmåner.

   Gilla

 • ponnsan62

  Sitter på egen hög lön…och skiter i sitt eget folk..bara man får sitta på sin post..och kräva att vanligt folk ska betala….
  I mina ögon acklig typ..man vill spy som någon makthavare sa..

  Gilla

 • rustibus46

  Många svenskar är idag på knä, ekonomiskt. I ett sunt land skulle staten
  gripa in, tillfälligt stoppa alla kostnader
  som inte har m Svenska Folket väl o ve
  att göra. ”Sweden first ”. Istället höjer
  man istället div skatter o avgifter.
  Arma land.

  Gilla

 • Wolfie

  Över 300 000 fattigpensionärer kan dock inte räkna med annat än höjda skatter på de redan svinhöga 30 %:na ! INGET annat land i hela världen har sådana tjuvskatter på pensioner !
  Miljönazisterna skiter totalt i äldre !

  Gilla

 • Stenbock

  Abzurdistan skänker inte bara bort skattemedel till ”halva klotet” .
  Inom landet har p.g.a. deras importpolitik bildats Ghetton i stort varje ort.
  I dagens HD finns en öppen artikel vad och varför detta kostar miljarder
  Läs och begrunda:
  https://www.hd.se/2021-03-01/over-tusen-helsingborgare-fick-socialbidrag-i-mer-an-tre-ar
  Hur dessa rader kommit genom censuren utan att svärtas förvånar.

  Gilla

 • Tony

  Varhelst som kommunismen visar sitt fula tryne blir
  resultatet fattigdom och elände, ändå så springer
  här omkring nästan 10% och gapar om att detta
  dödfödda system skulle införas i Sverige? Sorgligt
  är bara förnamnet!

  Gilla

 • hllviken

  Har du gett honom tillåtelse att strössla dina surt förvärvade slantar över världen?

  Inte jag, i alla fall!

  Gillad av 1 person

  • Cilla

   Det är mindre än 6000 kronor per svensk, det är penningar som ej göra nytta här men där.

   Gilla

   • Tony

    Tror att dom som letar i papperskorgar efter tomburkar
    för batt panta hade blivit djävligt glada för 6000.
    Du måste leva i Stockholms innerstad lååååååångt
    från verkligheten.

    Gilla

   • rustibus46

    10 000 000invånare x6000kr=
    60 000 000 000, . Arma land

    Gilla

   • Jenny Ek (wadyr)

    Vad??? Då tycker jag du kan ge mig 6000kr i månaden, tack! Du verkar inte behöva dem!!!

    Gilla

 • G Nordström

  Vet inte hur riktiga pengar skapas Då blir det på detta vis

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

<span>%d</span> bloggare gillar detta: