Vinterkylan knäckte hemtjänstens elbilar

TEKNIK & MILJÖ. Den kalla vintern har ställt till det för bland annat hemtjänsten i Tranås, då flera av deras bilar slutat fungera i kylan. Socialförvaltningen i Tranås kommun har femton elbilar i sin verksamhet. Under vintern har det varit problem med elva av dem. Det skriver Tranås Tidning bakom betalvägg.

Bilder från Teknikens Värld

– Det är klart det är jättefrustrerande när man ska göra sitt jobb och inte kommer i väg till det. Man kanske ska se till att personen får sina läkemedel och då behöver man ibland hålla vissa tider, säger Lasse Jansson, socialchef till tidningen.

Bilarna leasas efter en kravspecifikation som socialförvaltningen angett. Avtalen och kravspecifikationerna kommer nu att ses över.

-Pettersson undrar om socialförvaltningen är rätt instans att sätta upp en kravspecifikation på elbilar. Min uppfattning är att det bästa för miljön och klimatet är snåla bensin och dieselbilar med senaste reningstekniken. Elbilar är bara dyrt för en liten kommun som vill skryta att experimentera med.

Om elbilar på bloggen…

”Elbilar är bara symbolpolitik utan någon seriös miljötanke. Miljön vinner ingenting på symbolhandlingar”

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

19 thoughts on “Vinterkylan knäckte hemtjänstens elbilar

 1. De som agiterar för gas-drivna bilar/bussar skall ha i åtanke,att de åker kring i en bomb.
  I går,eller morse exploderade ett vinterfordon i Melleruds-trakten.
  Nu meddelas nästa “olycka” med en gasdriven buss på Hisingen,i Göteborg.Här riskerar gasbehållarna på taket att flyga i luften.
  Enligt Text-TV måste ett stort område utrymmas och spärras av.
  Precis som vid alla kemikaliebränder i Tyskland heter det,att allmänheten inte var utsatt för risk !!
  Vare självständigt tänkande inser,att de blåljuger….

  • Mm:
   Betr. MP (de Gröna kommunisterna) har deras enögde minister nu hotat stoppa allt fiske i Skagerak,för att skydda en liten finnval…. Enl,dåren riskerar denna tydligen viktiga figur,att fastna i ett fisknät !!
   Att en hel yrkesgrupp sättes under förbud,att nyttja sitt arbete o inkomst är inget som denne bekymrar sig om…..

 2. När det gäller El-fordon har nu fler tyska städer infört förbud,att parkera dessa i Park-hus. Detta efter att flera explosiva bränder inträffat !!
  I Schweiz utredes just om denna typ av fordon skall förbjudas åka genom deras km-långa tunnlar….

 3. Det går tretton på dussinet klåpare i elbilsbranschen. De traditionella biltillverkarna blev tagna på sängen av Gore och Gretchen. Även tillverkarna av hybrider har sina problem. Den enda tillverkaren som har motorer och batterier som fungerar fullt ut är Tesla. De har å andra sidan kvalitetsproblem av och till. Att köpa en Tesla är som att få en Boeing från South Carolina, den kan vara bra.

  Tesla ligger mellan fem och tio år före de andra när det gäller batteriteknik. De har länge haft klimatsystem för batterierna som håller temperaturen inom de snäva toleranser som dagens batterier behöver. De enda som ens är i närheten vad jag känner till är Toyota med deras nya laddhybrid.

  Socialförvaltningen i Tranås har väl gått på klimatmyten och inte räknat med kalla dagar samtidigt som man köpt något billigt skit åt hemtjänsten. Dessutom står väl bilarna ute av kostnadsskäl? Parkering i varmgarage hade avhjälp problemen de första timmarna på dagen i alla fall.

  Då antalet kompetenta forskare som avfärdar koldioxid som klimat- och miljöskadligt ökar har jag börjat att betrakta dem som hävdar att koldioxid medverkar till global uppvärmning som mindre vetande (artigt uttryckt). Dels har återgången från lilla istiden avtagit sedan dussinet år, dels så har koldioxid och jordens medeltemperatur ingen med varandra att göra.

  • Argus:
   Kollade i går direkt från USA,hur det står till med deras gemensamma elnät.
   Du hade rätt Hawaii,Alaska och Texas ingår inte det statliga nätet !!

  • Tesla kör väl Lithium Nickel Cobalt Aluminium Oxide “NCA”, LiNiCoAlO2 ? är väl bara Panasonic, Saft, och Samsung som tillverkar/kan kemin på dom cellerna ? För övrigt, åkte i en vätgas driven Mercedes i slutet på 1970 talet, så varför strula med effektkällor som kräver egen kupévärmare .

 4. Hur ska det då se ut den dag vi når våra miljömål, ingen åldring får besök av hemtjänsten eftersom batterierna är tomma.
  Det behövs el till att ladda men den saknas p.g.a. MP’s politik av idag.

 5. Skitsnack. Elbilar fungerar inte i vårt klimat. Detta är inte nån ovanligt kall vinter och Tranås ligger ju i södra Sverige. Dinky toys är det. Låt nu detta bli en dyr läxa för framtiden.

 6. Elbilar ska ju även laddas med “hållbar el” under vinterperioden.

  I januari 2021, enligt Nordpool, så levererade Sveriges samtliga vindkraftverk, knappt 25 procent av sin totala kapacitet.

  En verkningsgrad långt under både kärnkraft och vattenkraft.

  Så lite tillspetsat, så kan man säga att den “hållbara vind elen”, laddar en av 4 elbilar på vintern.

  Fast egentligen är siffran ännu lägre. Då den totala energin som vindkraften levererar under vintern, till och för Sveriges totala elproduktion/konsumtion. Ligger på en betydligt lägre nivå.

  Här dagens vindkraftsproduktion, timme för timme, från Sveriges alla 4 el områden. Sveriges totala installerade effekt på vindkraftverken, ligger på drygt 10 000 MW. Vilket är bra att ha som utgångspunkt.

  Så just nu under fredagsförmiddagen, så levererar inte vindenergin, speciellt mycket av sin installerade effekt.

  https://www.nordpoolgroup.com/Market-data1/Power-system-data/Production1/Wind-Power/se/hourly/?view=table

  • Rädd:
   Ja gas & el-fordon för de som är trötta på livet ! Men det finns ju billigare alternativ,att lämna det jordiska !
   Ett bra välbeprövat sätt därtill klimatvänligt eldrivet,är att gå upp på SJ-spåret !

 7. Jo kommunen kan slänga ut skattepengar på sådana leksaker…..
  Finns inga regler eller lagar mot slöseri ?

Kommentera